VERZETTEN HEEFT GEEN ZIN… DIT IS WEL DE MANIER OM JE EMOTIES TE CONTROLEREN

VERZETTEN HEEFT GEEN ZIN… DIT IS WEL DE MANIER OM JE EMOTIES TE CONTROLEREN

09/04/2020 0 Door Ymkje

Soms lijkt het wel alsof je opeens boos bent. Vanuit het niets intense blijheid voelt. Angst je aanvliegt. Emoties komen als een soort ongeleide projectielen op je af… Niets is minder waar. Als je eenmaal een beetje snapt hoe emoties werken, kun je ze namelijk prima controleren. En je emoties controleren is best handig kan ik je zeggen. Je ertegen verzetten heeft geen zin. Wat wel? Je vindt het antwoord hier.

Verzetten heeft geen zin…

Herken je dat? Je bent vandaag láng niet zo productief geweest als je wilde en in je hoofd ben je nog druk bezig met een paar opdrachten van je werk. Je probeert éven snel tussendoor je kind op bed te brengen. Maar die heeft hele andere plannen… ‘Even snel’ is er niet bij en je voelt bij jezelf de frustratie opkomen. ‘Toe nou…’ denk je. Je baalt, want je wílt die frustratie niet. Maar hoe harder je die wegstopt, hoe gefrustreerder je wel lijkt te worden…

Maar hoe controleer je dan je emoties?

En dat klopt. Hoe harder jij je verzet tegen wat je voelt, hoe groter het gevoel wordt. Dat werkt niet alleen zo bij gevoelens, maar bij alles (denk maar eens NIET aan een paarse olifant. Precies). Hoe harder jij je best doet iets niet te willen, hoe groter het wordt. Niet handig, wanneer je emoties als frustratie of boosheid probeert te controleren.

Hoe dit werkt? En wat je dan wél moet doen? Ik leg het je in onderstaande video uit.

Dit is de tweede video uit de reeks ‘Grip op je emoties’. In de eerste video legde ik je al uit dat elke emotie maximaal 90 seconden duurt. Maar dat we zelf de oorzaak zijn dat een emotie vaak veel langer blijft hangen. Ook in die video geef ik je tips hoe je meer controle kunt pakken op je emoties.

De derde video in deze reeks gaat over de rol van media op jouw emoties.