Maken kinderen gelukkig of doe je dat toch echt zelf? Geluk: zo doe je dat.

Maken kinderen gelukkig of doe je dat toch echt zelf? Geluk: zo doe je dat.

29/01/2020 0 Door Ymkje

Tja, hoe doe je dat, gelukkig zijn? Sinds de komst van onze drie knappe kereltjes is dit een vraag die me veel bewuster dan ooit bezighoudt. Waar daarvoor alles vanzelfsprekend leek te gaan, schudde de komst van drie kleine baby’s de boel flink op. Het zorgde voor heel wat keuzes – van Haarlem naar Friesland, van in vaste dienst naar eigen bedrijf, van altijd maar hard Crossfitten naar veel bewuster bezig met lijf en hoofd – die ik voor de komst van de drie niet had voorzien. 

Als de kids gelukkig zijn, ben ik het ook

Het klinkt logisch, maar er zit een ‘maar’ aan. Want wat je éigenlijk zegt, is dat jij niet jouw geluk bepaalt, maar dat je kids dat doen. En dat maakt het wel een beetje spannend. Want wie is er écht verantwoordelijk voor jouw geluk? In dit artikel deel ik met je hoe gelukkig zijn nu eigenlijk ‘werkt’ en wat je zelf kunt doen om jouw geluksgevoel te beïnvloeden.

Jij ja, niet je kids 😅

Hoe doe je nou ‘gelukkig zijn’? 

Klinkt als een rare vraag, maar sinds ik mezelf volledig heb ondergedompeld in NLP, kijk ik nergens meer van op. Heel bewust bezig zijn met processen die zich vaak onbewust in je afspelen, is iets waar we op trainingsdagen continu mee bezig zijn. NLP veronderstelt dat je overal een strategie voor hebt. Toe aan een nieuwe jas? Grote kans dat je een vaste strategie hebt om te kopen. Ben je bang? Grote kans dat je onbewust elke keer dezelfde stappen zet voordat jij je bang voelt.

Maar dan gelukkig zijn. Als je overal een strategie voor hebt, dan vast ook voor gelukkig zijn. En laat dat nou best handig zijn om van jezelf te weten. Want ondanks dat het nog niet zo makkelijk is om exact te pinpointen wat gelukkig zijn nu is, zoeken we het allemaal. We weten allemaal hoe het voelt als het er is. Of beter: we weten vooral heel goed hoe het voelt als het er níet is.

Eigenlijk streef je helemaal niet naar gelukkig zijn

En dat heeft alles te maken met je brein, wat in beginsel een hele andere prioriteit heeft dan jou gelukkig te maken. Het oudste gedeelte van je brein is namelijk vooral bezig met veiligheid. Of beter: het vermijden van gevaar. ‘Vroegah’ was dit harstikke handig. En noodzakelijk, toen gevaar nog letterlijk om de hoek lag (hoewel nog er geen straten en hoeken waren… Maar you’ll get the point: het leven was in tijden van sabeltandtijgers een stuk gevaarlijker dan dat het nu is).

Overleven of gelukkig zijn?

Ons brein is nu echter nog steeds plichtgetrouw en heeft nog steeds als prioriteit overleven. Dat maakt dat we snel geneigd zijn om keuzes te maken die ons veilig houden. Keuzes die we kennen of waarvan we weten wat het ons oplevert. We zijn inmiddels wel iets verder ontwikkeld dan onze verre voorouders lang geleden. En ondanks dat gelukkig zijn niet direct een eerste levensbehoefte is, zijn we het erover eens dat het wél lekker is om je gelukkig te voelen. Omdat het je leven leuker maakt. Makkelijker ook. So far: hartstikke fijn.

Maar hier ontstaat ook regelmatig conflict, wanneer je drang naar veiligheid niet overeenkomt met je behoefte aan gelukkig zijn. Denk aan niet happy zijn met je baan, maar tóch blijven zitten, omdat je – ondanks dat je er niet gelukkig van wordt – wél weet waar je aan toe bent. Je maakt dus niet altijd automatisch de keuzes die je het meest gelukkig maken. 

Maar hoe zit het nou écht met dat geluksgevoel?

Heb je daar invloed op? Ja. Veelvuldig onderzoek wijst uit dat de invloed die je zelf kunt uitoefenen zelfs aanzienlijk is.

Voor 40-50% wordt het bepaald door je genen. Om je een voorbeeld te geven: de een heeft meer aanleg voor het ontwikkelen van een depressie, wat ook iets doet met je geluksgevoel.

wat maakt je gelukkig?
Sonja Lyubomirky is één van de onderzoekers die aantoonde dat je geluksgevoel wel degelijk te beïnvloeden is.

Zo’n 10% wordt bepaald door je omstandigheden. Waar ben je geboren? Waar ben je opgegroeid? Heb je de kans gehad om naar school te gaan? Heb je beschikking over financiële middelen om in je levensonderhoud te voorzien? Voor zover het stukje geluk waar je geen invloed op hebt.

Maar het goede nieuws: zo’n 40 tot 50% van je geluksgevoel kun je wel degelijk beïnvloeden. Door de keuzes die jij maakt: wat je doet en wat je denkt (mindset). En hoe fantastisch is dat, dat jij met de keuzes die je maakt dus zélf de voorwaarden kunt scheppen om je gelukkig te voelen? En nog beter: dit is dus niet iets wat je op je kids af kunt schuiven, maar gewoon iets wat je helemaal zelf in de hand hebt.

Blijft natuurlijk de vraag: hoe dan? Hoe ‘doe’ je gelukkig zijn?

Het begint bij de juiste voorwaarden. Je gelukkig voelen gaat het beste wanneer je basis klopt. Wanneer jij je veilig voelt (denk aan je oeroude brein) en wanneer jij de rust en energie hebt om ook echt geluk te kunnen voelen. En dat begint bij het vinden van een balans die voor jou werkt. 

Wat zijn jouw voorwaarden? Dat is heel persoonlijk. En natuurlijk: grote kans dat blije kids invloed hebben op hoe jij je voelt. Net zoals dat de zon die schijnt ongetwijfeld ook invloed heeft op hoe jij je voelt. Dit zijn voorwaarden die hélpen, maar niet bepálen.

Begin eens bij het begin

Maak jezelf prioriteit. Zet jezelf op één. Wanneer jij jezelf steevast naar de achtergrond schuift, schuif je jouw geluksgevoel netjes mee. Drie tips om je op weg te helpen:

  • Maak voor jezelf kraakhelder waar jouw energie naartoe gaat. Zijn dit de dingen die de moeite waard zijn? Levert het je ook weer energie op? Breng dit voor jezelf in kaart en het helpt je keuzes te maken die je meer rust en energie opleveren.
  • Train je mindset: leg je focus op dat wat belangrijk is. Daar waar je blij van wordt. Die dingen die je dankbaar maken. Leer jezelf aan hier dagelijks bij stil te staan en je zult merken dat het een automatisme wordt.
  • Bouw elke dag tijd in om aan jezelf te besteden. Doe iets wat je leuk vindt, drink een kop warme koffie met jezelf of schrijf op wat je dankbaar maakt. Jezelf prioriteit maken doet meteen iets met hoe je over jezelf denkt en wat je voelt!

Het zijn dus niet de kids die jou gelukkig maken 😅… Toch?

Maak jij jezelf prioriteit om te achterhalen wat jou gelukkig maakt? Mijn programma AboutME helpt je om écht in beweging te komen en jouw voorwaarden te ontdekken, waarin rust, energie en focus helemaal kloppen voor jou. Meer weten? Klik hier!