Klaar met energieloos zijn? Stop dan met symptoombestrijding!

Klaar met energieloos zijn? Stop dan met symptoombestrijding!

08/06/2022 0 Door Ymkje

Terwijl je met wallen tot je enkels je bed uitstapt, neem jij jezelf voor er vanavond écht vroeger in te duiken… Je bent er wel klaar mee zo energieloos te zijn. Éven een nachtje goed slapen zal je goed doen, hoop je. Alleen komt het keer op keer terug. Wil je niet meer energieloos zijn? Stop dan met symptoombestrijding.

Wat ik daarmee bedoel? Ik neem je even mee terug naar 2019.

Toen het me voor de zoveelste keer in mijn rug schoot, was ik er helemaal klaar mee. Al meer dan een jaar kwamen en gingen de klachten. Sporten was inmiddels Russisch Roulette geworden: ik was blij met elke sessie die ik zonder kleerscheuren doorkwam. De fysio beloofde binnen 6 weken beterschap, als ik netjes mijn oefeningen deed. Alleen kwam de pijn steeds terug.

Dit is symptoombestrijding

Symptoombestrijding was het. Het is heel makkelijk om alleen de rugpijn te bestrijden. Werveltjes wat losser maken en gaan met die banaan. Tot het weer misgaat dus. 

Ik ging op zoek naar een specialist. Binnen 2 weken veegde ze al mijn trots van tafel: ik moest eerst maar eens vanuit de basis goed gaan bewegen. Werken aan mijn houding en lenigheid. En heel veel kleine minispiertjes trainen, die verdomd veel spierpijn kunnen geven ;)

Bewoog ik dan zó dramatisch slecht? Nee. En daar zit ook exact het gevaar. Onbewust sloop het erin. En dat veroorzaakte nog niet acuut pijn. Tot er een drielingzwangerschap overheen kwam. Slechte nachten. Een verhuizing. Alles bij elkaar opgeteld, ontstonden de problemen.

Na een paar maanden heel gericht oefenen, sportte ik weer pijnloos. En met vertrouwen in m’n lijf, want ik wist weer wat ik deed. Geen symptoombestrijding, maar een totale aanpak, waarbij we verder keken dan alleen die pijn.

Vage symptomen waardoor jij je energieloos voelt

En ik weet zeker dat je dit verhaal herkent. Want ik zie dit ook keer op keer bij mijn klanten. Alles gaat best ok. Ja, je hebt je wel eens fitter gevoeld. En nee, je kunt je niet meer herinneren wanneer je voor het laatst een boek uit las. Hobby’s staan al een tijdje op een laag pitje. Vrienden zie je weinig. En elke ochtend neem jij jezelf voor eerder op bed te gaan (wat precies nooit lukt). Maar ach, tropenjaren hè…

En dan ‘opeens’ ontstaat er pijn. Je kind houdt je 3 nachten wakker. Je wordt ongesteld. Een slecht gesprek op je werk. Noem het maar. Opeens is het op. Ben jíj op. Leeg. Moe, chagrijnig en niet in staat om nog helder te denken. De druppel lijkt de oorzaak, maar in werkelijkheid sluimert het al tijden.

klaar met energieloos

Energieloos door symptoombestrijding

Doe jij aan symptoombestrijding en gooi je er nog een extra bak sterke koffie tegenaan? Met ‘ach, zolang ik nog rechtop sta…’ als je mantra? Of durf je voor een totale aanpak te gaan en écht te werken aan een duurzaam fitte en gezonde versie van jezelf?

Duurzaam meer energie? Ga voor een totale aanpak!

En daarvoor hoef je écht niet te wachten tot je ‘opeens’ tot stilstand wordt gebracht. Begin NU met van jezelf, van jouw gezondheid, prioriteit te maken. Begin elke dag bewust en met energie, zodat je de rest van de dag met een heldere focus de dingen doet die belangrijk zijn voor jou.

Dagelijks doe ik dit met de dames die meedoen met mijn programma MoveME: om 6:15 trappen we de dag af met een actieve workout of ontspannen ochtendroutine. ‘Heerlijke start van m’n dag!’ Weekje proefdraaien met MoveME? Stuur me een bericht!