HET IS WAT HET IS. OF LIGT DE REGIE BIJ JEZELF?

HET IS WAT HET IS. OF LIGT DE REGIE BIJ JEZELF?

08/07/2019 2 Door Ymkje

Het is wat het is. Dingen gebeuren zoals ze gebeuren. En je bent zoals je bent. Is dit je volledige overtuiging en blijf je daar – no matter what – bij, dan is dit het moment om weg te klikken. Maar denk jij ergens: ‘nou….’ lees dan vooral door. De regie ligt bij jezelf. Wat je doet, hoe je reageert, wie je wilt zijn: je hebt echt meer in de hand dan je soms zelf voelt. Hoe ik dit zie en ervaar lees je hier. En aan het einde geef ik je vier tips op zelf meer de regie in handen te houden.

Ons driekoppig peutermonster bepaalt

Misschien heb je ze gezien, die filmpjes waarbij onze drie van bedtijd een absoluut feestje maken. Zonder te overdrijven staan ze nog ruim een uur te dansen, springen en zingen in hun bedjes. Voeren ze goede gesprekken over helikopters en buurman Peter. De dikste pret hebben ze, ook als papa of mama vriendelijk/streng/gespeeld boos/uiteindelijk gefrustreerd langskomt om ze tot stilte te manen. Niets lijkt te helpen.
 
Het beheerste onze afgelopen weken. Nogal. Zijn ze nog niet moe genoeg? Juist té moe? Moeten ze uit elkaar? Korter slapen tussen de middag? We konden er geen patroon in ontdekken. Het is wat het is. Ons er maar bij neerleggen dat die paar uurtjes ‘eigen tijd’ ’s avonds drastisch werden ingekort, leek de enige optie.

Ik wil weer bepalen!

Ik merkte dat het me niet lekker zat. Ergens dacht ik: laat ze maar lekker gaan. Maar in de praktijk betekent dit tóch nog een uur na bedtijd de trap op en neer. Om knuffels terug te leggen. Dekentjes over te doen. Poepluiers te verschonen. En hoewel ik stapelgek ben op die drie, zijn die paar uurtjes ’s avonds waarin ík bepaal wat ik doe, me wel heilig. 

Het is wat het is

Het zijn vaak deze dingen waar we dénken geen grip op te hebben, die ons frustreren. Die ons onnodig veel energie kosten. 
 
Gebroken nachten: we weten allemaal hoe ontzettend je jezelf in de weg kan zitten als je de uren, minuten aftelt die je éigenlijk had willen slapen, maar nu slaapdronken naast een kinderbedje doorbrengt.
 
Die collega, die wéér zijn stukken niet op tijd aanlevert, waardoor jij ‘s avonds nog moet werken. Jíj kunt er niets aan doen, maar zit wel met de ellende.
 
Of: je wílt wel meer bewegen. Maar ja. Je hebt een gezin. Een baan. Je partner die al 2 avonden in de week weg is. Het is wat het is. Daar kun je weinig aan doen toch?
 
Ja. Sommige dingen zijn wat ze zijn. Doorslapers krijg je niet op bestelling. Collega’s heb je niet altijd voor het uitkiezen. En het leven met een gezin is nou eenmaal best wel een beetje druk. De grap is: jij bepaalt vervolgens wél hoe je er mee omgaat.
 

De regie ligt bij jou

Vorige week startte mijn ONLINE PROGRAMMA. De Regie Ligt Bij Jou, is het thema dat de eerste week centraal stond. En de grap is, toen de 17 dames in mijn pilot zich opgaven, besloten ze éigenlijk al de regie in eigen hand te nemen. Door bewust tijd voor zichzelf te maken en de komende 9 weken stil te staan bij de dingen die ze écht gelukkig maken.
 
Want gelukkig zijn, daar worden we allemaal blij van, toch? En gelukkig: geluk is voor een heel mooi deel (zo’n 40%) maakbaar. Dat betekent dus dat we zélf in charge zijn om ons geluk een boost te geven. Maar daar zul je zelf wél iets voor moeten doen. Door zélf de regie te pakken.
 

Jij bepaalt

Bedenk jezelf dat jij ABSOLUUT WEL de touwtjes in handen hebt. Jij bepaalt. Ook al zijn sommige dingen wat ze zijn. En gebeuren er soms dingen die je niet zelf kiest. Jij bepaalt wél hoe je reageert. Wat je voelt. En wat je vervolgens doet.
 
Bedenk jezelf eens: wie ben jij na die gebroken nacht? Hang jij vol zelfmedelijden onder de koffiemachine of maak jij er ondanks hoofd vol watten en wallen tot je knieën tóch het beste van?
 
We besloten deze week even door te pakken. De jongens mochten er 10 minuten een feestje van maken. Daarna was het klaar. Opnieuw neerleggen en tot in den treure herhalen: ‘we gaan nu slapen’. En achter de deur blijven staan om dit bij elke kik opnieuw te zeggen. Dag 1 duurde het een kwartier. Gisteren, op dag 4, was het met 5 minuten klaar. We hebben onze avond terug (hoop ik). Scheelt een boel frustratie ;)
 

4 tips die je ongetwijfeld helpen

Klinkt wel lekker, zelf de regie pakken. Maar hoe dan? 4 tips om het je wat makkelijker te maken:

  1. Gun jezelf de tijd om na te denken. Over wat je bezighoudt. Wat je belangrijk vindt. Wat je blij maakt. Waarom je doet wat je doet. Of het ook anders kan. Door helder te hebben wat je wilt, is het ook makkelijker om keuzes te maken die hierbij passen. Plan hier tijd voor! Heel hard doorhollen líjkt misschien logisch in ons drukke bestaan, maar af en toe even stil staan levert je zo, zo, zoveel meer op.
  2. Kom in beweging! Maar dan ook echt. Wil je éigenlijk wel meer tijd voor jezelf? Regel dat. Maak afspraken met je partner. Regel zo nu en dan een oppas. Niet happy in je werk? Kaart het aan. Zoek uit wat je wél wilt. Doe iets! Wat is het ergste wat er kan gebeuren…?
  3. Herken de momenten waarop je de regie uit handen geeft. Als je 1001 excuses verzint. Of iedereen de schuld geeft behalve jezelf. Dan weet je dat jij de regie NIET meer hebt. Schud jezelf even door elkaar en herpak jezelf: jij bepaalt nog steeds zelf.
  4. Laat het los. Je kunt niet álles sturen. Sommige dingen zijn wat ze zijn (denk aan de gebroken nachten). Je kunt ertegen blijven vechten, maar als je er zelf geen invloed op hebt, kost dat je alleen maar een bak energie. Accepteer dan dat het is wat het is en bedenk je dat je wél invloed hebt op hoe jij vervolgens reageert.

Ik ben heel benieuwd welk inzicht bij jou blijft hangen. Wil je dat met me delen? Mag hieronder, via de mail of tag me gerust op Instagram (@multiplyme.nl).