‘HOE KRIJG IK MEER ENERGIE?’ BEGIN EENS MET IN KAART BRENGEN WAT JE NU DOET

‘HOE KRIJG IK MEER ENERGIE?’ BEGIN EENS MET IN KAART BRENGEN WAT JE NU DOET

06/01/2021 0 Door Ymkje

Korte dagen, weinig zon, winterdips liggen op de loer… Heel gek is het niet dat je in de wintermaanden minder energie hebt dan hartje zomer. Maar wanneer het eerder jouw energielevel dan de thermometer is die onder nul schiet, dan is er werk aan de winkel. ‘Hoe krijg ik meer energie?’ is een vraag die me vaak gesteld wordt. En dat is simpel. Of ingewikkeld. Dat ligt aan wat jij er van maakt.

Meer energie? Het begint met bewustwording

Als mindsetexpert en coach zie ik dat het áltijd begint bij deze stap: bewustwording. Vaak willen we iets – meer energie in dit geval – zonder écht te weten wat we daar mee bedoelen. Laat staan hoe we dat gaan krijgen en wat we nú al doen om onszelf tegen te werken of te helpen het te krijgen.

Sla je dag eens plat

‘Hoe krijg ik meer energie?’ Begin eens met in kaart brengen wat je nu doet: hoe ziet je dag eruit? Waar zit tijd voor jezelf? Ben je steeds met/voor anderen bezig? Zit er beweging in je dag? Hoer vol zit jouw batterij aan het begin/tijdens/eind van je dag? Allemaal vragen die jij jezelf kunt stellen om te ontdekken wat de reden is dat jij zo verlangt naar meer energie. En om je te helpen, heb ik dit format gemaakt om jouw dag plat te slaan.

‘Oh, shit, ik ben alleen maar energie aan het geven!’ Vaak is dit al eyeopener nummer 1. Één van mijn klanten hoefde alleen maar een normale dag in kaart te brengen om te zien dat ze continu met anderen en voor anderen bezig was. En toen ik haar vroeg hoe ze schakelde van de ene naar de andere activiteit, antwoordde ze: ‘Niet. Meestal start ik vast iets op als ik het andere nog afrond. Of check ik tussendoor even m’n apps. Of het nieuws.’

Energiegevers

Als je kijkt naar jouw dag. Wat zijn de dingen die jou écht energie geven? Waar laadt jouw batterij van op? Welke gedachten heb je dan? Welk gevoel geeft jou energie? Stel, je krijgt echt energie van kleien met je kind. Wat maakt dat dit voor jou een energiegever is? Is dat het feit dat je samen bent? Of dat dan je hoofd echt rust heeft? Word je echt dolgelukkig van het gevoel van klei aan je vingers? Ontleed je energiegevers eens.

Energievreters

En kijk ook eens naar de dingen die jouw energie vreten. Welke dingen (of personen ;)) zijn dit? Wat maakt dat ze jouw energie vreten? Welke gedachten heb je dan? Welk gevoel geven ze jou? Wanneer ervaar je dat? Stel, het feit dat je thuisonderwijs moet combineren met je baan, vreet je energie. Hoe komt dat? Zijn het verwachtingen die jij hebt waar je in de praktijk niet aan kunt voldoen? Geeft het je een gevoel van machteloosheid? Iets anders? Wat maakt dat jouw energievreters jouw energie vreten?

Vaak zijn het niet de dingen zelf, als wel de gedachten en gevoelens die ze oproepen, die maken dat we ergens op leeglopen. De gedachte dat we aan andermans verwachtingen moeten voldoen. Er voor iedereen moeten zijn. Het gevoel geen invloed te hebben. Het niet goed te doen. Wanneer je die gedachten en gevoelens laat sluimeren, geef je ze onbewust meer aandacht. En wat jouw aandacht krijgt, bestaat. Met als gevolg dat je bevestigd wordt in die gedachten en gevoelens die jouw energie vreten.

Geef aandacht aan dat wat energie geeft

Het mooie is: andersom werkt ook! In plaats van te focussen op waar je geen invloed op hebt: let eens op ál die dingen waar je wel invloed op hebt. Focus alleen op je eigen verwachtingen. Die van een ander kun je niets mee. En wanneer jij helder hebt van welke dingen je wél energie krijgt: zoek ze op! Hoe vaker hoe beter. En dat kan óók tussendoor. Zélfs als je druk bent. 5 minuutjes opladen. Als je weet waar je moet beginnen. ‘Hoe krijg ik meer energie?’ Jij weet het nu!

Interessant? Lees deze dan ook!

En ben jij er helemaal klaar voor om jouw energie te BOOSTEN? Download nu mijn gratis E-Book:

E-BOOK: BOOST JE ENERGIE!

20x fitte mind(set)&body

Vraag hier gratis jouw exemplaar aan vol tools om weer lekker in je energie te zitten!