MEER ENERGIE? DAN IS EEN FITTE MINDSET NET ZO BELANGRIJK ALS EEN FIT LIJF!

MEER ENERGIE? DAN IS EEN FITTE MINDSET NET ZO BELANGRIJK ALS EEN FIT LIJF!

07/01/2021 0 Door Ymkje

(1) Wat is een fitte mindset?

Wanneer jij lekker in je vel en vol energie door het leven wilt gaan, is het zaak om goed voor jezelf te zorgen. Voor je lijf én voor je hoofd. En zeker met die laatste kun je veel winnen, door structureel je mindset te trainen. Wat is een fitte mindset? En wat doet een fitte mindset?

Dat lees je in deel 1 van dit drieluik waarin ik je uitleg hoe een fitte mindset jou meer energie geeft. In deel 2 leg ik je uit hoe jouw mindset werkt en in deel 3 krijg je praktische tips om jouw mindset te trainen.

Goed slapen, voldoende drinken, gezond eten en lekker blijven bewegen: je kent ze ongetwijfeld. Zorg goed voor je lijf en je krijgt er een bak aan energie voor terug. Om lekker te doen en laten wat je wilt. Fluitend, het liefst. 

Bíjna. Want naast dat écht goed voor je lijf zorgen nog niet zo makkelijk is, vergeten we voor het gemak hier een hele belangrijke speler, jouw mindset. Dit zijn jouw gedachten en jouw overtuigingen. Over jezelf, over anderen, over de wereld: over alles. Jouw mindset stuurt je gedrag. En jouw mindset is eigenhandig in staat die bak met energie zonder blikken en blozen leeg te kieperen.

Waarom die fitte mindset?

Meer energie is niet alleen een kwestie van een fit lijf. Minstens zo belangrijk is een fitte mindset. Negatieve gedachten, belemmerende overtuigingen, scheve verwachtingen: allemaal dingen waar jouw energie loeihard op leegloopt. Kijk dus naar het complete plaatje. Wil jij meer energie? Zorg voor goede voeding, voldoende rust én beweging: voor je lijf én je hoofd.

Maar wat is dat dan, een fitte mindset? 

Als mindsetexpert coach ik vrouwen om de meest energieke versie van zichzelf te zijn. En dat begint met een fitte mindset. Die fitte mindset bestaat uit 3 dingen:

1) Jij bent er tot in het puntje van je teentjes van overtuigd dat JIJ de regie hebt over alles wat je denkt, doet en voelt. Overkomt het áltijd jou dat je moet overwerken? Loopt jouw dag nóóit zoals jij het wilt? Jij draait aan de knoppen. Klinkt logisch en dat is het ook. Alleen je daar volledig achter scharen én er naar handelen, vergt vaak wat training.

2) Jij focust je op wat je wél wilt. Op dat waar jij invloed op hebt. Onbewust steken we heel veel aandacht en energie in de dingen die we niet willen (niet te laat komen, niet snoepen) of niet kunnen sturen (hopelijk is die lockdown snel voorbij, als ze me allemaal maar aardig vinden) en dat helpt je niet. Sterker nog: waar je aandacht naar toe gaat, gaat ook je energie heen. Focus je dus op de dingen die je zelf kunt sturen!

3) En jij maakt je keuzes bewust en met intentie. Keuzes die bijdragen aan die meest energieke versie van jou. Dat betekent dat je – met in je achterhoofd dat jij zelf aan de knoppen draait – kiest om te doen, te denken en te voelen wat jij wilt. Bewust kiezen betekent keuzes maken die je op de lange termijn het meeste opleveren. Wordt het elke avond tot laat Netflixen of met een goed boek op tijd op bed? Met een fitte mindset kies jij wat je in the end het meeste oplevert.

Wil jij indrukwekkende spierballen? Dan moet je trainen. Een gezond gebit? Elke dag je tandenpoetsen. Een fitte mindset? Dan zul je elke dag aan de bak moeten. Om de meest energieke versie van jezelf te zijn, steek je structureel tijd en moeite in je fysieke én mentale fitheid.

Hier ga je naar deel 2: Hoe werkt jouw mindset?