De dag positief afsluiten? Doe dit met je kinderen!

De dag positief afsluiten? Doe dit met je kinderen!

20/10/2022 0 Door Ymkje

Wat ik nu met je ga delen vind ik zo’n ontzettende leuke en fijne tool waarmee wij altijd onze dag positief afsluiten met de kinderen. Maar ook met mijn partner doe ik dit elke avond. Met deze opdracht zet je jezelf in een positieve vibe, een positieve gedachtegang en het kost je amper tijd.

(Liever luisteren dan lezen? Klik onderaan op de podcast!)

Het is wetenschappelijk bewezen dat jij je eigen gedachtes bepaalt. 1 van mijn favoriete quotes is ook: ‘where your focus goes, your energy flows’ (Tony Robbins), oftewel: jouw energie gaat naar datgene wat jij aandacht geeft.

Focus op negatief of positief?

Je kunt ervoor dus kiezen om je aandacht te leggen of wat je niet leuk vindt, waar je bang voor bent of dingen welke je wilt vermijden. Maar je kunt er ook voor kiezen om je aandacht juist te leggen op de dingen die je wel leuk vindt, waar je dankbaar voor bent, en dingen die je gelukkig maken. Kortom, jij bepaalt uiteindelijk waar jouw aandacht op gericht is. Waar jouw aandacht op gericht is, bepaalt hoe jij je werkelijkheid ook waarneemt. Er bestaat niet ‘dé werkelijkheid’, we kijken allemaal op onze eigen manier naar de wereld om ons heen. 

Positief je dag afsluiten

We kiezen er heel bewust voor om onze kinderen op te voeden met een positieve blik. Om te kijken naar de dingen die je blij maken en die je graag wilt zien. Dat maakt namelijk je wereldbeeld, of je werkelijkheid een stuk anders dan wanneer je alleen maar bezig bent met wat je juist niet wilt.

Daarom stellen wij onze kinderen elke avond wanneer zij in bed liggen de vraag: ‘wat vond je het allerleukste van vandaag?’. Inmiddels weten zij dat deze vraag komt en kunnen ze vaak de vraag aardig goed beantwoorden, maar soms zul je merken in het begin dat er een ‘ik weet het niet’, ‘alles’ of ‘niks’ komt. Maar kijk eens hoe je dan je kinderen of jezelf kunt prikkelen om toch wat concreter te worden. Ik help ze dan vaak door vragen zoals: ‘waar heb je vandaag heel hard om gelachen?’, ‘wat is het lekkerste wat je hebt gegeten vandaag?’ of ‘wie deed er heel aardig tegen jou?’. Dat soort vragen helpen om uiteindelijk te komen tot een concreet antwoord. 

Lekker slapen begint bij je dag positief afsluiten

Door deze vraag stellen zul je merkend dat je kind in een rustige, ontspannen staat komt wat een hele goede basis is om uiteindelijk ook rustig en ontspannen in slaap te vallen. Dit werkt bij kinderen net zoals dat het bij ons volwassenen werkt. Dus ook wij stellen elkaar ’s avonds de vraag:

Wat vond je het allerleukste vandaag?

Em elke dag is het antwoord anders. Soms is het één ding, een andere keer zijn het meerdere dingen. Het kan heel groots zijn en soms zit het juist in hele kleine dingen, zoals de knuffel van een van onze kinderen. Of een fijne wandeling in het zonnetje.

Positief afsluiten betekent ook positief opstarten

En ga je vanuit die positieve en fijne staat slapen, dan merk je dat ’s ochtends ook makkelijker oppikt. Het is een bepaalde mindset die je bij jezelf traint, namelijk bezig te zijn met de dingen welke je graag wilt zien en die positief zijn.

Ga hier eens mee aan de slag. Stel jezelf, je kinderen of je partner ’s avonds eens de vraag: ‘wat was nou het állerleukste van vandaag?’. Je zult je verbazen over de mooie antwoorden die je krijgt!