Waarom bankhangen vanaf nu een NO GO is: Dit is wat bewegen doet met jouw lijf en hoofd

Waarom bankhangen vanaf nu een NO GO is: Dit is wat bewegen doet met jouw lijf en hoofd

07/09/2020 0 Door Ymkje

Herken je dat? Ben je wel door je energie heen na een lange, slopende dag, moet het avondeten nog beginnen. Hysterie aan tafel, kids die alles uit de kast halen. Bekers water die door de lucht vliegen en de kwark die je met plamuurmes weer van het plafond mag schrapen. En áls ze dan eenmaal in bed liggen, jij de bergen speelgoed ergens weggemoffeld hebt en de rust een soort van weergekeerd is, plof jij op de bank. Lekker bankhangen. Jouw energie zat al voor spitsuur zwaar in het rood en is inmiddels compleet zoek. Jij doet he-le-maal niets meer.

Lekker bankhangen?

Het lijkt de enige oplossing: lekker bankhangen en ondertussen een beetje zappen en scrollen. Dé beloning na een dag hard rennen. Logisch. Alleen niet handig. In dit artikel leg ik je uit waarom bankhangen een absolute NO GO is als jij morgen niet opnieuw gesloopt op die bank wilt eindigen. 

Hoe werkt dan nou met energie?

Simpel. Vergelijk het met je telefoon. Stel dat je die ’s nachts aan de lader legt. Wanneer er niets geks gebeurt, begin je de dag met een volle batterij. Zo werkt het ook met jou. Wanneer je gewoon een goede nacht draait, laadt jouw energie ook op. Natuurlijk zijn er al allerlei factoren die ervoor kunnen zorgen dat jij niet volledig opgeladen je dag start. Slecht geslapen, stress, iets onder de leden: genoeg redenen die ervoor kunnen zorgen dat je al niet helemaal energiek aan je dag begint.

Heb jij de hele dag door allerlei apps openstaan op je telefoon en loop je continu met je zaklamp aan, dan merk je: de batterij loopt snel leeg. Grote kans dat je rond het middaguur weer mag opladen. Doe je dit niet? Dan valt ‘ie vanzelf uit. Ook hier geldt: jij werkt exact hetzelfde. Hoe meer ‘apps’ jij open hebt staan – gedachten die maar blijven komen, taken waar je half/half mee bezig bent, zorgen die je hebt, ongezonde gewoontes – hoe sneller jouw energie wegvloeit. En wanneer jij die niet bewust aanvult tijdens je dag, ben je net als je telefoon: je loopt vanzelf leeg.

Ok Ymkje, maar waarom wil ik meer bewegen? 

Nu zijn er tal van manieren om te zorgen dat je niet leegloopt en eindigt als eeuwige bankhanger, maar juist de hele dag door lekker in je energie kunt zitten. Eentje ervan is bewegen. Simpel en erg doeltreffend.

Laat ik eens beginnen met de opmerking dat jouw lijf en jouw hoofd aan elkaar vast zitten (joh!). Dat niet alleen, ze zijn ook nog eens een fantastisch team. Geef de één iets en de ander lift automatisch mee. Hartstikke handig, mits je slim gebruik maakt van dat mechanisme. En daar gaat het vaak mis.

Om je een voorbeeldje te geven: 90% van de dames die ik spreek, geeft aan vaak een vol hoofd te hebben. Gedachten die maar blijven komen, twijfels, de boodschappen: noem het maar. Je herkent het ongetwijfeld. Je zit letterlijk vast in jouw eigen gedachten. En daar blijf je vast zitten, als je blijft zitten. Letterlijk. En dat is echt een gigantische energiedrain!

De oplossing is simpel. Kom in beweging. Er gebeurt namelijk van alles in jouw lijf en je hoofd waardoor dat bankhangen écht geen noodzaak meer is.

Dit doet bewegen met jouw hoofd

Zodra jouw lijf in beweging komt, begint er van alles te stromen. Je hart pompt je bloed sneller rond, wat voor een betere doorbloeding van je brein zorgt. Daarnaast komen er allerlei fijne stofjes vrij die er kort gezegd voor zorgen dat jij je gemotiveerd voelt (dopamine), minder stress ervaart en beter in staat bent om problemen op te lossen (BDNF). Die stofjes zorgen er overigens ook voor dat jij beter in staat bent om impulsen te controleren én je emoties beter in control hebt (serotonine). Kan best handig zijn :) Breng je lijf in beweging en je hoofd lift dus net zo hard mee. 

En dit gebeurt er in jouw lijf als jij in beweging komt

Zodra jouw hart harder gaat pompen, begint de energie te stromen. Of je nou een rustig yogalesje volgt of een heftige workout doet: die energieboost voel je direct! En natuurlijk: prikkel jezelf lekker te bewegen en je lijf wordt ook gewoon fitter. Een fitter lijf is nou eenmaal beter in staat om een dag in jouw drukke bestaan te rocken! Zodat je er ’s ochtends gewoon stáát en ’s avonds na spitsuur óók nog wat waard bent. Zodat je wat ‘over’ hebt, wanneer je leven even iets meer van je vraagt. En wist je dat bewegen ook een ‘natural painkiller’ is? Dankzij de serotonine die er vrijkomt, ideaal!

Klaar met dat bankhangen dus!

En weet je wat de grap is? Bewegen werkt ALTIJD. Ben je écht heel moe? Hou het rustig, maar doe in ieder geval íets. Loop een rondje, kruip op je yogamatje of fiets even naar de brievenbus op en neer. En doe het vóórdat je op die bank neerploft. Om het jezelf net even iets makkelijker te maken. Wedden dat jij je dag een stuk energieker eindigt?

Wil jij graag jouw dag met een kickstart beginnen? Doe dan van 21 tot en met 26 september mee met de Wake Up Call | BOOST JE ENERGIE!

Ook interessant: 5 tips om meer te bewegen!