ALS JE DIT WEET, IS HET EEN MAKKIE OM JE GOEDE GEWOONTE VOL TE HOUDEN

ALS JE DIT WEET, IS HET EEN MAKKIE OM JE GOEDE GEWOONTE VOL TE HOUDEN

04/01/2021 0 Door Ymkje

Misschien begin je er al niet eens meer aan, omdat je tóch wel weet dat jij je er niet aan houdt. Goede voornemens (dit zijn de populairste…), gewoontes, routines… Ze sterven vaak een stille dood. Je wilt wel, maar op de een of andere manier lukt het niet. Gelukkig, je bent niet stuk. Mist geen doorzettingsvermogen. Sterker nog: je bent gewoon hartstikke normaal. En als je dit weet, is het een makkie om je goede gewoonte wél vol te houden.

Goede gewoonte volhouden: je bent niet de enige die het niet lukt

Koud douchen, gezond eten, dagelijks je stappendoel halen, maximaal een half uurtje schermtijd… Zomaar wat goede gewoontes waarvan ik durf te zeggen dat je er sowieso wel eentje onder de knie wilt hebben. Wilt, want grote kans dat het je niet lukt. En dat kan best frustreren. Want hoe kan dat nou, dat je iets wél graag wilt, maar het niet voor elkaar krijgt? Hoe zorg je er nou voor dat je meer grip pakt op je eigen gedrag en die goede gewoonte wel vol houdt?

Daarvoor zul je iets meer moeten snappen van je eigen brein en jouw automatische piloot. Want snap je hoe dat werkt, dan heb je goud in handen: je stuurt je eigen gedrag. Waarmee een goede gewoonte volhouden opeens een stuk makkelijker wordt!

Jouw werkelijkheid is een fractie

Laat ik beginnen met je te vertellen dat de wereld zoals jij die waarneemt, slechts een fractie is van álles wat er om je heen gebeurt. Om je een beeld te geven: per seconde krijg jij 2 hele boeken vol aan prikkels op je afgevuurd. Dingen die je kunt zien, horen, voelen, ruiken, proeven: al je zintuigen worden continu overladen met prikkels. Van die 2 hele boeken, zijn er slechts 12 letters die jij bewust ervaart. De rest wordt voor het gemak al weg gefilterd.

En je snapt: 12 letters is een fractie. En wát die fractie is die jouw bewustzijn haalt, is afhankelijk van een hele boel factoren. Jouw opvoeding, herinneringen, waarden die voor jou belangrijk zijn, overtuigingen die je hebt… Maar ook hoe jij in je energie zit. Of je lekker hebt geslapen, je goed voelt of ergens van baalt, stress ervaart: het bepaalt allemaal welke fractie van de werkelijkheid jóúw werkelijkheid is.

Jouw automatische piloot

Dat geldt ook voor alles wat je doet: verreweg het meeste wat jij denkt, doet en voelt gebeurt onbewust. Meer dan 95% (sommige wetenschappers zeggen zelfs meer dan 99%) gaat op de automatische piloot. Tandenpoetsen, ademhalen, je benen over elkaar slaan: je denkt er niet eens over na.

Pas wanneer je het ánders wilt doen, ontdek je dat het nog niet makkelijk is om je vaste, automatische patronen te doorbreken. En dat is ook waarom veel goede voornemens – of het nou gaat om afvallen, stoppen met roken of minder bezig zijn met je telefoon – vaak een stille dood sterven. Simpelweg omdat we niet de juiste tools gebruiken om die automatische piloot te doorbreken.

3x Als je dit weet, wordt het een makkie om je goede gewoonte vol te houden

1. Je brein heeft een hekel aan verliezen.

Van oudsher is jouw brein zó geprogrammeerd, dat het jou veilig wil houden. Alles wat jij automatisch doet, is veilig. Dat heb je al zo vaak gedaan, de uitkomst is bekend. Wil je daarvan afwijken, dan is de primaire reactie van jouw brein: NEE! ENG! Je wéét immers niet precies hoe het voelt als je straks die 10kg kwijt bent. Laat staan dat het je überhaupt niet weet of het je gaat lukken. Nee, dan maar liever blijven doen wat je deed. Lekker veilig. Zorg er dus voor dat jouw doel zó aantrekkelijk is en de stappen zó haalbaar, dat er niets engs meer aan is.

2. Vermoeidheid en stress zijn je grootste saboteurs.

Moe? Grote kans dat je sneller terugschiet in je oude gedrag. Want laten we eerlijk zijn: bewust iets anders doen, dan wat je normaal lekker op de automatische piloot deed, kost wel wat energie. En dat heb je nou juist niet over op zo’n moment. Tel daar nog eens bij op dat als je moe bent, je sneller geneigd bent te kiezen voor zo snel mogelijk bevrediging van je behoeftes (snaaien, bankhangen), wat meestal maar een kort effect heeft. Zorg voor voldoende rust en tijd om je hoofd leeg te maken en je wint al een hele boel.

3. Je bent stiekem gewoon hartstikke lui.

Ho, niet wegklikken! Lui zijn we namelijk allemaal. Ook iets wat we van oudsher hebben. Ooit was het van levensbelang om je energie zoveel mogelijk te sparen. Om als het nodig was, al je energie te kunnen steken in overleven. Tegenwoordig is dat mechanisme niet meer zo van levensbelang. En toch doen we nog steeds liever een stapje minder om energie te sparen. Weet je dit, dan weet je ook dat je dit mag loslaten: energie sparen hoeft niet, we kunnen juist wel wat extra beweging gebruiken!

Je brein heeft het beste met je voor. Echt. Alleen helpen al die oude mechanismes niet om jou in beweging te krijgen en nieuwe gewoontes te creëren. Zorg voor kleine stappen, voldoende rust en geef jezelf af en toe een liefdevolle schop. Dan wordt het écht een makkie om je goede gewoontes vol te houden.

ebook boost je energie

In mijn Gratis E-Book BOOST JE ENERGIE vind je meer dan 20 simpele stappen die jij NU kunt zetten op weg naar een energiekere jij! Vraag ‘m hier gratis aan!