WAAR MOET IK IN HEMELSNAAM BEGINNEN…? 3 TIPS OM TE VERANDEREN: VOOR ALS JE WEL ANDERS WILT, MAAR NIET WEET HOE

WAAR MOET IK IN HEMELSNAAM BEGINNEN…? 3 TIPS OM TE VERANDEREN: VOOR ALS JE WEL ANDERS WILT, MAAR NIET WEET HOE

27/09/2019 0 Door Ymkje

In veel van mijn coachingsgesprekken is dit hét onderwerp. Je voelt dat dingen niet top zijn. En hoewel je wel ongeveer weet waar de pijn zit, vindt je het tóch moeilijk te pinpointen wat het nou precíes is. Maar dat het tijd is om dingen te veranderen, is duidelijk. Maar wat? En hoe? Waar moet je in hemelsnaam beginnen? Hier vindt je 3 tips om te veranderen. Met succes.

Je wilt wel anders…

Werk waar je niet blij van wordt.
Je lontje, wat net iets te kort is richting je kids.
Nachten die standaard korter zijn dan je wilt.
Steeds maar niet toekomen aan je nieuwe boek.
Elke maand keurig doneren aan de sportschool, zonder ook maar één lesje mee te pakken.


Je vóelt dat het anders moet, maar wat ‘het’ precies is…

Steeds weer loop je tegen dezelfde dingen op, maar het écht anders doen, lukt je niet. Want waar zit het precies? En waar moet je beginnen? 

In mijn coaching is dit een onderwerp wat ik heel veel bespreek. En merk ik dat wanneer we de 3 tips die ik hieronder met je deel bij langsgaan, het opeens veel helderder is welke stappen er nodig zijn om dingen écht anders te doen.


1. Maak voor jezelf heel helder waar het probleem zit.

Wanneer je niet blij wordt van je werk: waarom wordt je er niet blij van? Is alles stom? Of zijn bepaalde onderdelen niet leuk? Heb je teveel werk op je bord? Heb je de juiste werkdagen? Blijf doorvragen tot je bij de kern bent. Kortom: probeer zo concreet mogelijk te achterhalen waar jouw ‘pijn’ zit.


2. Vraag jezelf af: kan ik NU iets aan de situatie veranderen?

Stel: je hebt achterhaald dat jouw lontje richting kids vooral kort is op dagen waarop je na je werk de kids nét wat te laat uit de opvang haalt. Iedereen moe en honger: geen goede combi. Vraag jezelf af: kan ik daar iets aan veranderen? Door bijvoorbeeld eerder van je werk te vertrekken of te regelen dat iemand anders de kinderen ophaalt.

Soms is een situatie wat het is. Een kind wat niet doorslaapt, laat zich vaak niet dwingen om dit wel te doen (uitzonderingen daargelaten misschien). Bedenk je tot hoever jouw invloed gaat: zelf vroeger op bed gaan kun je wél. Nachtdiensten afwisselen kun je wél. En waar jij ALTIJD invloed op hebt: hoe reageer je vervolgens weer op die slechte nachten? Elke keer opnieuw balen van hetzelfde kost je een bak meer energie dan soms maar gewoon even accepteren dat het is wat het is (terwijl je voor jezelf een extra kop koffie inschenkt).

3. Hou het klein

(lekker voorbeeld ben ik met verhuizen naar de andere kant van het land en een carriereswitch maken :P).

Vaak lukt het niet om dingen anders te doen, omdat we het meteen veel te groot maken. Van niets naar 4x per week sporten gaan. Altijd volledig zen zijn bij je kids. Vaak voel je bij de start van dit soort mooie voornemens al dat het moeilijk gaat worden. Dat moet al jouw wake up call zijn dat je dus teveel van jezelf vraagt.

Tijd om een tandje terug te schakelen: wat kun je wél doen? Als 4x sporten too much is, lukt 2x een vast moment bewegen in de week wél?

En als volledig zen zijn bij je kids te hoog gegrepen is (als je nu denkt: nee hoor, dat kan ik wel. Dan wil ik dat je NU hieronder je geheim deelt!): lukt het je wél om te herkennen wanneer je jouw geduld verliest én om dan even bij de situatie weg te lopen? Of even tot 10 te tellen? Je aandacht te verleggen? … *googled nog snel even op ‘wat als je kinderen het bloed onder je nagels vandaan halen?’ voor de beste oplossing*…?

Onthoud: als je elke dag 1% verandert richting wat je écht wilt, kom je er vanzelf. Kleine stapjes.