Kapot na een dag thuis? Ontfocus meer!

Kapot na een dag thuis? Ontfocus meer!

25/01/2021 0 Door Ymkje

Na al heel wat maanden heel dicht op je eigen gezin, gooi ik ‘m er maar eens in. Want jij bent kapot na een dag thuis. Gesloopt. Hoe houd je het thuis werkbaar én hou je ook nog wat energie over? Als Mindsetexpert zeg ik: ontfocus meer!

Ont-WAT???

Ontfocussen. Je weet wel.

Je bent kapot na een dag thuis

Je doet kneiterhard je best, no doubt. In die 100+ rollen die er op je bord liggen. Politieagent. Thuisjuf. Evenmentencoördinator. Bruggenbouwer. Professioneel goochelaar (en googleaar). Jij fixt het.

En dat is best intens: constant je focus op dat wat er NU van je gevraagd wordt.

Boterhammetje smeren? Natuurlijk.

Even videobellen met de juf? Regel ik.

Tussendoor zelf nog even werken? Kan ik.

Je aandacht daar waar het hardst geroepen wordt (of letterlijk aan je getrokken, zoals hier vaak het geval). Om net zo hard weer afgeleid te worden door wat anders.

Kapot? Logisch. Focus vraagt energie

Écht focussen, met volle aandacht gericht op één taak, is normaal al een uitdaging voor ons en nu nog veel meer. Focus vraagt energie en is écht een vaardigheid die je beter afgaat wanneer je uitgerust en fris bent.

Je herkent het ongetwijfeld: na een dag al je 100+ rollen met overgave vervuld te hebben, lig je er wel af. Kapot, na zo’n dag thuis. Met een vol hoofd.

Ontfocussen is je lifesaver.

En ik zal je uitleggen hoe. Zie het als het verschil tussen een zaklamp en een gewone kamerlamp. Een zaklamp schijnt fel en laat een klein onderdeel heel duidelijk zien: gerichte aandacht. Een kamerlamp daarentegen, schijnt niet zó fel, maar laat wel de hele ruimte zien: Open aandacht.

En juist die open aandacht – ontfocussen dus – is in deze tijden zo vreselijk belangrijk:

  • het helpt je te verwerken: alle prikkels die je op een dag om je oren vliegen!
  • het vergroot je probleemoplossend vermogen, iets wat altijd lekker is en nu zeker.
  • het laat je creativiteit weer stromen en…
  • het is een absolute MUST om je mentale veerkracht te vergroten.

Je leest het goed: een MUST. 

Niet even iets wat je erbij doet als je ergens nog tijd over hebt. Je écht niet meer weet wat je met al je vrije tijd aan moet. Wat precies nooit is als je een gezin hebt. Hoe? Het is werkelijk vreselijk simpel. 

Minder kapot, meer ontfocussen. Je doet het zo:

  1. Pak tijdens je dag minstens 1 (maar nog liever: 2 of 3) momenten. Zet een alarm, plak een reminder op je laptop of ga voor een oldskool kruisje op je hand: alles om er zeker van te zijn dat je dat moment ook werkelijk pakt.
  2. Bind je kids even vast (als je iets vriendelijkere methoden weet: vooral doen) of zoek een rustig plekje op.
  3. En kies een ontfocusser die bij jou past:

Frisse lucht!

De allerbeste manier is ontspannen bewegen. Laarzen aan (van gympen krijg je spijt, geloof me) en lekker de natuur in. Rondje bos, wegwaaien op het strand… Alle ruimte om je focus los te laten en even te dwalen. Je gedachten hoeven helemaal niet uit, maar om toch wat rust in je hoofd te creëren, kun jij je aandacht lekker richten op de omgeving. Geen natuur in de buurt? Het werkt minder lekker in drukke omstandigheden, omdat je dan genoodzaakt bent te focussen op bijvoorbeeld verkeer. Zoek dan de meest rustige plek die je kunt vinden.

Potje staren

Zet een timer op 5 minuten (of 2, als je nu al de kriebels krijgt van 5) en staar gewoon lekker uit het raam. Geen focus, geen doel, gewoon staren. Heerlijk!

Trampoline springen

Hop, kids eraf: jouw tijd! Lekker even springen werkt perfect.

ochtendroutine energie

Yoga

Yoga is een uitermate fijne manier om te ontfocussen, terwijl je toch ontspannen in beweging blijft. Voor de meeste mensen is dit makkelijker dan stil zitten en mediteren. En daarnaast ook gewoon hartstikke lekker voor je lijf.

Ga toch kleuren! 

Trek je kleurboek (ergens onder het stof) tevoorschijn en leef je uit! Binnen de lijntjes of erbuiten: jouw feestje.

Dutje doen

Éven met je kleintje meetukken, of gewoon een mini powernap (max 10 minuten) meepakken. Dit is je kans om gewoon zonder schuldgevoel even een extra slaapje mee te pakken.

Ik verveel me kapot

Wat doen we massaal als we moeten wachten? Exact. We trekken die telefoon tevoorschijn. Doe eens niet en verveel je gewoon eens lekker als je moet wachten. Lekker mijmeren, wegdromen, ontfocussen…

Kapot na een dag thuis? Dit is dus een MUST.

Nogmaals: ontfocussen doe je dus niet even erbij. Als je tijd over hebt. Het is een MUST. Een must als jij still standing wilt zijn over een maand of 4. Als je lekker in je energie wilt zitten. En gewoon zélf de regie wilt houden. Either you run the day or the day runs you…

Dus, leuke jij, welke ontfocusser zet jij vandaag in (als het daar net zo zonnig is als hier, zou ik gaan voor die frisse lucht :D)?

Meer rust in huis? Deze 3 tips helpen jou op zeker!