Het zit in de kleine dingen… 2 tools die jou helpen gelukkiger te zijn

Het zit in de kleine dingen… 2 tools die jou helpen gelukkiger te zijn

06/09/2019 0 Door Ymkje

 

Geluk zit in de kleine dingen. Tegeltjeswijsheid ten voeten uit, maar wél eentje die klopt. Een willekeurige ontmoeting in de supermarkt maakt dat ik dit verhaal graag met je deel. Geluk is klein verstopt en het goede nieuws: jij kunt jezelf trainen om het te vinden. Hoe word ik gelukkiger?

De ontmoeting

Het is donderdagmiddag, bijna 5 uur. We lopen weer richting uitgang. Nog even en dit rondje supermarkt kan de boeken in als succes. 1 mama, 3 peuters en 3 kleine winkelwagentjes. Met daarin precies 3x 3 producten (de karretjes moeten exact even vol, anders eindigen we gegarandeerd krijsend op de grond), die bijna allemaal op ons boodschappenlijstje stonden. 

winkelen met drieling

Afgezien van 1x Kars met kar en al op zijn snuitje is er geen drama. Luisteren ze zodra ik ze roep, vragen ze keurig tot 10x toe waar de gratis bananen zijn gebleven en duiken ze vol overgave de speelhoek in (sta ik dan met drie karretjes…).

We zijn bijna bij de uitgang. Het lukt ze nog nét om een oudere dame met hun drie karretjes in een hoekje te drijven. Die geen enkele aanstalten maakt om daar weg te komen. ‘Ik sta hier stilletjes zó te genieten van dit tafereel’ zegt ze. En ze kijkt vol liefde naar mijn ventjes.

Ik sta stil. Haar woorden komen binnen. Het ís ook om te genieten. Er lopen hier drie peuters, ooit zó mini begonnen. Hartstikke gezond, blij en eigenwijs. Dat ze deze keer geen peuterdrama’s maken, is bijzaak. Dat ze deze dame een moment geluk schenken, is goud. Gewoon door te zijn. Volledig zichzelf.

Geluk is vaak klein verstopt.

Zo klein, dat je er makkelijk aan voorbij loopt. In de waan van de dag. In het afvinken van je TO DO’s. In de wirwar aan gedachten die je hoofd vol maken. Over je kinderen. Over jezelf. Over jullie. Het enige wat je nodig hebt om het te kunnen zien, is rust.

De rust om even stil te staan. De rust om even waar te nemen. Om je te focussen op één ding. Gedachten even te laten voor wat ze zijn. Je TO DO lijst even aan de kant.

Hoe word ik gelukkiger?

Het klinkt zo makkelijk. En dat ís het (deels) ook, als je het onder de knie hebt. Want het mooie is: geluk valt te trainen. Niet voor de volle 100%, maar toch zeker 40% kun jij beïnvloeden. Betekent het dat je dan elke dag blij stuiterend door het leven gaat? Nee. Moet je ook niet willen denk ik. Zonder downs geen ups :)

Wat ís geluk dan?

Moeilijk. Lekker subjectief ook. Want wat mij gelukkig maakt, maakt jou wellicht gillend gek. En vice versa. Onderzoek naar geluk laat wél een paar gemene delers zien: het zit vooral in ‘samen’, mooie momenten die je deelt met anderen. En wellicht een inkopper (maar toch eentje die we vaak vergeten): geluk zit niet in de korting die je krijgt op je laptop. Materiële zaken maken niet gelukkig. Tevreden zijn met wat er is/wat je hebt, wel.

Geluk maakt gezond

En geluk maakt gezond. Je levensverwachting is hoger, je wordt minder snel ziek en zorgt over het algemeen beter voor jezelf. Kortom: best de moeite waard om iets mee te doen toch?

Maar hoe word ik gelukkiger? Door te trainen. Door te sleutelen aan je mindset. Een stukje bewuster te worden van jezelf. Door bij jezelf te herkennen welke dingen je blij maken. Jouw gevoel van geluk aanwakkeren. Zodat je die momenten ook écht ziet. En ze niet verloren gaan in de waan van de dag.

2 tools om je geluk te trainen

1: Sta bewust stil

Train jezelf om af en toe écht even stil te staan. Om écht even waar te nemen wat er om je heen gebeurt. Drie spelende peuters kán het startsein zijn om als een malle 4 wasjes te draaien en een afspraak bij de tandarts te maken. Het kan ook het moment zijn waarop ik even ga zitten. En eens met volle aandacht kijk wat er eigenlijk gebeurt. Je raad vast met welke optie ik mezelf train om mijn kleine gelukjes te zien.

2: En benoem het

Een fantastische manier om je geluk te trainen, is om dagelijks voor jezelf te benoemen wat jou dankbaar maakte die dag. Dankbaarheid is een megakrachtig middel om stil te staan bij kleine (en grote) dingen die je blij maken. Het helpt je veel bewuster die mooie momenten te registreren en legt je focus automatisch op positief. Ik schrijf élke avond op wat mij dankbaar maakte. Elke dag. En écht, het werkt.

Donderdagavond schreef ik dat ik dankbaar was voor die dame. Ze opende éven mijn ogen. Deelde haar geluk met mij, waardoor het ook mijn geluk werd. Het zijn de kleine dingen… 

* in dit artikel is informatie verwerkt uit het boek Mindgym en uit het interview met geluksonderzoeker Leo Bormans in de 100% Inspiratie Podcast.

 

Wil jij meer weten?

In mijn online programma AboutME is geluk absoluut de rode draad. Aan de hand van hele praktische thema’s onderzoek jij voor jezelf waar jij energie van krijgt. Wat voor jou belangrijk is. En leer jij zó aan de knoppen te draaien, dat jouw focus komt te liggen op dat wat telt voor jou. Je krijgt een bak aan handige tools en inzichten waardoor jij veel bewuster je keuzes maakt.