MEER ENERGIE? DAN IS EEN FITTE MINDSET NET ZO BELANGRIJK ALS EEN FIT LIJF!(2)

MEER ENERGIE? DAN IS EEN FITTE MINDSET NET ZO BELANGRIJK ALS EEN FIT LIJF!(2)

07/01/2021 0 Door Ymkje

(2) Hoe werkt jouw mindset?

Lekker in je energie zitten is niet alleen een kwestie van goed voor je lijf zorgen; ook je hoofd verdient liefde, aandacht en goede zorg. Draag zorg voor jouw mindset en je krijgt er meer energie voor terug.

In het eerste deel van dit drieluik over hoe jouw mindset je meer energie geeft, legde ik al uit wat een fitte mindset is. In deel 2 vertel ik je hoe jouw mindset werkt. In het derde deel krijg je praktische tips om jouw fitte mindset te trainen.

Hoe werkt jouw mindset?

Om beter te snappen hoe die fitte mindset werkt, moet je iets meer weten over hoe jij jouw werkelijkheid vormt. Want wat jij ziet, is slechts een fractie van wat er is. En aan die fractie geef jij ook nog eens jouw eigen betekenis.

Jouw werkelijkheid: een fractie

Ongeveer 2 hele boeken vol aan prikkels krijg jij per seconde op je af. Van die 2 hele boeken, zijn er zo’n 12 letters die jouw bewustzijn halen. De rest – ruim 99% – wordt voor het gemak aan de poort gefilterd door jou. Onbewust. 

Wat die fractie is die jij bewust ervaart, wordt oa bepaald door jouw opvoeding. Maar ook welke overtuigingen jij hebt zijn onwijs bepalend in het plaatje wat jouw werkelijkheid wordt. Net als hoe jij in je energie zit: ben je moe of ervaar je stress? Dan maak je een hele andere werkelijkheid, dan wanneer je heerlijk uitgerust bent en vol zelfvertrouwen zit. 

Hoe jij betekenis geeft

Jouw werkelijkheid geef je betekenis door er gedachten en gevoel aan te koppelen, die vervolgens weer bepalen wat doet. Of juist niet doet.

Een voorbeeld: jij hebt slecht geslapen. In de ochtendhectiek wordt je gillend gek van al het lawaai dat je kids produceren. Balend en overprikkeld vertrek je richting je werk VS Jij hebt goed geslapen. Je geniet van de gezellige drukte bij het ontbijt. Knuffelt je kids en stapt fluitend de deur uit. Dezelfde drukte, totaal andere beleving.

Nog een: Je geeft een presentatie. Iets waar je nogal onzeker over bent. Op de voorste rij zit iemand met z’n blik op zijn telefoon. ‘Zie je wel, het is niet boeiend’ denk je. ‘Ik kan dit niet’. Jij geeft direct betekenis aan dat kleine stukje wat je ziet. Dat de rest van de zaal geboeid naar je kijkt, ontgaat je voor het gemak…

Dit is een continu proces: Jouw gedachten bepalen continu wat je vervolgens doet, wat je voelt en wat je vervolgens weer denkt, en doet, voelt… En je kunt je voorstellen dat wanneer je laag in je energie zit, dit het hele proces beïnvloedt. En andersom ook: voel jij je lekker energiek, dan pak je makkelijker taken op, kom je meer in beweging en worden je gedachten automatisch positiever.

Het is dan ook de moeite waard om te zorgen dat jij je energiek voelt, in je lijf én in je hoofd. Hoe? In deel 3 van dit drieluik deel ik 10 praktische tips om jouw mindset te trainen.

In deel 1 lees je wat een fitte mindset is