STRESSLOOS VERHUIZEN MET KINDEREN – LET’S GO!

STRESSLOOS VERHUIZEN MET KINDEREN – LET’S GO!

19/03/2019 3 Door Ymkje

Google op verhuizen en stress en je wordt platgegooid met lijstjes. Dat verhuizen in de top 10 (ik lees zelfs top 3) meest stressvolle gebeurtenissen in een mensenleven staat. 5/10/20 redenen waarom verhuizen stressvol is. 10 meest gemaakte fouten. Checklisten hoe je stressloos kan verhuizen. Google verhuizen en kleine kinderen en het wordt nog gezelliger. Waarom verhuizen met kleine kinderen de hel is. 

Waar beginnen we aan?

Het moge duidelijk zijn: we hebben onszelf weer een leuke uitdaging op de hals gehaald. In drie weken tijd willen we verhuizen van Haarlem naar Terwispel (Je weet wel, Terwispel. Dat ligt HIER).

In die drie weken krijgt alles een frisse lik verf, komt er een nieuwe badkamer en deels nieuwe vloeren en plafonds. Makkie dus. 

En dat alles dus stressloos. Tot een week voor de sleuteloverdracht ging dat eigenlijk volledig volgens plan. Geen stress. Maar dé sleuteldatum kwam dichterbij. Van binnen een beetje onrust: hoor ik me niet ergens druk om te maken nu? Iets in te pakken of zo? Maar eerlijk: ik kon niet bedenken waar ik stress van zou moeten krijgen. Tóch informeerde ik uit voorzorg even via Instagram: hoe komen we deze verhuizing stressloos door, met drie dreumesen? 

De tips stroomden binnen. Vergezeld door een aantal ‘stressloos verhuizen met kinderen kan niet’. Ha! Die gaan we dus het tegendeel bewijzen! In dit artikel 15 tips plus onze aanpak. Moet goedkomen toch?  

nieuw huis, stressloos verhuizen naar rust en ruimte
😍 We hebben leeuwtjes! Hier gaan we dus heen. Stressloos, is de bedoeling.

Preparation is everything 

TIP: schrijf alles wat er moet gebeuren uit tot logische, afvinkbare taken. En maak daar vervolgens een planning van. 

We zijn erg van de lijstjes. We begonnen 9 maanden geleden met een lijstje ‘waar moet onze nieuwe woonplaats aan voldoen’. Inmiddels zijn we toe aan de uitgebreide verhuisplanning. Chronologisch, inclusief wie/wat/waar. Van sleuteloverdracht tot inschrijven in de nieuwe gemeente: het staat erin. Lijstjes! 🙋

TIP: Besteed uit wat je uitbesteden kunt. 

Het voordeel van vaker verhuizen (de vorige keer was voor ons pas 3 jaar geleden), is dat je gebruik kunt maken van je Lessons Learnt. Eentje van ons is om schilderwerk uit te besteden. De schilder bereikt in 3 weken waar wij minstens 2 maanden voor nodig hebben. Mooier en beter.  

Ook nieuwe plafonds en vloeren laten we door professionals doen. Vooral omdat we écht niet de tijd en ruimte zien om dat zelf te doen met die drie jongens in de buurt. Het verhuizen doen we overigens wel zelf (met hulptroepen👇). 

TIP: Regel hulptroepen. 

Vraag hulp! Ik kreeg deze vaak als tip, vooral als oppas voor de jongens. Absoluut een must. Gelukkig hebben we lieve vrienden, buurtjes (nu kan het nog!) en familie die zich vol overgave op de zorg voor de jongens storten. Maar wij maken ook dankbaar gebruik van hulptroepen om te slopen en te sjouwen.

TIP: begin op tijd met pakken en weggooien. 

Tja. Wat is op tijd…? Ik moet nog beginnen. Toen ik deze tip voor de zoveelste keer voorbij zag komen, heb ik toch maar wat verhuisdozen besteld… 

drieling in doosjes, vast ingepakt, klaar voor de verhuizing met kleine kinderen
Die zijn tenminste vast ingepakt.

Kinderspel – wat doe je met de kleintjes?

TIP: Besteed ze uit.  

Extra dagen opvang, familie die oppast… Maak gebruik van je mogelijkheden. De jongens gaan hier tot het bittere eind naar de opvang. Het blijft wel een dingetje dat je niet zomaar bij iedereen drie dreumesen op de stoep kunt droppen. Maar ondanks dat zijn er gelukkig genoeg fijne mensen om ons heen die de uitdaging met liefde aangaan. 

TIP: Betrek ze bij het verhuizen. 

Deze tip kreeg ik in verschillende variaties en vind ik eigenlijk heel leuk. Laat ze zelf een doosje met speelgoed inpakken (of andere spulletjes die ze zelf kiezen). Betrek ze bij kleine klusjes: ga jij verven? Geef ze een kwast en water en laat ze ook een muur ‘verven’ (ik zie dan drie op hol geslagen dreumesen onder de verf voor me. En de verkeerde muur geverfd. Waar vervolgens water overheen is gegaan. Maar het idee is leuk!).

TIP: Lees boekjes over verhuizen ter voorbereiding. 

Deze tips kreeg ik van Boekwijzer (ook leuk om via IG te volgen): 

  • Mijn Grote Vriend Leeuwwitje; Over Caro die een bedacht vriendje heeft tot ze nieuwe vriendjes heeft. (4+) 
  • Kersenhemel; Over als je vriendje opeens verhuist. En hoe echte vriendschap blijft. (4+) 
  • Olivier en Vlek; Over verhuizen en nieuwe vriendjes maken. (4+, alleen tweedehands) 
  • Dit Is Voor Jou; Over hoe fijn het is een eigen plek te hebben. (4+) 

Deze boeken zijn vooral geschikt vanaf de kleuterleeftijd, maar met een beetje fantasie en aanpassing ook zeker leuk voor jongere kinderen. 

TIP: Zijn de kinderen wel in de buurt? Zorg voor entertainment. 

Zorg voor speelgoed. Veel speelgoed. Liefst in een ruimte (of buiten) waar ze zichzelf (of de pasgeverfde muren) niets aan kunnen doen. Eerlijk: ik weet dat we pas écht meters kunnen maken zonder onze olijke drie erbij. Maar het speelgoed is absoluut het eerste wat we (samen met ze) uitpakken zodra ze er wél bij zijn. 

En dan zit je er: meteen volle bak genieten natuurlijk 

Dat zou relaxt zijn. Net als drie dreumesen die áltijd doorslapen en precíes doen wat je van ze vraagt. Dat bestaat dus niet. Ga daar dus ook niet van uit.  

TIP: Zorg dat er ruimtes zijn die direct helemaal af zijn. 

Na onze vorige verhuizing stonden de meubels 2 weken op karton en leefden we tussen dozen. Huilen. Dat moet je niet willen. Zorg dat je meteen een aantal ruimtes helemaal af hebt, zoals je woonkamer en je slaapkamer. Dan voelt het daar tenminste al als een ‘thuis’.

TIP: Zet op elke doos wat erin zit en waar het heen moet. 

Easy does it. Maar daar word je echt een blijere verhuizer van. 

TIP: Die plinten… Doe er iets mee. 

Dé klassieke fout: denken dat je die plinten later wel doet. Terwijl je er elke freaking dag tegenaan kijkt. En het absoluut de finishing touch is, waardoor je huis ‘af’ lijkt. Uitstel is afstel. Want geloof me: álles weer aan de kant schuiven om die plinten te doen is een gedoe. En je elke dag realiseren dat je die plinten gewoon meteen had moeten doen, is een kwelling (ja, the drama is real).

klushuizen, verbouwen, verhuizen
Doe iets met je Lessons Learnt uit eerdere verhuizingen.

En verder… zit het vooral tussen je oren

Het zit écht tussen je oren. Jij bepaalt of het stressvol is of niet. Dat zit ‘m deels in een goede voorbereiding, maar ook echt in de manier waarop jij er mee omgaat. 

TIP: Heb lage verwachtingen.  

Verwacht niet op dag 1 happy en relaxt op je bank te zitten, in een volledig ingericht en opgeruimd huis. Dat je planning volledig volgens planning wordt uitgevoerd. Dat je op D-DAY de hele dag compleet ZEN in het moment bent. Hoe minder je verwacht, hoe relaxter het (en jij) zal zijn. Dat betekent niet dat je jezelf niet voorbereid (júist een goede voorbereiding is essentieel).

TIP: Positive vibes. 

Probeer je positieve ik vast te houden (of even onder het stof vandaan te trekken). Zie het leuke van verhuizen: je gaat naar een supermooie (ga ik vanuit) plek, klaar om allemaal nieuwe herinneringen te maken. Je mag een plek weer helemaal JOUW (of jullie) plek maken. Inrichten zoals jij het wilt. Ook als dingen niet volgens plan gaan: zie er de humor van in. Of bedenk je op zijn minst dat je een mooi verhaal voor later hebt (‘weet je nog, toen we verhuisden?’). 

TIP: Neem afscheid van je oude huis. 

Loop er heel bewust nog een keertje doorheen. Bedenk je hoeveel herinneringen hier liggen. Mooie, maar waarschijnlijk ook moeilijke momenten. Het mag er zijn, inclusief een brokje in je keel of een traan. Wij trekken straks absoluut met dubbele gevoelens de deur achter ons dicht. Zoveel moois en fijne mensen die we gaan missen. Het mag er zijn, dus besteed er aandacht aan tijdens het verhuizen. 

TIP: Visualiseer je verhuizing. 

Ga eens rustig zitten en neem de tijd om de verhuizing alvast voor je te zien. Hoe wil je jezelf dan voelen? Probeer het te voelen. Wat zorgt voor dat gevoel? Neem te tijd om jezelf daar vast mee naar toe te nemen. Grote kans dat je tijdens de verhuizing zelf een stuk relaxter bent. 

cappuccino, ontspanmomentje voor jezelf.
Ontspan. Relax. Zorg voor jezelf.

Er is altijd nog wijn ;)

En voel je jezelf – ondanks alle tips – tóch nog gestresst? Blijf vooral ademhalen: er komt vanzelf een einde aan. En koop een goede fles wijn/bubbels. Om aan het einde van een lange dag te proosten dat het oude huis leeg is, de nieuwe vol en jullie nog leven.

Succes! Laat even weten wat voor jou absoluut een fijne tip was! (Of vul aan als je denkt: deze moet er absoluut ook bij staan 🙂 )