#OPSTAANMETYMKJE – DE VOORDELEN VAN BEWUST JE DAG BEGINNEN

#OPSTAANMETYMKJE – DE VOORDELEN VAN BEWUST JE DAG BEGINNEN

04/06/2019 0 Door Ymkje

Plus 5 tips voor als vroeg opstaan niet echt je ding is.

balansplanner review
Ik deelde ‘m al vaker: de foto met dampend kopje thee en Journal. Als de klok net de 6 heeft aangetikt. Zonder driekoppig peutermonster. Want die ligt dan in het meest gunstige geval nog heerlijk te slapen om die tijd (en in een minder gunstig geval zijn ze rustig aan het zingen door de babyfoon. Maar dat zie je op de foto niet). 

Afgelopen week was het zover: ik kreeg mijn eigen hashtag. #opstaanmetymkje is bíjna trending. Tijd om stil te staan bij de gedachte áchter de hashtag. Ik begin graag mijn dag vroeg. Nee, dat zeg ik niet helemaal juist. Ik begin graag mijn dag bewust. In rust. En ik neem voor lief dat dat dus vroeg is.

Maandag, kwart voor 11.

drieling die zichzelf geschminkt heeft met de kleurtjes. Peuterstreken.
3x geschminkt. Eigen initiatief. Top.

Ik loop rustig van de WC naar de woonkamer terug. Waar ik drie gezellig lachende peuterstemmetjes hoor. ‘Oh My God. ‘ schiet door me heen als ik binnenkom. Er zitten drie volledig geschminkte kinderen aan tafel. Iets met wasco voor drie jaar en ouder die het kennelijk niet alleen op papier prima doet.

Bewuste start

Mijn gedachten schieten terug naar de vroege ochtend. Toen ik in mijn boekje opschreef hoe ik me voelde. En wat ik wilde voelen vandaag. Ik schreef letterlijk: ‘volle focus voor de boys met veel geduld en rust’. Hallo testcase! En dus poetste ik rustig drie snoetjes schoon (nadat ik dit even had vastgelegd uiteraard). Intentioneel. Zonder frustratie, wat op zich ook een logische reactie was geweest.  

En het gaat niet om dat vroege opstaan. Het gaat niet om die 6 op de klok. Vroeger opstaan maakt je niet een blijer en bewuster mens. Vroeger opstaan om vervolgens bewust die ‘bonustijd’ in te zetten, wel.

Time flies…

Want eerlijk: de dagen vliegen voorbij. Gevuld met luiers verschonen, pindakaas van je bank vegen en heen en weer van huis/opvang/werk/opvang/huis vliegen. Dag in dag uit. En als je niet oppast, ben je zo een jaar verder. En heb je heel wat pindakaas van de bank verwijderd, maar ben je zo langzamerhand zelf volledig vergeten wat jíj eigenlijk wilt. Is het leven iets wat je gebeurt, zonder dat je eigen plannen maakt.

De regie mist

En dat gevoel dat het leven je gebeurt, is exáct wat je het gevoel geeft dat je aan het overleven bent. Dat je de regie mist. Die je éigenlijk helemaal niet mist, maar omdat je lekker mee hobbelt (of heel hard overeind probeert te blijven), voelt het wel zo. Lekker reactief.

Het begon ooit praktisch

Tot een jaar stond ik tegelijk met de jongens op. Als ik dan een dag alleen thuis was met ze, douchte ik pas tijdens hun middagslaap. De hele ochtend liep ik rond in pyjama, wat ons wel een soort van aan huis bond. Ik liep de hele ochtend een beetje stinkend achter de feiten aan. Althans, zo vóelde het.

Iets eerder opstaan, alleen al om te kunnen douchen, gaf me meteen meer vrijheid én energie.

drieling met pamperbilletjes
Deze drie paar pamperbilletjes waren altijd schoon. Ik daarentegen miste nog wel eens een douchebeurtje in de ochtend…

Nu is het mijn ochtendritueel

Mijn wekker gaat nu steevast om 6 uur. Of eerder soms. Ik zet thee. Dan ga ik zitten met thee en journal en schrijf ik op wat ik wil schrijven. Wat ik die dag ga doen. Hoe ik me voel. Hoe ik me wil voelen. Dat soort dingen. En als er tijd is, gooi ik er wat rekken en strekken tegenaan. Een paar push-ups. Wat in me opkomt. Of ik kijk naar buiten. Bewust. Met aandacht. Zonder telefoon (ok, soms alleen even om een foto te maken). En dat hoeft niet lang te duren. 10 minuten is meer dan genoeg.

Disclaimer: ik heb het niet bedacht

Dit is niet nieuw. Het hele mindset- / zelfontwikkelings- / (plak hier een fancy term) coachings- / help-alle-moeders-weer-in-balanswereldje (kies vooral het labeltje dat je er zelf op wilt plakken) praat er over. Creëer voor jezelf een ritueel. Pak een moment waarop je met jezelf intuned. Waar je de regie pakt over jezelf. Bewuste keuzes maakt. Doelen stelt. Successen viert. Oftewel: leef bewust.

Maar wat nou als het niet lukt?

Eerlijk: ik sta ook niet élke dag om 6u vrolijk naast mijn bed. En opstaan kost altijd moeite. Dat blijft. En als de nachten écht brak zijn, druk ik die wekker uit. En slaap ik nog even door. Een beetje meebewegen is net zo belangrijk. Maar ik sta ALTIJD bewust op.

En ben jij nu nét die ongelukkige mama bent waarvan de kinderen zó vroeg zijn, dat vóór hen opstaan écht nachtwerk wordt? Dan heb ik 5 tips om tóch iets bewuster je dag te starten:

  • Zodra je wekker/kind afgaat: spring niet meteen als een bezetene je bed uit, maar tune even in bij jezelf: Welke dag is het? Hoe voel ik me?
  • Spreek hardop naar jezelf uit waar je op focust vandaag. Bijvoorbeeld: ‘ik ben een geduldige moeder’. Of ‘Ik blijf rustig, ook al zijn we aan de late kant’ (jezelf opjagen maakt het vaak niet beter ;) ). Of ‘vandaag ben ik superzelfverzekerd’ (voor het geval je iets spannends gaat doen). Het klinkt een beetje zweverig, maar deze nuchtere Fries gaat er goed op ;)
  • Schrijf de avond ervoor alvast op wat je TO DO’s voor vandaag zijn. Dan is je dag vast een beetje gepland.
  • Laat je telefoon na het opstaan eerst even links liggen. Geniet even van de tijd met jezelf/je kind en focus je daar op.
  • Probeer de ochtend zó te structureren, dat je niet meteen in de ren-en-vlieg stand hoeft. Zet vast het ontbijt de avond ervoor klaar of laat de kinderen éven een rondje Sesamstraat kijken zodat jij ook even ontspannen kan genieten van een warm kopje koffie.

Succes :)

Ben jij iemand aan wie #opstaanmetymkje is besteed? Of laat jij je elke dag overvallen door de schreeuwende kinderen die je meetrekken in de waan van de dag?

Probeer het eens. Íets bewuster starten. Al is het maar een minuutje. Of 30 seconden. Gun het jezelf (en deel en tag mij en #opstaanmetymkje vooral. Wie weet worden we ooit écht nog groot :P)