DOE. HET. NU: WAAROM UITSTELLEN ECHT EEN HEEL SLECHT IDEE IS.

DOE. HET. NU: WAAROM UITSTELLEN ECHT EEN HEEL SLECHT IDEE IS.

03/05/2019 6 Door Ymkje


Kars, onder de indruk van neefjes en nichtjes.
Vastgelegd door Froukje Kuiper Fotografie

Gisteren overleed een dierbare oom van me. Veel te jong verloor hij een strijd die niet te winnen viel. Afgelopen zaterdag zagen we elkaar voor het laatst. In hele korte tijd organiseerden we een familiedag. Om elkaar te zien, te praten, spelen, eten en drinken. Dingen waar we als familie goed in zijn. Om elkaar te vertellen hoeveel we om elkaar geven. Omdat NU het moment was.

Wachten op het juiste moment bestaat niet

Het was voor mij de bevestiging van iets wat ik eigenlijk al heel goed wist: stel niet uit. Durf te kiezen. Wat maakt jou gelukkig(er)? Doe het nu. Ga ervoor. Wachten op het juiste moment bestaat niet. 

Familiedag

Op onze nieuwe stek kwam de hele familie samen. In een huis wat half ingericht is. Met een trap die niet bekleed is. Een tuin die nog wat finetuning nodig heeft. Jongens die niet fit zijn. Zat redenen om het níet te doen. In dit geval wogen ze in de verste verte niet op tegen die ene reden om het wél te doen: een laatste, mooie dag samen. Voor mijn oom.

Dat je dat durft…

Zo vaak krijg ik berichtjes: ‘dat je het durft, zomaar je baan op zeggen. Ik wil ook zo graag wat anders, maar…’ Of: ‘dat jullie dat durven, van Haarlem naar Friesland. Wij zouden ook wel meer ruimte willen, maar…’ Of: ‘ik zou ook wel wat meer voor mezelf willen kiezen, maar…’ Ik heb maar één antwoord: DOEN!

klimboom durf jij te springen?
De oudste boom in onze tuin. Klimobject.
Durf jij te springen?

Durf jij te springen?

Of nee, vraag jezelf af: wat wil je écht? Waar word je blij van? Durf te springen. Durf te twijfelen. Durf bang te zijn. Maar durf ook vooral gewoon te doen.

Ik zegde mijn baan op

Ruim een half jaar geleden zegde ik mijn baan op. De combinatie van lesgeven aan een superleuke, maar intense doelgroep en thuis was too much. Het brandde me op. En in plaats van door te worstelen en langzaam onderuit te gaan, koos ik voor actie.

Knopen doorhakken is doodeng

Stoppen was doodeng en natuurlijk niet in één nacht besloten. We voerden gesprekken met elkaar over wat ik wilde, wat het zou opleveren. Maar ook hoe het praktisch moet: ik leverde mijn zekerheden in, maar heb nog wél steeds een gezin. Met drie kinderen die gezelliger zijn als ze gewoon te eten krijgen. Wat we dan natuurlijk nog wel moeten kunnen betalen.

Gelukkig zijn

Wat voor mij de doorslag gaf? Gelukkig zijn. Ik wil gelukkig zijn. Ik wil mezelf aan kunnen kijken in de spiegel en zonder weg te kijken tegen mezelf kunnen zeggen dat de keuzes die ik maak me gelukkig maken. F*ck dat geld als je vervolgens een potje ongelukkig zit te zijn (don’t get me wrong: geld is absoluut handig. En noodzakelijk met een gezin, maar staar je er niet op blind!).

Wrijving blijft

En echt: als ik gewacht had tot ik 100% zeker was van mijn keuze, had ik nog steeds zitten wachten. Helemaal zeker word je nooit. Bedenk je dat er áltijd wrijving is. Altijd redenen om iets níet te doen. En kiezen voor iets wat je heel graag wilt, kan nog steeds pijn doen. Verhuizen van Haarlem naar Friesland? Dit wilden we absoluut heel graag, maar het deed (en doet) ook pijn.

DOE!

Kijk jezelf aan in de spiegel: word jij gelukkig van de dingen die je doet? Ja? Good for you!! 

Maar als er ook maar íets is wat er knaagt, stop dan het knagen en doe iets! En dat hoeft echt niet meteen te betekenen dat je je baan opzegt of naar de andere kant van het land verhuist. Pak meer tijd voor jezelf. Plan die date met je man. Trek je sportpak aan. Of … (vul in wat je nodig hebt…). En DOE!

Stay tuned…

En denk je nu: ja, het knaagt! Maar waar precies: geen idee. Dan spring ik nu even zwaaiend voor je neus. Ik maak iets voor je. Iets heel vets en fijns. Iets waardoor je écht even bewust stilstaat bij jezelf en van wat jíj belangrijk vindt. Stay tuned….

En in het kader van gewoon DOEN: deze week schreef ik 2 blogs. Ik was niet helemaal tevreden maar knalde ze wel online. Maar durfde ze nog niet openlijk te delen (iets met twijfels, perfectionisme en toegeven aan al die redenen om het NIET te doen). Maar f*ck it: hier zijn ze: over gewoontes en 5 tips hoe je die kunt volhouden.