MEER ENERGIE NODIG? LAAT JE VOEDING VÓÓR JE WERKEN. EEN INTRODUCTIE IN DE WERELD VAN INTERMITTENT FASTING

MEER ENERGIE NODIG? LAAT JE VOEDING VÓÓR JE WERKEN. EEN INTRODUCTIE IN DE WERELD VAN INTERMITTENT FASTING

13/12/2019 0 Door Ymkje

Energie. Je weet wel, dat wat je standaard te kort komt in deze donkere maanden. Toch? Het fascineert me. Niet zozeer dat je in de winter minder nodig hebt, want dat is vanuit de wetten van de natuur goed te verklaren. Wél de enorme invloed die je zelf uitoefent op jouw energie. Het fascineert me zelfs zo dat ik er gewoon mijn werk van gemaakt. Maar wat is energie nou eigenlijk? Wat doet voeding? En ik neem je mee in het programma wat ik sinds kort volg: intermittent fasting.

Wat is energie?

Maar wat ís het eigenlijk, energie? En voordat we het over oerknallen en kernenergie gaan hebben: ik hou het even bij je lijf en je hoofd. Heel kort door de bocht: energie is een reactie op verbranding. Wat je in je lijf stopt, wordt omgezet in energie. Maar niet alleen wat je in je lijf stopt: óók wat er in je koppie gebeurt, bepaalt hoe energiek jij je voelt. Bedenk je maar eens: wanneer jij vreselijk veel aan je hoofd hebt en je continu zorgen maakt, voel jij je minder energiek dan wanneer je alleen maar leuke en blije gedachtes hebt. 

The Magic Three voor meer energie

En hoewel het soms vóelt alsof je hier weinig invloed op hebt, kun jij jouw energie prima boosten door te sleutelen aan je gedachtes. En het zal je niet verbazen: in mijn coaching nemen we die gedachtes flink onder de loep. Maar kijken we óók wat je lijf nodig heeft. En als er íets is waarmee jij jouw energie makkelijk kunt boosten, dan is het de Magic Three in acht nemen: voldoende rust pakken, in beweging blijven en jezelf goed voeden.

intermittent fasting
Jezelf goed voeden. Klinkt logisch, makkelijk zelfs.

Jezelf goed voeden

Jezelf goed voeden. Klinkt logisch, makkelijk zelfs. Maar wat is dat dan? Het antwoord is eigenlijk net zo simpel als ingewikkeld: dat is voor iedereen anders. Jouw lijf heeft andere behoeftes dan de mijne. Maar als je op hoofdlijnen kijkt, dan werkt jouw lijf wel net zoals de mijne. Zodra je eet, zet je lichaam dat om in energie. De voedingsstoffen in dat eten, bepalen hoe je lichaam reageert: zo zorgen (snelle) suikers zoals chocola, vruchtensappen of witte pasta voor een snelle energiepiek, maar laten je daarna ook weer snel dippen. En zorgen vezels (bijvoorbeeld groentes) vaak voor een langer verzadigd gevoel (Timo Hans zegt hier hele interessante dingen over).

Je voeding werkt óf voor óf tegen je

En dat je jouw voeding vóór je kunt laten werken, heb ik ontdekt toen ik fanatiek aan crossfit deed. Ik at vreselijk ‘clean’ zoals ze dat noemen: onbewerkte, hele producten, weinig koolhydraten (en veel eiwitten) en nauwelijks alcohol. Het hielp me om oa 125kg van de grond te tillen. Maar de keerzijde, je voeding tégen je laten werken, ken ik ook. Na een gebroken nacht tóch die reep chocola weg werken. Troostvoer bij uitstek en ook nog eens hartstikke logisch: als je moe bent, wil je snel energie en dus grijp je naar iets wat je snel energie geeft. Probleem is dat de energie niet alleen snel komt, maar ook snel weer gaat.

Toe aan een energieboost

intermittent fasting
Mentaal zit het wel goed met mijn energie. Ik was op zoek naar een boost voor mijn lijf.

Nu het winter is merk ik het ook: minder energie dan wanneer de zomerdagen oneindig lijken te zijn. Stiekem verval ik in ‘snaaigedrag’: even een handje kruidnoten. Een stukje chocola als ik langs de koelkast loop… Ik werk keihard aan mijn mindset. Voer elke ochtend in alle vroegte mijn #opstaanmetymkje routine uit en professionaliseer mezelf door oa mijn opleiding NLP. Dus mentaal zit het wel goed met mijn energie, maar hoe kan ik óók mijn lijf nog een boost geven zodat ik de winter doorkom (*zegt ze met een beetje gevoel voor drama*)?

Ik startte met intermittent fasting

Om me gedurende de dag energieker te voelen, ben ik 1 december begonnen met intermittent fasting. En ik hoor je denken: interwat?? 

In het kort: 

  • Intermittent fasting betekent letterlijk onderbroken vasten: je eet tussen een gezet tijdsframe, daarbuiten eet je niets (maar mag je wel gewoon koffie, thee en water drinken).
  • Intermittent fasting is geen dieet, want schrijft je niet voor wat wel of niet te eten. Wél betekent het vaak dat je in de dingen die je eet gezonde keuzes maakt: weinig bewerkt voedsel en rustig aan met suiker.
  • Intermittent fasting kan op verschillende manieren. Bekendste variant is de 16/8 methode: je vast 16 uur op een dag en eet in de overige 8 uren. In mijn geval betekent het dat ik tussen 12u en 20u eet.

Wat doet intermittent fasting met je?

Eén van de grootste voordelen die voor mij belangrijk is, is dat je bloedsuikerspiegel zich een stuk stabieler gaat gedragen. Veel minder dipjes en cravings naar zoetigheid en meer focus en scherpte in je hoofd. Daarnaast geef je jouw lichaam de kans om écht te herstellen. Wanneer je lichaam langere tijd geen voedsel hoeft te verwerken, krijgt het de kans om op celniveau rommel op te ruimen en zichzelf te vernieuwen. Onderzoek laat zelfs zien dat dit zorgt voor een verjonging van je lijf. En logischerwijs kan Intermittent fasting ook een manier zijn om gewicht te verliezen. De kans is namelijk groot dat je in de periode dat je eet, je minder eet dan je normaal doet. Daar komt bij dat je lichaam sneller gaat verbranden.

Dit is waarom ik intermittent fasting ‘a shot’ geef

Absoluut het belangrijkste voor mij is dat ik stabieler in mijn energie wil zijn en wel weer toe ben aan een ‘boost’ in mijn eetpatroon. Steeds vaker hoorde ik intermittent fasting voorbij komen en na het beluisteren van een podcast met Timo Hans was ik om. Daarnaast is dit voor mij ook écht een mindset ding. Want: de hele ochtend niet eten, dat kán ik toch niet? Ik blijk het wel te kunnen. Met gemak zelfs. En de grap is: zeggen dat het makkelijk is, maakt het nóg makkelijker.

Mijn bevindingen so far

Inmiddels zijn we bijna twee weken bezig. Ik zeg ‘we’, want BJ doet vrolijk mee (just to be sure: onze drie eten gewoon zoals ze gewend zijn). En eerlijk: het is een makkie. Natuurlijk rommelt mijn maag wel eens, maar écht energieloos en slap ben ik niet geweest. Sterker nog: ik voel me écht stabiel en goed in mijn energie. Helder in mijn hoofd. En eet automatisch een stuk bewuster mijn eten op. De weegschaal ziet ook verschil, hoewel dat niet de voornaamste reden is om te starten met intermittent fasting.

En dus gaan we nog vrolijk even door. Hoe lang? Ik heb geen idee. Ik kan me voorstellen dat tijdens de feestdagen de touwtjes weer een stukje losser gaan en dat is helemaal prima. Ik word namelijk óók heel blij en energiek van gezellige etentjes mét goede wijn. Iets met een goede balans creëren J. Dit is die balans voor mij. En voor jou? Doe vooral wat goed voelt voor jóu. En wees een beetje lief voor je lijf en hoofd.

Wil je meer weten? Je kunt me altijd een berichtje of een mailtje sturen. Dit artikel is vooral bedoeld om je mee te nemen in mijn ervaringen en wat voor mij werkt. De bronnen die ik heb gebruikt zitten als linkjes in het artikel verwerkt.