JE EMOTIES ONDER CONTROLE DOOR JE ADEMHALING: DOE DIT ALS VAST ONDERDEEL VAN JE OCHTENDROUTINE #5

JE EMOTIES ONDER CONTROLE DOOR JE ADEMHALING: DOE DIT ALS VAST ONDERDEEL VAN JE OCHTENDROUTINE #5

24/03/2020 0 Door Ymkje

Wist je dat ademhaling één van de meest bepalende factoren is in jouw gezondheid? Met je ademhaling reguleer je niet alleen of jouw lijf in stress- of ruststand staat, ook je spijsvertering en je energielevel wordt sterk beïnvloed door je ademhaling. Daarnaast kun je zelfs je emoties beter onder controle houden door je ademhaling. Best de moeite waard om wat meer over te weten dus.

Alle onderdelen van een fijne ochtendroutine

De afgelopen dagen heb ik je al meegenomen in al vier onderdelen van mijn ochtendroutine. Allemaal zorgen ze ervoor dat je eigenlijk op een heel eenvoudige manier meer regie pakt over jezelf én veel bewuster je dag start en beleeft. Ik vertelde je al over het plannen van je dag en over intenties zetten.  Beide manieren om voor jezelf structuur te brengen in je dag. Ook deelde ik met je welke rol bewegen speelt in het opstarten van je lijf en hoe fysiek bewegen er óók voor zorgt dat je mentaal in beweging komt. Als vierde vertelde ik je over mediteren.

Heb je de andere afleveringen nog niet gezien? Juist wanneer het voelt alsof je de regie verliest, wanneer je het moeilijk vindt om écht goed naar jezelf te luisteren of te zien hoe jij meer de regie naar je toe kunt trekken, zijn deze video’s waardevol. Ze helpen je routine en zekerheid in te bouwen in een tijd die juist onzeker voelt.

Vandaag is de laatste dag uit deze reeks en vandaag wil ik het met je hebben over ademhalen.


Meer controle op je emoties door ademhaling

Je doet het zo’n 23.000 keer per dag en die ademhaling is vreselijk belangrijk om contact te maken tussen je lijf en je hoofd. Ademhaling speelt een vitale rol in functies zoals je spijsvertering. Daarnaast is ademhaling belangrijk voor je emoties.

En met je ademhaling kun je dus ongemerkt vreselijk veel invloed uitoefenen op hoe jij je voelt. In het kort werkt dat zo: je ademhaling wordt vanuit je zenuwcentrum geregeld. Dit is opgedeeld in het sympathisch zenuwstelsel en het parasympathisch zenuwstelsel. 

Hoe werkt je ademhaling?

Het sympathisch zenuwstelsel helpt je te beschermen. Wanneer je stress hebt, druk bent of je veel zorgen maakt, dan wordt je ademhaling door dit systeem gedomineerd. Vaak oppervlakkig en wat sneller, je lichaam maakt ook nog eens adrenaline aan, waardoor je paraat bent.

Je parasymphatisch zenuwstelsel zorgt juist voor rust. Je hartslag is laag en je ademhaling is rustig en diep. Nu komt je spijsvertering op gang.

Het mooie is als deze twee in balans zijn. Maar vaak is dit niet het geval. Omdat we veel kopzorgen hebben, onszelf druk maken of veel stress ervaren. De situatie waarin we nu zitten met Corona, is bijvoorbeeld een perfect voorbeeld van een situatie waarin je heel snel veel in je snelle, oppervlakkige ademhaling blijft hangen. Wat dus hartstikke ongezond is.

Het is dus vreselijk belangrijk om je bewust te zijn van je ademhaling. Om stress te voorkomen, maar vooral ook om je gezondheid te bevorderen. Je stemming te controleren. Want je kunt je voorstellen dat gevoelens van angst of onzekerheid te beïnvloeden zijn door je ademhaling aan te passen.

En hoewel dit een tool is die je óók tijdens de dag perfect kunt gebruiken, is het mooi om ademhaling een vast onderdeel te laten zijn in je ochtendroutine.

Voor mij werkt het zo: als ik begin met mediteren, focus ik heel bewust op mijn ademhaling. En ook tijdens mijn yogaroutine, is een gecontroleerde ademhaling iets waar ik continu mee bezig ben. Op deze momenten vind ik het heel belangrijk dat ik zoveel mogelijk rust weet te creëren voor mezelf, dus focus ik op een lange, diepe inademing.

In door mijn neus, uit door mijn mond. Waarbij ik er op let dat ik de inademing tot in mijn buik voel. Wanneer je zo diep ademen lastig vindt, kan het helpen om te visualiseren, voor je te zien, waar je adem in je lichaam allemaal langskomt.

Doe deze ademhalingsoefening zelf

Maar ik wil ook heel graag nog een oefening met je delen, die er voor zorgt dat je parasymphatisch zenuwstelsel je ademhaling stuurt. Om je lichaam ontspannen te krijgen en meer rust te ervaren.

En eigenlijk werkt dat gewoon heel simpel: je ademt in door je neus, terwijl je telt hoe lang je daar over doet. Net zo lang houd je vervolgens je ademhaling vast en daarna adem je twee keer zo lang uit via je mond.

Wanneer je dit voor 1 of 2 minuten doet, voel je rust en ontspanning in je lijf en hoofd. En dat is weer een lekkere start van je dag.

Ook tijdens de dag kan dit ontzettend waardevol zijn. Al is het alleen maar door éven een paar keer diep in en uit te ademen. In het boek The Power of Vital Force wordt uitgelegd dat drie keer per dag heel bewust bezig zijn met je ademhaling ontzettend veel invloed heeft op je energielevel. Juist door met je ademhaling even complete rust op te zoeken.

Voor mij werkt dat bewust ademhalen bijvoorbeeld ook perfect als ik me door mijn drie peuters op de kast laat jagen. Ik neem dan letterlijk even afstand door mijn ademhaling te controleren.

Zo. Deze aflevering over je ademhaling gebruiken om bijvoorbeeld meer controle op je emoties te hebben, was het laatste deel van mijn ochtendroutine serie. Wat vond jij ervan? Laat vooral een comment achter! Komende week een nieuwe serie, wat wil jij graag terug zien? Laat het me weten!