5 TIPS OM DIE GOEDE GEWOONTE ECHT OP TE PAKKEN

5 TIPS OM DIE GOEDE GEWOONTE ECHT OP TE PAKKEN

02/05/2019 0 Door Ymkje

Én vol te houden!

Een gewoonte is niets anders dan een handige short cut van je brein. Gecreëerd om lekker snel en efficiënt te handelen. Superhandig, zolang die short cut een goede is. Eentje die je blij maakt en goed voor je is. En onhandig wanneer het iets is waar je helemaal niet blij van wordt. 

Dat gewoontes niet zomaar ontstaan, las je hier al. Het kost moeite om ze op te pakken. Tijd om ze gewoon te maken. Maar no worries: het is absoluut te doen! Ik geef je graag 5 tips. Die er in het verleden voor zorgden dat het me wél lukte. En die me nu helpen oude gewoontes weer een plekje te geven.

Voor mij zijn het drie gewoontes, mijn drie-eenheid bewegen/lezen/schrijven, die mij een blijer mens maken. En ondanks dat ik het in ons oude huis goed op de rit had, merk ik dat ik nu weer even onder de knie moet krijgen. Dat na de verhuizing standje overleven nog even weer om moet in standje leven. Waarin mijn oude gewoontes weer volop ruimte krijgen, want daar ben ik aan toe. Hoe? Deze tips helpen mij!

5 tips waarmee het wél lukt

  • Wil jij elke avond netjes om negen uur in je bed liggen? 
  • Écht je telefoon wegleggen en vol aandacht met je kinderen spelen? 
  • Naar een stengel bleekselderij grijpen als je trek hebt? 
  • Vaker ‘nee’ zeggen? 
  • 100 push ups doen zodra je wakker wordt? 
  • …(vul maar in)…?

Ja? Tijd voor actie!

1. Hou het simpel.

Verwacht haalbare dingen van jezelf. Als je bij voorbaat al begint te zuchten, maak je het te groot/te ingewikkeld/ te onhaalbaar voor jezelf. Je brein moet immers gaan geloven dat je nieuwe gedrag de moeite waard is om een short cut voor te maken. Wil je conditie opbouwen? Elke week een marathon rennen is (wellicht) niet realistisch met een gezin/baan/sociaal leven. Maar 2x per week een blokje rennen, moet vast in te plannen zijn. Wil je meer slaap? Spreek een vaste bedtijd met je af. Die haalbaar is. Meer bewegen? Ga op de fiets naar je werk. Pak de trap. Elke dag even naar buiten met de kids. Dat soort dingen. Geen wonderen, maar simpele haalbare stappen. En onthoud: een kleine stap is altijd nog meer dan geen stap.

2. Verander eerst je gedrag. Je gedachten volgen wel.

Begin gewoon. Verwacht niet van jezelf dat je brein al meteen volledig overtuigd is van je nieuwe gewoonte. Dat komt. De grap is dat je gedachten zich wel aanpassen op je gedrag. Dat werkt niet alleen zo met gewoontes, maar met alles overigens (voorbeeld: geef mensen een stevige handdruk en je voelt je zelfverzekerder). Geef je gedrag de kans om je gedachten te overtuigen. Na een tijdje (ongeveer 66 dagen) wéét je brein niet beter.

3. Track je gewoonte.

Maak voor jezelf inzichtelijk wat je doet. Elke dag een kwartiertje wandelen? Zorg dat je ergens kunt afvinken. Hang een lijstje op de koelkast, plak stickers (werkt bij kinderen perfect, dus waarom zou dit voor ons niet werken?), schrijf in een boekje. Of zet reminders in je telefoon. Wil je bijvoorbeeld elke avond om half 10 in je bed liggen? Zet een alarm om 9 uur. Zodat je tijd hebt om je dag af te ronden. Doe wat werkt voor jou. 

Voor mij is dit elke dag:

  • Een kwartier bewegen
  • Een kwartier lezen
  • Een kwartier bezig met persoonlijke ontwikkeling (en mijn belangrijkste inzichten opschrijven)

Langer mag. Ik vink het keurig af in mijn Bulletjournal. Kwartiertje Yoga? Check. Goed gesprek met mijn coach? Check. Het afvinken werkt als reminder. En maakt superinzichtelijk wanneer het wel is gelukt en wanneer niet.

bulletjournal habbit tracker
Ik ben groot voorstander van schrijven. En tracken.
Echt. Het werkt.

4. Spreek het uit.

Wat aandacht krijgt, groeit. Benoem je nieuwe gewoonte. Bespreek met je partner dat je elke avond op tijd in je bed gaat liggen. Vertel vriendinnen dat je vanaf nu elke dag een rondje gaat wandelen. Deel desnoods op social media dat je minder tijd op social media door gaat brengen. Door het uit te spreken, bestaat het. En sluiten anderen zich misschien wel gezellig bij jouw nieuwe gewoonte aan.

5. Beloon jezelf.

Ons brein werkt supersimpel: wordt het beloont, is het blij. Dus beloon jezelf ook. Als je al een week of een maand volhoudt, bijvoorbeeld. De hele week geen chocola bij je koffie gehad? Beloon jezelf in het weekend met een stukje. Elke dag een rondje gewandeld? Koop dat boek wat je nog zo graag wilt lezen. Doe wat werkt voor jou. 

‘Doe moeilijke dingen en het leven wordt makkelijk. Doe makkelijke dingen en het leven wordt moeilijk.’

Terwijl ik dit artikel schrijf, rolt er een inspiratiemailtje binnen in mijn mailbox met deze woorden. 

Dit is het. Het kost moeite in het begin, een nieuwe gewoonte. Of het oppakken van een oude. Zat redenen om het niet te doen. De makkelijke weg te kiezen. Die oude short cuts te pakken. Instant happiness versus long term happiness.

Wat kies jij?