FANTASTISCH EN CONFRONTEREND: DIT NEEM IK MEE VAN EEN HALF JAAR AAN DE SLAG MET NLP

FANTASTISCH EN CONFRONTEREND: DIT NEEM IK MEE VAN EEN HALF JAAR AAN DE SLAG MET NLP

19/02/2020 1 Door Ymkje

Het is je wellicht niet ontgaan: ik zit volop in inmiddels mijn tweede opleiding NLP. Wat voor mij de aanleiding is geweest om aan de slag te gaan met NLP, wat NLP nou eigenlijk is en welke 5 inzichten er absoluut bij me blijven hangen sindsdien, lees je hier.

Nog geen jaar geleden lanceerde ik voor het eerst mijn programma AboutME. Voorzichtig, als pilot, om te testen of het ‘iets is’. Het was mijn pakket met alle lessen die ik leerde uit af en toe heel hard op mijn bek gaan. En vooral ontdekken wat wél werkt, in mijn zoektocht naar een fijne balans waarin ik óók ruimte voor mezelf voel.

Het bleek een schot in de roos. En de 1op1 coaching die ik erbij had gestopt, bleek een hele fijne toevoeging te zijn op het onlineprogramma waar de deelnemers zelf doorheen gingen.

En tja, als coaching een serieus onderdeel wordt van mijn business, dan moet ik absoluut weten waar ik het over heb, was mijn overtuiging. Nu coachte ik in een vorig leven pubers als onderdeel van mijn baan in het praktijkonderwijs, maar dit voelde toch anders. Ik merkte dat ik op zoek was naar houvast. Naar tools die me konden helpen om nóg beter te begrijpen waar ‘mijn dames’ tegenaan liepen. Wat ze nodig hadden om écht weer stappen vooruit te zetten.

Aan de slag met NLP

Toen kwam NLP voorbij. Waar ik jaren geleden verhalen over hoorde. Over dat je ‘diep door het stof’ ging om bij jezelf te komen. Dat je bij NLP lekker graaft in de zaken die graag verborgen wilt houden. Dat je leert om anderen te manipuleren. Op de een of andere manier schrok me dat niet af. Dacht ik juist: dat moet ik zien!

Voor ik het wist, schreef ik me in. Aan de slag met NLP, het ging gebeuren. Ik kreeg de kans om in te stappen in een intensief traject. Waarbij we in een paar maanden er doorheen jasten, wat normaal in driekwart jaar gebeurt. Ach, tijd zat, thuis niets te doen, dus kom maar op!

Zodra je de cursuszaal binnenstapt, begint het feest. Gemêleerd gezelschap, van jong tot oud; kak, hip, niet-mijn-type, gladjakker, saai: ze zitten er allemaal. De eerste labels zijn geplakt. Wat daarna volgt, is bíjna niet uit te leggen. Als ik je zeg dat ik afgelopen trainingsweekend ‘Een koe is ook een tijger’ één van de mooiste uitspraken vond die ik in tijden heb gehoord, dan snap je: je had erbij moeten zijn om het te snappen.

Tóch ga ik mijn best doen. Je een klein inkijkje geven in wat NLP nou precies ís. En welke 5 inzichten voor nu het meeste bij mij blijven hangen.

Aan de slag met NLP: wat is het?

ENELPEE staat voor Neuro Linguistisch programmeren. Wat zoveel betekent als kijken hoe je door gesproken taal en non verbale communicatie invloed uit kunt oefenen op onbewuste processen in je brein. Je neemt de wereld om je heen waar en maakt daar een eigen werkelijkheid van. Hoe jouw werkelijkheid gecreëerd wordt en hoe het kan dat jouw werkelijkheid er anders uit ziet dan de mijne, is interessant en het stukje waar NLP verder op in gaat. Je leert je eigen gedachten en gevoelens te beïnvloeden, door het inzetten van simpele technieken.

Het mooie is dat je door NLP veel meer grip krijgt op wat je denkt en voelt, omdat je inzicht krijgt in wat er zich onbewust afspeelt. Je gaat aan de slag met je overtuigingen, die dikwijls een grote invloed uitoefenen op hoe jij jouw werkelijkheid ziet en hoe jij keuzes maakt. Je snapt de processen in je brein veel beter, waardoor je zelfvertrouwen en welbevinden groter worden.

En het mooie is: dit kun je bij jezelf, maar zeker ook bij anderen. Want inzicht in jezelf geeft ook inzicht in de ander en NLP leert je met open blik te kijken naar de wereld om je heen, zonder meteen het plaatje in te kleuren. De labeltjes die ik op dag 1 zorgvuldig op mijn medecursisten had geplakt, mocht ik er diezelfde dag alweer vakkundig afpulken…

Wat doen we dan precies op die cursusdagen? Vooral heel veel luisteren, discussiëren en oefenen op elkaar. Gesprekstechnieken, presentatietechnieken en NLP technieken om je overtuigingen of stemmingen aan te passen. Mega interessant kan ik je zeggen! En confronterend, want man, wat leerde ik alweer een lessen over mezelf.

aan de slag met NLP
Practitioner in de pocket, inmiddels halverwege de Master Practitioner

5 inzichten die absoluut blijven hangen

En hoewel ik wel úren kan praten over wat er binnen die cursuskamer én mijn bovenkamer gebeurt, zal ik me beperken tot 5 inzichten die absoluut bij me zijn blijven hangen sindsdien.

1. PERCEPTIE IS PROJECTIE

Hoe jij de wereld waarneemt, is een projectie van jezelf. Jouw brein filtert als een malle. Bepaalt wat jouw aandacht trekt. Wat ‘ie weglaat. Generaliseert. Wat jouw beeld van de werkelijkheid is, is dus volledig gekleurd. Aangepast aan wat je verwacht te zien. Zo lijkt op een baaldag álles mis te gaan en lijk je altijd in de verkeerde rij te staan in de supermarkt. Lijkt, want alles wat goed gaat, mis je voor het gemak. En al die keren dat je niet de verkeerde rij koos, kregen waarschijnlijk geen aandacht.

En dit geldt ook voor hoe je naar anderen kijkt. Wat jij van een ander vindt, zegt iets over jou. Hier leerde ik absoluut een lesje éérst naar mezelf kijken. Wanneer ik geïrriteerd raak. Me stoor. Onzeker word. Maakt een boel helder kan ik je zeggen.

2. ZIT JIJ AAN DE OORZAAKKANT OF AAN DE GEVOLGKANT?

Nog zo’n leuke. Alles wat er met je gebeurt, creëer je zelf. Klinkt aan de ene kant logisch, maar als je er dieper induikt, veroorzaakt ‘ie toch wat wrijving. ‘Je begrijpt het misschien, maar uit wat je nu zegt blijkt dat je het nog niet snapt,’ roept onze strenge trainer regelmatig. Want wanneer jij jezelf aan de oorzaakkant zet, pak jij volledige verantwoordelijkheid over de keuzes die je maakt. Én oordeel je niet over anderen die dat voor jouw gevoel niet doen. In plaats daarvan help je ze inzichtelijk te maken waar ze staan, of pak je zelf je verantwoordelijkheid. 

‘Op het verkeerde moment op de verkeerde plek zijn’ bestaat niet. Wat je ook overkomt, wat je ook meemaakt, het enige wat je kunt doen is zélf de regie pakken en zeggen dat je dat nodig had om te staan waar je nu staat en te zijn wie je nu bent. Dat is nog niet makkelijk, maar wanneer je deze omarmt, geeft het écht ruimte en kracht. Althans, zo ervaar ik het.

3. EMOTIES DUREN SLECHTS 90 SECONDEN

Briljant. Echt. Wist je dat, wanneer je niets doet met een emotie die bij je aanklopt, deze maximaal 90 seconden duurt? Dat is, wanneer je er verder geen aandacht aan besteed. Boosheid, blijheid, angst: wat het ook is, neurologisch (in je brein) gezien duren ze allemaal maar kort. Wat de oorzaak ook is: van sterfgeval tot je sleutels kwijtraken. Echter, helpen we onszelf vaak door in de situatie te blijven die de emotie veroorzaakt, óf door de emotie te triggeren door herinneringen op te roepen. Dat zorgt ervoor dat boosheid, blijheid of wat dan ook, langer blijft hangen. Soms leuk en handig, soms totaal niet helpend. Meer controle krijgen over je emoties vind ik één van de mooiste features van NLP.

aan de slag met nlp
Emoties duren slechts 90 seconden – Kars, Max, Diede

4. FALEN BESTAAT NIET

Je krijgt alleen feedback. Alles wat je doet heeft een bepaald resultaat. Misschien niet het resultaat wat je van tevoren had verwacht of gehoopt, maar je actie bracht iets teweeg. Het labeltje ‘falen’ plak je vervolgens zelf. Alleen zorgt dit labeltje ervoor dat je óf vergeet te kijken wat je kan leren van je resultaat óf het nooit meer doet, omdat jij jezelf een negatief gevoel hebt gegeven. Wanneer je resultaat beschouwt als feedback die je helpt om uiteindelijk wél het gewenste resultaat te behalen, dan verdwijnt het begrip ‘falen’ vanzelf.

Dit heeft me al door heel wat ‘ik wil dat je A doet maar de peuter doet B’ momenten heen geholpen. Daarnaast is dit inmiddels een van mijn lievelingsmantra’s die ik door mijn hoofd laat zitten wanneer ik een ‘dat hele ondernemen is niets voor mij’ momentje heb.

5. JE KUNT JE EIGEN STEMMING PRIMA CONTROLEREN

Een maandje geleden stond ik voor ruim 100 man(&vrouw) te vertellen over balans en mindset. En hoewel ik écht wel gewend ben om voor een groep te staan, is dit ook voor mij wel een ‘ding’. Maar daar was mijn toolbox NLP. Die me fantastische instrumenten geeft om mijn stemming te controleren en dát gevoel op te roepen wat me helpt om daar in alle rust voor de groep te staan. Die me helpt om die interne dialoog, die – als je niet oppast – alle kanten opschiet, te controleren zodat alleen helpende gedachten nog langskomen. En écht: het werkt. Niet alleen als je voor een groep staat, maar de hele dag door. Je kunt letterlijk jouw overtuigingen en daarmee je werkelijkheid bijstellen door je gedachten bij te stellen. Duurzaam. Het voelt magisch, maar is gewoon nuchter te verklaren (maar daar zal ik je nu niet mee vermoeien).

aan de slag met nlp
Je stemming kun je prima controleren – Baby Diede

Mocht je nog twijfelen: ja, ik vind NLP leuk. Wat zeg ik: mega interessant!! Vreselijk waardevol voor mezelf, maar zeker ook in mijn rol als coach. Voorheen coachte ik vooral op gevoel (en op ervaring en kennis vanuit voorgaande studies), nu combineer ik gevoel met de houvast die NLP me bied. Waardoor gesprekken meer richting en meer resultaat krijgen.

Ben je benieuwd wat er allemaal mogelijk is? Ik heb nog plekjes vrij voor 1op1 trajecten (meer info vind je hier).