5 REDENEN WAAROM IK MEER RUST HEB ALS IK ELKE DAG SCHRIJF

5 REDENEN WAAROM IK MEER RUST HEB ALS IK ELKE DAG SCHRIJF

09/05/2019 2 Door Ymkje


Ik vertelde MoederX dat ik schreef. Veel schreef. Waar ik dankbaar voor ben. TO DO’s. Alles waar mijn hoofd vol mee zit. Want eenmaal op papier, is mijn hoofd leeg. Rust in m’n kop. ‘Daar ben ik denk ik te nuchter voor, hoor’, zei ze. Ze was nog niet helemaal overtuigd. 

Onlineprogramma

Ze was één van de vele moeders die ik de afgelopen weken sprak. Over de thema’s waar wij, moeders (ik stop ons graag allemaal samen in een hokje) tegenaan lopen. Om te brainstormen wat wij, moeders nodig hebben om daar vanaf nu óverheen te stappen. Wat we leuk vinden. Wat we belangrijk vinden. Wat we willen.

Voor wie het gemist heeft: dat is allemaal input voor mijn nieuwe project. En dat project krijgt de vorm van een onlineprogramma. Waarin ik met je in een aantal weken verschillende thema’s aantik. En niet alleen aantik, maar je gaat er ook serieus mee aan de slag. Energiebalans. Focus. Je mindset. Mentaal én fysiek. Veel is nog ‘in progress’, maar dat schrijven een onderdeel van het programma is, weet ik zeker.

Het begint met kleine veranderingen

Terug naar MoederX. Een week na ons gesprek kreeg ik een berichtje: Ik ben begonnen met een schrijfboekje: bevalt tot nu toe goed…Ik sprong een klein gaatje in de lucht. Want dát is EXACT waar ik het voor doe. Niet mijn gelijk krijgen (hoewel een raseigenwijs als ik daar best blij van wordt), wel het feit dat iemand anders wil en kan ervaren hoe fijn kleine veranderingen voor je kunnen werken. In dit geval schrijven. 

elke dag schrijven, dankbaarheid, to do's, wat me bezighoudt. Liefst op papier.
Schrijven, liefst op papier, is inmiddels een vast onderdeel van mijn dag.

Schrijven voor mezelf

Want ik schrijf. Elke dag. En dan bedoel ik niet deze blogs of mijn semi gevatte teksten op Instagram. Wel op de lijstjes en hersenspinsels die ik in mijn boekje schrijf. Voor mezelf. Soms kort, soms hele bladzijdes vol. Soms mooie volzinnen, soms lekker chaotisch. Onsamenhangend. En dat is helemaal ok.

5 redenen waarom ik meer rust heb als ik elke dag schrijf

Maar waarom? Ik heb het toch druk genoeg met die drie peuters? Exact. Dat brengt me meteen bij reden 1 van de 5 waarom ik zo graag schrijf:

1. Bewust stilstaan.

Mijn boekje openklappen en bewust even nadenken over mijn dag, laat me stilstaan. En dat is zó fijn, in een leven waarin doorrennen bijna logischer lijkt. Maar juist door even stil te staan, dwing ik mezelf om mee te bewegen. En dat meebewegen is goud waard, als je net als ik graag een beetje balans wilt ervaren in je dagelijkse bestaan.

2. Kijken naar de kleine dingen (die vaak eigenlijk heel groots zijn).

Dankbaarheidslijstjes. Mensen vinden daar iets van, heb ik gemerkt. Ik ook. Eerst vond ik het een beetje wollig. Want come on, je wéét toch zo ook wel dat er veel is om dankbaar voor te zijn? Toch ging ik het doen. Er elke dag een lijstje van maken. En ik ben om. Volledig. Want écht elke dag even de tijd nemen om 3 (of 4 of 5) dingen te benoemen waar je dankbaar voor bent, maakt je een blijer mens. 

Van de aankoop van een robotstofzuiger tot drie keer de eerste stapjes of spierpijn (ja, soms ben ik daar gewoon dankbaar voor): het kan alle kanten op. En zelfs op dagen waarop níets goed lijkt te gaan, zijn er altijd dingen te bedenken waar je toch dankbaar voor bent. Al is het alleen maar dat het morgen alleen maar beter kan gaan. 

Ik maak mijn lijstje trouwens ’s avonds, maar in de ochtend kan het ook. Voor een blije start van je dag.

3. Hoofd leeg maken

Ik ben iemand bij wie de gedachten door het hoofd suizen. Er popt zó vaak iets op. Had ik al een kaartje gestuurd naar A? Nieuwe luiers bestellen. O ja, kinderarts bellen. Artikel schrijven. Dat gesprek met B wat steeds opnieuw afspeelt. En als je dat bandje steeds laat doordraaien, draai je zelf ook vanzelf door. 

Schrijf alles op. Op één plek. En dat kunnen ook de notities in je telefoon zijn (al schijnt werkelijk opschrijven wel beter te zijn voor je brein). Weten dat je TO DO’s (en wat je verder maar op wilt schrijven) ergens staan, maakt je hoofd leeg. Waardoor er weer ruimte ontstaat. Om bijvoorbeeld even vol focus te genieten van je drie peuters die elkaar met pollepels te lijf gaan.

4. Overzicht!

Yes. Schrijven geeft overzicht. Dingen waar je je hoofd niet direct omheen krijgt, worden opeens logisch op papier. Dat werkt met hele praktische zaken, zoals een planning maken voor je verhuizing. Maar ook met je gedachten, gevoelens. Een gesprek wat blijft hangen en je zelfs hoofdpijn geeft? Schrijf op wat er gezegd is. Wat het met je doet. Alles wat in je op komt. Vaak valt het kwartje vanzelf en weet je exact waar de pijn zit. En voilà: kop leeg en weg hoofdpijn. Geloof me!

5. Mombrains

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar met mijn geheugen is het sinds de geboorte van die drie nooit meer goed gekomen. Mijn hoop was gevestigd op de negen maanden ontzwangeren. Daarna op drie keer negen maanden ontzwangeren. Maar ook die zitten er inmiddels bijna op en ik durf wel bijna op zeker te zeggen dat het écht nooit meer goed komt. En dus zijn pen en papier gewoon echt heel handig als extern geheugen. 

Kop leeg door te schrijven

Neem van deze nuchtere Fries aan dat schrijven fijn is. Dat het je rust geeft. Kop leeg. Overzicht. Ruimte. Ik kan nog even doorgaan, maar je moet het toch écht zelf doen om het te voelen. Komende weken zal ik meer met je delen over hóe ik dit doe.

En dat online programma… Denk je nou: Nice! Daar wil ik meer van weten? Stuur me in een DM op Instagram even je e-mailadres, dan houd ik je via die weg op de hoogte! (Coming very soon: een knop waar je hier je e-mailadres kunt dumpen, maar zo ver ben ik nog nét niet!)

Drieling, boekjes lezen
Kop leeg, zodat ik vol focus kan genieten van dit.