MEDITEREN IN TIJDEN VAN CORONA (OF ALTIJD): EEN FIJN ONDERDEEL VAN JE OCHTENDROUTINE #4

MEDITEREN IN TIJDEN VAN CORONA (OF ALTIJD): EEN FIJN ONDERDEEL VAN JE OCHTENDROUTINE #4

19/03/2020 0 Door Ymkje

Wanneer je méér regie wilt ervaren over je eigen gedachten of je leven, dan is een goede ochtendroutine een heel goed idee. Deze week deel ik in 5 afleveringen de onderdelen van mijn ochtendroutine die voor mij dagelijks het verschil maken. En mediteren is, zeker in tijden van Corona, wat mij betreft onmisbaar.

Creëer rust in je hoofd

Hoe rustig is het op dit moment in jouw hoofd? Het is makkelijk om je mee te laten slepen door wat er allemaal in ons land en verder in de wereld gebeurt. De Coronamaatregelen hebben op iedereen impact, dat is onontkoombaar.

De afgelopen dagen nam ik je al mee. Richting creëren in je dag. Beweging brengen in je lichaam. Vandaag focus op rust in je hoofd.

Omdat je hoofd rust verdient. Normaal zijn we er al megagoed in om onszelf ’s ochtends vroeg AAN te zetten en de hele dag door te denderen. Er is zoveel om over na te denken en er komen zo vreselijk veel prikkels op je af op een dag. Om je een beeld te geven. Vergeleken met de jaren ’80 krijgen we nu 5x zoveel informatie op ons afgevuurd op een dag. Informatie waar we iets mee moeten.

Nu doet je brein heel veel op de achtergrond. Want van die hele bak aan prikkels, die gelijk staat aan ongeveer 174 hele kranten vol aan informatie, krijg je maar een klein deel bewust binnen. Je brein filtert op de achtergrond voor je. Maar hoe meer prikkels, hoe harder je brein moet werken om dat allemaal voor jezelf te verwerken.

En die prikkels, die gaan de hele dag door. Áls je daar niet bewust keuzes in maakt. Met als gevolg dat de kans groot is dat je vaak het gevoel hebt dat je hoofd vol zit. Dat ‘ie letterlijk zwaar aanvoelt. En als je daar zelf niet bewust iets aan doet, dan blijft dat maar gaan en loop je langzaam over. Want je brein is er niet op ingesteld om die enorme, constante stroom aan prikkels aan te kunnen.

Naast prikkels van buiten, gebeurt er in je koppie ook van alles. Gedachten, herinneringen, beelden van de toekomst… Zeker wanneer bij jou je interne radartjes volle bak draaien, is het goed om te weten hoe je daar op een fijne manier mee omgaat.

Nou zijn er verschillende manieren om er voor te zorgen dat je hoofd rust krijgt. Dat je gedachten kunt parkeren of letterlijk even uit je focus kunt kruipen om je hoofd ook wat rust te gunnen. Technieken om de gedachten die je hebt actief te beïnvloeden, zodat je vooral nadenkt over dingen die voor jou helpend zijn. Omdat er vaak heel veel energie verloren gaat aan negatief denken en negatieve, belemmerende overtuigingen over jezelf.

Mediteren, zeker in tijden van Corona

Vandaag focus ik met je op mediteren. Omdat dit voor mij een wezenlijk onderdeel is van mijn ochtendroutine.

En hoewel mediteren soms wat ‘zwaar’ klinkt, is het niets anders dan gewoon even intunen bij jezelf. Door rustig te zitten, bewust waar te nemen wat er om je heen gebeurt of door juist even je ogen te sluiten en je te focussen op wat er in je gebeurt.

Door je gedachten even ‘los’ te laten of door even heel bewust te voelen hoe je lichaam voelt. Door te visualiseren hoe je wilt dat je dag verloopt of door te visualiseren hoe jouw droom er uit ziet.

2 minuten, 20 minuten, een uur… Alles kan en is goed. En je kunt dit helemaal zelf in stilte doen, maar ook geleid door muziek of iemand die je door de meditatie heen praat.

Het mooie: meditatie geeft je niet alleen rust. maar uit onderzoek blijkt ook steeds vaker dat meditatie een gunstig effect heeft op je lerend vermogen

Ik pak elke ochtend (en liefst ook ’s avonds) tijd voor een meditatie. Ik gebruik zelf vaak de app van Meditation Moments. Afhankelijk van waar ik behoefte aan heb (bijvoorbeeld gericht intenties zetten voor de dag of energie krijgen) pak ik een meditatie. Meestal is dit gewoon muziek en zit ik in alle rust.

Wanneer je merkt dat het ‘druk’ is in je hoofd met gedachten, breng jezelf dan weer met je aandacht naar je lichaam, door bijvoorbeeld op je ademhaling te focussen. In alle rust. Het heeft geen zin je te frustreren over het feit dat je gedachten doorstromen, dus laat dat los. Frustratie heeft vaak juist een tegengesteld effect.

Heb je geen app, maar wil je wel graag begeleiding? Youtube staat vol meditaties. Het is even zoeken wat voor jou fijn is qua stem, lengte en onderwerpen, want dat is heel persoonlijk.

En maak het niet te groot. Begin met een paar minuutjes, 1 desnoods. 

Het werkt daarnaast ook perfect om gedurende de dag even je rust te pakken. Pak bijvoorbeeld twee of drie keer per dag 1 minuutje om bewust waar te nemen wat er om je heen gebeurd. Of neem einde dag, vlak voor jij je bed in stapt, een paar minuten om weer rust te vinden. Dat helpt je absoluut om beter te slapen!

Meer over een fijne ochtendroutine? Hier vind je deel 1 over je dag plannen, deel 2 over intenties zetten en deel 3 over bewegen!