GOEDE GEWOONTE VOLHOUDEN: MET DEZE 3 STAPPEN LUKT HET JOU!

GOEDE GEWOONTE VOLHOUDEN: MET DEZE 3 STAPPEN LUKT HET JOU!

24/02/2021 0 Door Ymkje

Je zou éigenlijk wel wat eerder je bed uit willen rollen. Wat vaker de fiets pakken in plaats van de auto. Je dagelijkse dosis chocola inruilen voor een appeltje. Van die dingen waarvan je weet dat het beter voor je is… Alleen krijg je het niet voor elkaar. Een goede gewoonte volhouden is niet makkelijk. Tenzij je deze 3 stappen gebruikt. Dan lukt het jou ook!

Van eenmalig gedrag naar goede gewoonte: de kracht van herhaling

‘It’s not what we do once in a while that shapes our lives. It’s what we do consistently.’

Tony Robbins

En daar slaat meneer Robbins de spijker op z’n kop (hij heeft er verstand van): je kunt heel prima één keer vroeg je bed induiken. Of sporadisch eens een sportlesje meepakken. Één dag je social media negeren. Maar wat is het effect van zo’n eenmalige actie? Lifechanging zal het niet zijn.

Tenzij je vanaf die ene keer consequent doorpakt en het blijft doen. Dat wat je consistent doet, vormt wie je bent, wat je denkt en hoe jij je voelt.

We zijn gewoontedieren

Bedenk je dat we onwijze gewoontedieren zijn: ruim 95% van alles wat je doet op een dag, doe je op de automatische piloot. Daar denk je niet eens over na. Beter zorg je er dus voor dat die dingen die jij belangrijk vindt, omdat ze bijdragen aan je gezondheid of jouw geluk, binnen die 95% gewoontegedrag vallen.

En om van eenmalig gedrag naar een goede gewoonte te gaan is – je raadt het al – herhaling nodig. Van 21 dagen tot 6 maanden of misschien nog wel langer: de meningen lopen uiteen. Waar we het wel eens over lijken te zijn is dat dat weer te maken heeft met gemotiveerd je bent. En hoe goed je jouw nieuwe gedrag nu al beheerst.

Gelukkig zijn er genoeg hacks die jou kunnen helpen om het niet bij een eenmalige actie te houden, maar duurzaam je goede gewoonte vormen. Een stok achter de deur, zoals ik met mijn programma MoveME ben om jou weer de meest energieke versie van jezelf te maken, is één van die hacks.

3 stappen om jouw goede gewoonte vol te houden

Wat kun jij zelf doen om NU door te pakken en van jouw goede gedrag een gewoonte te maken? 3 stappen waarmee het jou ook lukt:

1. Begin klein! 

Het hoeft niet groots en meeslepend om wél dat effect te hebben… Rol 5 minuten eerder je bed in. Steek een keer extra je neus in de buitenlucht. Wissel 1 chocolaatje in voor een mandarijntje. Bedenk je: een vliegtuig✈️ dat maar 1 graad van koers wijzigt, komt volledig ergens anders uit Dus… Welk kleine stapje kun jij NU zetten?

2. Koppel het aan een bestaande gewoonte. 

Dan blijft je nieuwe gedrag namelijk een stuk sneller hangen. Mediteer direct na het tandenpoetsen 🪥 , Loop een extra keer die trap op en neer tijdens het koffiezetten☕️ of pak je wandeling mee zodra jouw kids in bed liggen… Zo wordt het een makkie!

3. Vier élke stap!

Geef jezelf een dikke schouderklop, lach op je allerleukst naar jezelf of gooi er een vreugdedansje in 💃🏻Meteen na jouw goede gedrag, vier jij je feestje. Het fijne gevoel van jouw minifeestje 🥳 wordt door je brein direct aan je goede gedrag gekoppeld, waardoor het veel makkelijker wordt om het morgen weer te doen. En weer. En weer!

Zet deze 3 stappen consequent en je merkt dat het steeds meer vanzelf gaat: jouw goede gewoonte wordt gewoon. En dan is de kunst om door te blijven gaan: dat wat je immers consistent blijft doen, vormt je!

multiplyme

Ymkje is mindsetexpert, NLP coach en beweeggekkie. Haar programma’s en coaching zijn nuchter, positief en een fijne combinatie van fysiek en mentaal, waardoor je op alle fronten groeit! Nieuwsgierig wat ze voor jou kan betekenen? Boek een vrijblijvende kennismaking!