8 uur slaap per nacht: feit of fabel?
Als het aan je kinderen ligt, heb je überhaupt geen slaap nodig. Maar laten we eerlijk zijn: je voelt jezelf een stuk gezelliger én fitter als je toch elke nacht wat uurtjes meepakt. Maar hoeveel slaap heb je werkelijk nodig als moeder? Moet je écht die 8 uur slaap aantikken?
Er was een tijd (het zal je niet verbazen: pre-drieling) dat ik die 8 uur haalde. Met uitschieters naar 6. Of minder. Geradbraakt voelde ik me dan. Die korte nachten trok ik écht niet. Daar kom ik inmiddels op terug. Met drie baby’s thuis was 6 uur slaap ongekende luxe. En hoewel ik me niet op mijn paasbest voelde, functioneerde ik wel. Soort van.
8 uur slaap? Als moeder hoort een slaapgebrek er gewoon bij
Ja en nee. Natuurlijk, je ontkomt er niet aan dat je als moeder niet meer de luxe hebt om altijd op jóuw tijden te slapen. Onze baby’s waren daar in ieder geval niet gevoelig voor. Maar slaap is wél essentieel voor jou.
Waarom goed slapen essentieel is. Juist voor moeders ;)
Ten eerste is jouw gezondheid afhankelijk van slaap. Zo verlaagt een tekort aan slaap je weerstand, waardoor je sneller ziek wordt. En dat niet alleen: ook je kans op overgewicht neemt toe, plus een vergrote kans op oa hartklachten, diabetes en zelfs bepaalde typen kanker.
Mocht dat nog niet genoeg zijn: je móet gewoon slapen om te herstellen en je dag te verwerken. En hoewel je zelf misschien denkt nog aardig te functioneren is het tegendeel waar: slechte nachten veroorzaken een slechter geheugen, minder concentratie en gebrek aan aandacht. Niet handig.
Slaap je mindset fit
En minstens zo belangrijk: zodra jouw wallen verschijnen, ontwaakt jouw mentale saboteur. Als mindsetexpert zie ik dat tekort aan slaap een fitte mindset vreselijk dwarsboomt. Door slecht te slapen…
… Focus je automatisch meer op de dingen die je juist niet wilt. ‘Ik wil niet te laat komen’ of ‘als ik me maar niet de hele dag zo moe voel’. En: where focus goes, energy flows…
… Probeer je invloed uit te oefenen op de dingen waar je dat nou nét niet op hebt. ‘Als mijn peuter nou opeens een middagslaap van 4 uur zou doen, kan ik bijtanken.’
… Maak jij je meer zorgen. Over je gezin, het C-woord, de was, de boodschappen…
… En last but zeker not least: je schiet terug in oude, niet handige patronen in plaats van vast te houden aan je goede gewoontes die jou helpen fitter en energieker te zijn. En dus plof je weer op de bank, terwijl je eigenlijk wilde sporten. Grijp je naar de chocola in plaats van je frisse appeltje.
Een fitte mindset (hier zet ik in mijn coaching en programma’s op in) vraagt dus van jou als moeder dat je goed slaapt.
Maar wat is goed? Moet je die 8 uur slaap aantikken?
Als moeder is 8 uur slaap op z’n minst een uitdaging. En goed nieuws: het is een fabel. Grotendeels. Want hoeveel slaap jij nodig hebt, is persoonlijk. Voor de meeste mensen ligt dit tussen de 7 en 8 uur. Minder dan 6 uur is bijzonder slecht voor je concentratie en prestaties en is dus verre van helpend om je vast te houden aan fijne gedachten en je goede gewoontes.
Kwaliteit vs kwaliteit
Hoe góed je slaapt is belangrijker dan hoe láng. En dat is meteen goed en slecht nieuws voor jou als moeder. Goed, want je hoeft je niet vast te pinnen op die 8 uur slaap. Belangrijker is dat je tijdens je slaap de verschillende slaapfasen doorloopt die allemaal een eigen functie hebben om jou gezond en fit te houden.
Slecht nieuws, omdat je regelmatig bruut uit je slaap wordt gerukt (hallo doorkomende tanden, verkoudheidjes, gekke dromen en ga zo maar door…) op het moment dat je nét lekker in je diepe slaap zit. En die onderbrekingen zijn dan weer niet handig voor een kwalitatief goede nacht.
Echt goed slapen doe je zo
Het beste signaal om te weten of jij voldoende slaapt is of je ’s ochtends – zonder wekker – uit jezelf ontwaakt. Een kleine utopie als moeder, maar wel een goede reminder. Hier geef ik je handige tricks om beter te slapen. (Deze geef ik je vast cadeau: gun jezelf een paar oordoppen. Om gewoon af en toe even een nachtje écht goed door te slapen. You need it :D)