Over Ymkje

Over mij

Ik was een streber.

Wat ik deed, deed ik goed.

Of perfect, want voor minder deed ik het niet.

 

En hoe ironisch: ook moeder worden moest meteen héél goed: in 2017 wonnen we de babyjackpot, toen we in één keer drie fantastische zoons kregen (drieling).

Als nieuwbakken moeder was het alle hens aan dek. Nachten vol poep en flesjes wisselden zich af met drukke dagen thuis of tussen de pubers, waar ik toen als docent/coach mee werkte. Voor mijn gevoel was er altijd wel íemand die iets van me wilde en ik liep wel.

Steeds meer op m’n tandvlees, maar ik bleef lopen. Ik kón niet anders.

Sporten schoot erbij in, iets wat jarenlang mijn ultieme uitlaatklep was geweest.

En als ik ’s avonds niet krampachtig nog wat zat te werken, zat ik wel met een wasmand op schoot die eeuwige achterstand weg te vouwen.

Tijd voor mezelf leek als vanzelf op te lossen in de waan van de dag.

 

Ymkje Hoekstra

Als dochter van twee nuchtere Friezen ben ik opgegroeid met het arbeidsethos dat je hard werkt en niet klaagt. Iets wat me tot dan toe ver had gebracht: ik was gewend om bijbaantjes, studie en bestuursjaar met elkaar te combineren en ook na mijn afstuderen lukte het me om mooie functies in het onderwijs binnen te slepen, door áltijd een stap harder te zetten dan er gevraagd werd.

En ook nu was dat precies wat ik deed: harder werken. Kop d’r veur. Ik propte in 3 werkdagen wat ik voorheen in 5 deed, skipte álles waar ik normaal van oplaadde en sliep structureel te weinig.

M’n energie zakte onder het nulpunt en ik was verre van gezellig. En terwijl m’n hoofd overuren draaide, kwam er steeds minder uit m’n handen.

Het kostte heel wat dikke tranen. Nóg meer energie. Dit was níet hoe ik die tropenjaren door wilde. Laat staan de rest van m’n leven. Ik was op.

Het roer ging flink om met als allerbelangrijkste: ik besloot om mezelf weer aandacht te gunnen. Ik ging aan de slag met een coach. Want inmiddels was ik mezelf aardig kwijt. Had ik geen idee meer waar ik nou werkelijk van oplaadde en al helemaal niet hoe ik dat in de drukte van het leven met drie kleintjes moest inpassen.

meer energie

Het voornaamste wat ik de afgelopen jaren leerde, is dat ik altijd een keuze heb. Ik kies mijn gedachten, ik kies wat ik voel en ik kies waar ik mijn tijd aan besteed. Het is er zéker niet rustiger op geworden met inmiddels drie gezonde, eigenwijze kleuters, maar ik voel me een andere Ymkje. Met rust in haar kop. Én met energie, die ik lange tijd kwijt was.

Ik ging weer sporten. Mijn absolute lifesaver om op te laden, af te draaien, fit te blijven en nog steviger in m’n schoenen te staan.

Ik maakte van mezelf prioriteit. Ik wacht niet meer tot er misschien ergens nog wat ruimte voor mij overblijft, maar maak tijd voor mezelf, structureel. Eerst noodgedwongen ’s ochtends heel vroeg – met de 5 nét in de klok – zodat niemand wakker werd. Dit bleek goud. Mijn ochtendroutine is inmiddels heilig om vol energie m’n dag te beleven.

Ik ben weer de baas over mijn energie en dat voelt ultiem fijn. Het is niet ingewikkeld, áls je maar aan de juiste knopjes draait. En dát deel ik. Bruisen van energie, sterk in je schoenen en je goed voelen: je kunt het zelf sturen.

Inmiddels heb ik als coach en mindsetexpert tientallen dames begeleid met mijn programma’s om persoonlijk te groeien en energieker te leven. Ik combineer bewegen met mental coaching met elkaar en ben gecertificeerd NLP (neuro linguïstisch programmeren), familieopstellingen en systemisch coach. Ook verzorg ik workshops en trainingen bij organisaties over oa stress, energie en mindset.

Van beide geniet ik volop, want mijn hart maakt écht een sprongetje als ik voor een groep mag staan (dat zal m’n onderwijsbloed nog zijn :D).

Typisch Ymkje:

Ik ga goed op routines. Heb zelfs m’n eigen hashtag #opstaanmetymkje ;)

 

Ik ben positief en een tikkeltje naïef. Where focus goes, energy flows!

 

Ik ben van de Friese nuchterheid, mét klein zweefrandje.

 

Beweging is voor mijn als ademen. Onmisbaar dus :)

 

En voor iemand die veel beweegt, ben ik opvallend rustig. Met een hartslag vaak onder de 50 (wat élke keer weer ‘gedoe’ oplevert als ik bloed doneer).

 

Ymkje Hoekstra

Met mijn mooie mannen!

Er bestaat geen quick fix om van altijd maar moe naar BRUISEN van energie te gaan. Maar één ding is zeker: doe niets en er verandert ook niets.

Easy choices, hard life. Hard choices, easy life.

Dat is continu werken aan de beste versie van jezelf door je mindset te trainen en goede routines in je voordeel te gebruiken.

Wat je verder over me moet weten:

Als je me zou kennen, dan weet je dat ik héél lekker ga op foute danshitjes. Tegenwoordig gaat het hier thuis van Piet Piraat naar Hardwell en alles daartussen in.

 

Borrelnoten staan aan de basis van onze relatie (laaaaang verhaal). Inmiddels zijn we 10+ jaar en 3 kinderen verder, wat een wonder mag heten, want op onze eerste echte date ging BJ er binnen een kwartier weer vandoor.

 

Ik woonde ooit een aantal maanden in Nepal omdat ik niet net als de rest van m’n studiegenoten op Curacao wilde stage lopen. En Nepal klonk wel gaaf (wat het ook absoluut was!).

Ik hou van ‘harde’ sporten: ik doe graag aan Crossfit en survivallen. Niet allemaal zonder schade: inmiddels heb ik meerdere ribben gekneusd en zelfs in het gips gezeten. Ook onze drie aapjes klimmen en klauteren er flink op los!

 

Ik ben dol op boeken over persoonlijke groei en begin er altijd vól enthousiasme in. Uitlezen is nog wel een dingetje, want lees er graag 5 tegelijk. Lekker ironisch dat één van m’n favorieten dan ook Focus AAN/UIT van Mark Tigchelaar is.

 

Voor iemand die mensen helpt meer balans te creëren, kan ik opvallend slecht m’n evenwicht bewaren (dat is de nette versie van ‘ik ben lomp’).

Dit ben ik ook:

nlp master

Altijd lerende! oa. MSc Organizational Behavior, NLP Master, Time Line Therapy en systemisch coach… En er staat nog heel wat op mijn wensenlijstje!

crossfit

Ik verken gráág m’n (sportieve) grenzen: Crossfit, Survival, triatlon

bert jan en ymkje

Dit is ‘m: DE man. (Of één van de vier mannen in m’n leven ;)) Bert Jan (of BJ).

KOU! Haat/liefde voor mij: ik heb het GRAAG lekker warm. Maar: mezelf een beetje prikkelen met kou, vind ik heerlijk! Dikke energieboost én gezond!

'You snooze, you loose!'

Tijd om in actie te komen! Wil je graag een keertje kennismaken? Boek hier een gratis call met mij: