WIL JIJ MEER ENERGIE? DEZE 10 TIPS HELPEN JE DIRECT!

WIL JIJ MEER ENERGIE? DEZE 10 TIPS HELPEN JE DIRECT!

23/07/2019 0 Door Ymkje

Vakantie in zicht betekende voor mij voorheen op mijn tandvlees naar de eindstreep. Mijn energie was op en duidelijk toe aan een refill. Gelukkig is dat gevoel tegenwoordig ver te zoeken. Omdat ik heb geleerd mijn energie beter te verdelen. Om het sneller aan te vullen én te zorgen dat mijn batterijtje niet meer zo ontzettend leeg hoeft te lopen. Hoe? Ik deel graag 10 tips met je die jou direct meer energie opleveren! 

Toe aan vakantie

Heerlijk hè, die zomer. Lekker bijslapen, rustig je dag beginnen, beetje doen waar je zelf zin in hebt… Oja, dat was before kids. Hoe lekker het ook klinkt zo’n zomervakantie, écht helemaal bijkomen is er niet meer bij, als je eenmaal in de luiers of schoolgaande kids zit. En dat terwijl je zelf stiekem altijd toe bent aan die vakantie, als ‘ie eenmaal voor de deur staat.

Altijd meer energie voelen

En éigenlijk geloof ik dat je het beste kunt streven naar een leventje waarin die vakantie nooit als geroepen komt. Niet omdat vakantie nou zo rot is, maar meer omdat jouw leventje daar omheen zó is ingericht, dat je altijd de rust en energie voelt, die je in/na een vakantie weer wilt voelen. 

Het idee is natuurlijk mooi, maar in de praktijk werkt het vaak toch anders. Zijn er altijd dagen/weken die jouw batterijtje langzaam leegtrekken. Waarin alles meer energie van je vraagt dan het je oplevert. En op zich is dat geen drama. Zolang je maar tijdig je batterijtje weer oplaadt. Door dingen te doen die jou energie geven.

Doe méér van wat jou energie geeft

Hoe zorg je er nou voor dat je die laatste dagen of weken voor een vakantie niet helemaal op je tandvlees door hoeft te komen? Beter nog: hoe werk jij elke dag heel bewust aan die bekende balans?

In het heel kort: zorg dat je heel bewust dingen doet die jou energie geven.

Hoe? Hier 10 tips die je op weg helpen.

  • 1. Plan elke dag een paar momenten voor jezelf

Warme koffie drinken. Met je voeten op tafel. Een rondje wandelen. Taart bakken. Een hoofdstuk uit je boek lezen, zonder als levend springkussen gebruikt te worden. Uitgebreid douchen. Je mag het helemaal zelf bedenken, maar vergeet jezelf gedurende de dag niet. Pak je momenten. En als jij het type bent die aan het einde van de dag bedenkt dat je die éigenlijk wel had kunnen gebruiken, maar in de waan van de dag vergeten bent? Plan ze dan vooral in. Bijvoorbeeld ’s ochtends voordat de kids wakker zijn. Of als ze tussen de middag even slapen. Of zet ze een kwartier of langer (of krijg ik dan de moedermaffia achter me aan?) voor de tv, zodat jij even je eigen ding kunt doen.

meer energie
Hoppa! Voeten op tafel en niets doen :)
  • 2. Begin je dag bewust

Had ik al gezegd dat ik een fan ben van goede ochtendrituelen? Ik geloof heilig in de kracht van je dag bewust beginnen. En ja, dat betekent vaak vroeger dan vroeg (als je net zo gezegend met vroege vogeltjes bent als wij, dan is dat onvermijdelijk). Maar het eerste half uur in alle rust een ontbijtje in elkaar draaien voor mezelf, even rustig wat schrijven in mijn journal en bewust plannen maken voor de dag, is goud waard. 

  • 3. Draai aan het einde van de dag even af

Yes, naast bewust je dag starten, is ‘m bewust eindigen net zo belangrijk. Sta even stil bij al het moois wat je deed die dag. Waar werd je blij van? Wat gaf je energie? Dat heeft op 2 manieren effect: je sluit je dag positief af én je maakt jezelf bewust van de dingen die je morgen misschien wel weer wilt doen. Het gaf je immers energie!

  • 4. Kom in beweging

Voel jij je suf, leeg en zonder energie? Ga bewegen. Echt. Maakt niet uit wat. Ga lopen, fietsen, rennen, zwemmen, koprollen wat mij betreft, maar kom in actie. Door te bewegen geef jij je energielevel weer een boost. Daarnaast werkt het prima om je hoofd leeg te maken.

  • 5. Knuffel er op los

Yes! Knuffelen. Of zoenen, of… Fysieke aanraking boost je lichaam met goede stofjes, die jou blijer, gelukkiger en energieker maken. Doen dus.

  • 6. Stop vroegtijdig

Raak jij volledig gedemotiveerd, gefrustreerd of opgebrand van de taak waar je mee bezig bent? Stop. Ga iets anders doen. Niets is dodelijker (voor je energie dan…) dan doorgaan met iets waar je eigenlijk al op bent vastgelopen. 

  • 7. Spreek met jezelf een speerpunt af

Wat geeft jou écht energie? Hoe kun je dat in élke dag integreren? Spreek met jezelf een speerpunt af. Iets wat jij écht wilt doen op een dag. Omdat je er blij van wordt. En houd jezelf eraan. Hang een lijstje op je koelkast, maak een schema in je agenda en vink het af. Of je het die dag hebt gedaan. 

meer energie door speerpunten met jezelf af te spreken

Om je een voorbeeld te geven: ik wil elke dag minstens een kwartier bewegen. Dit mag een flinke workout zijn, maar ook yoga, een stuk fietsen met de drie of een goede wandeling tellen mee. Dit vink ik elke dag af. En het werkt. Want als ik het niet zou afvinken, is het veel makkelijker om het in de waan van de dag te laten schieten. Terwijl ik wéét dat het me een bak energie geeft als ik het wél doe. Het afvinken werkt als een friendly reminder, zeg maar.

  • 8. Zit stil

Ben jij dat type dat altijd in beweging is? Zodra de kids slapen begint te poetsen, de was opvouwt en je volledige garderobe op kleur sorteert? Kortom: ben jij het type dat nooit niets doet? Dan krijg je nu de opdracht dat wel te doen. Ga lummelen. Al is het maar een paar minuten. Ga zitten, gooi je voeten op tafel en kijk om je heen. Wat zie je? Wat ruik je? Wat hoor je? Haal eens diep adem. En nog eens. En nog eens. Best lekker toch?

  • 9. Ga naar buiten

Wist je dat lekker buiten in de natuur zijn, stressverlagend is? Wellicht eentje met een vrij hoog open-deur gehalte, maar het klopt wél! Buiten zijn geeft energie (zeker nu het hartje zomer is en je nog een bult extra energie van de zon cadeau krijgt). Dus hop! Naar buiten!

  • 10. Water!

Drink water. En niet een slokje, maar lekker veel. Zéker met die hitte, maar anders ook. Drink je te weinig, dan is de kans groot dat je meer moeite hebt om je te concentreren. Probeer dan maar eens vol energie de dag door te komen. Plus: dorst doet zich heel vaak voor als honger. Waardoor je sneller naar (ongezonde) snacks grijpt. Die vervolgens misschien éven een snelle energiepiek geven, maar daarna vaak een nog grotere energiedip opleveren. Kortom: drink voldoende, dan blijft je energielevel beter op pijl.

Met welke tip(s) ga jij vandaag nog aan de slag? Laat het vooral weten in de comments hieronder :)

Denk je nu: leuk die tips, maar hoe fiks ik dit nou écht in de praktijk? En nog belangrijker: hoe pak ik dit consequent, elke dag opnieuw, aan? Dat is exact waar we in mijn ONLINE PROGRAMMA mee bezig zijn (plus nog heel veel meer). Meer weten? HIER vind je meer info.

En vergeet niet te genieten van je vakantie!