Last van spanning? 3 manieren om het los te laten

Last van spanning? 3 manieren om het los te laten

08/06/2022 0 Door Ymkje

De godganse dag worden we blootgesteld aan zaken waar de spanning spontaan van in je lijf schiet: van een hijgende deadline in je nek, je kids op tijd op school krijgen tot datzelfde kind dat opeens metershoog in een speeltoestel zit. Voor acuut gevaar is zo’n reactie handig, alleen hebben we tegenwoordig bijna standaard last van spanning in ons lijf.

Acute stress vs langdurige spanning

Het zal je maar gebeuren: je stapt je voordeur uit, sta je ineens oog in oog met een sabeltandtijger. En toevallig ook nog eentje met honger. Shit… In een split second gebeurt er van alles in jouw systeem: je hartslag knalt omhoog, bloed gaat naar je spieren en je ademhaling versnelt: je lijf zet zich schrap. Jouw sympatisch zenuwstelsel wordt geactiveerd, klaar om te dealen met dit acute gevaar.

Die acute stressreactie van je lijf is nuttig. Het gaat hier immers om leven en dood. Die reactie wordt veroorzaakt door stressoren: iets wat ons stresssysteem aanwakkert. Zodra de stressor weg is (de tijger trekt zich terug), zou de spanning weg moeten zakken en wordt je parasympatisch zenuwstelsel actief. Dit zorgt voor rust en ontspanning, nodig om te herstellen en bijvoorbeeld voedsel te verteren. Echter: tegenwoordig volgt de ene stressor de andere in rap tempo op, waardoor het sympatisch systeem overuren draait: continu spanning voor je lijf.

Last van spanning door langdurige stress

Denk aan deadlines die elkaar maar blijven opvolgen op je werk: is het ene afgevinkt, hijgt het volgende alweer in je nek. Maar ook álles wat je doet, goed willen doen. Omdat het lijkt alsof je omgeving dat óók doet (lang leve social media). De continue stroom aan prikkels die nauwelijks te ontwijken lijkt: waar je ook gaat en staat, er is altijd iets wat je aandacht vraagt. Weinig échte rust, te weinig beweging en de laatste jaren een gebrek aan echt sociaal contact: allemaal stressoren die zorgen voor spanning.

Minder last van spanning, hoe dan?

Goede check om nu te doen: hoe hangen je schouders erbij? Zijn ze ontspannen en laag of zitten ze gespannen bijna tegen je oren aan? Die spanning betekent voor je lijf: opperste staat van paraatheid! En dat is niet gezond. Je lijf heeft ontspanning nodig om goed te blijven functioneren. Continue spanning kan leiden tot ziekte, overgewicht of burn-out, om maar eens wat te noemen. Dus die spanning loslaten is noodzaak! Hoe?

3 manieren om spanning los te laten

Ga lekker buiten wandelen

Je lijf in beweging brengen, is dé manier om opgebouwde spanning in je lijf los te kunnen laten. Het activeert stofjes als serotonine en endorfine, die je een goed gevoel geven. Bovendien is in de natuur zijn een bewezen stressverlager. Elke dag een rondje van 20 minuten doet al wonderen!

Schud het eruit

De natuurlijke reactie van het lichaam op acute spanning is: trillen! Je herkent het vast, dat je staat te trillen op je benen als er iets heftigs gebeurt. Dit is top, want je lijf laat daarmee automatisch de spanning los. Lekker schudden is dus een prachtige tool: kom lekker staan, knieën licht gebogen. Begin te schudden, door je knieën steeds te strekken en weer te buigen. Laat al je ledematen lekker ontspannen hangen en schudt zo minstens een halve minuut (en ga net zo lang als je wilt!). En ja, je hoofd vindt hier iets van, maar laat die gedachten lekker gaan en… SCHUDDEN MAAR!

En adem uit…

Je ademhaling is voor je lijf hét signaal of het sympatisch (paraat!) of parasympatisch (rust) zenuwstelsel wordt geactiveerd. Daarmee is dit een supersnelle tool spanning los te laten. Leg een hand op je hart en eentje op je onderbuik en focus op je ademhaling. Voel jij je bovenste hand bewegen als je ademt? En lukt het ook om je onderste hand in beweging te krijgen als je ademt? Geef eens 2 minuten je volle aandacht aan je ademhaling en merk op hoe ontspanning komt.

last van spanning

Dit zijn 3 makkelijke manieren om spanning los te laten. Voor de long term: pak óók je stressoren aan. Wat veroorzaakt jouw spanning? Hoe kun je dat reduceren? Dit is bij uitstek ook een onderwerp waar ik je graag bij help! Plan hier een gratis sessie in, dan kijken we samen wat jij nodig hebt om die spanning écht los te laten!