MEER RUST DOOR TE SCHRIJVEN: HOE DOE JE DAT?

MEER RUST DOOR TE SCHRIJVEN: HOE DOE JE DAT?

22/05/2019 2 Door Ymkje

De basics uitgelegd

Dat ik eentje uit Team Schrijven ben, moge duidelijk zijn. Ik zweer erbij. Elke dag schrijf ik wel íets. Het geeft me rust en overzicht. Maakt mijn hoofd leeg. Laat me inzien wat er goed gaat en wat ik wil veranderen. Wat er wringt.

Voorheen schreef ik willekeurige blaadjes vol met TO DO’s, reminders en andere Hele Belangrijke Zaken. Die ik vervolgens kwijtraakte en 3x opnieuw probeerde te maken. Waardoor de chaos in mijn hoofd gewoon bleef. 

Tegenwoordig doe ik het anders. Alles in één boekje, netjes bij elkaar. Je mag het heel fancy een Bulletjournalnoemen, maar het woord notitieboek dekt ook exact de lading. 

De basics

Voor iedereen die denkt: hoe werkt dit, wat heb ik nodig en waarom zou ik dit ook willen? Hier zijn je antwoorden.

Een Bulletjournal?

Ja, een Bulletjournal. Een notitieboek wat in plaats van lijntjes bladzijden vol stipjes heeft. Om de creatieve geest in je te stimuleren, om méér te doen dan alleen maar schrijven. Denk je nu: HELP! Rustig aan. Het hoeft niet. Je mag ook gewoon schrijven, zonder creatieve uitspattingen (maar als je wel wild wilt: check vooral Pinterest).

Hoe het werkt?

Simpel. Schrijf/krabbel/teken wat je wilt. Jouw boek, jouw invulling.

Mocht je íets meer sturing willen: je kunt je journal bijvoorbeeld gebruiken om je TO DO’s bij te houden. Per week, per maand, per half jaar… Er zit een heel systeem achter hoe je taken/ideeen/afspraken noteert. In het kort:

Mijn huidige exemplaar.
Bron: www.bulletjournal.com. Hier zie je de snelcode om kort en efficiënt je taken/ideeën/afspraken te noteren.
En zo ziet een voorbeeld van mijn weeklog er uit. Links ruimte voor TO DO's en gewoontes, rechts voor dankbaarheid en mijn intenties.

Mocht je meer willen weten, dan vind je hier een uitgebreidere uitleg.

Waar ik mijn journal voor gebruik?

  • TO DO’s: per dag haal ik er een paar uit mijn totaaloverzicht.
  • MIJN SPEERPUNTEN: Elke dag wil ik bewegen, lezen en bezig met persoonlijke ontwikkeling. Liefst alle drie 15 minuten. Dit streep ik elke dag af. Werkt als een friendly reminder en geeft me inzicht in wanneer me dit wel of niet lukt. In Bulletjournal land heet dit een HABBIT TRACKER, die je in verschillende vormen tegenkomt (check hier, hier en hier).
  • DANKBAARHEIDSLIJSTJE: ik gooi ‘m er nog maar eens in: elke dag schrijf ik op waar ik die dag dankbaar voor ben. Ik word er blij van.
  • INTENTIES: De ideale start van mijn dag is zonder kids, met thee en mijn boekje. Ik schrijf op hoe ik me voel en wat ik graag wil die dag (hoe ik me wil voelen, wat ik wil bereiken). 
  • BRAINDUMP: business ideeën, aantekeningen van mijn coaching gesprekken, verlanglijstjes, highlights uit boeken en podcasts, wanneer ik ongesteld ben geworden: je kunt het zo gek niet bedenken en het staat erin.
bulletjournal, een dagelijkse gewoonte
Eerlijk: dit is de uitgesloofde versie van mijn weeklog. Meestal is het gewoon geklieder (en minder fotogeniek).

Wat heb je nodig?

Een boek en een pen. Of potlood. That’s it.

En een beetje discipline. Om een systeem voor jezelf te creëren dat werkt. En dat heeft vaak een beetje tijd nodig. Maak het daarom niet te groot in één keer (begin met je TO DO’s. Of schrijf elke dag 3 dingen waar je dankbaar voor bent) en pak bijvoorbeeld een vast moment waarop je even schrijft.

Dit werkt voor mij:

In de ideale wereld schrijf ik elke ochtend even, voor de jongens wakker worden (eerlijk: dit lukt écht niet elke dag). Ik schrijf hoe ik me voel, wat mijn intenties zijn voor die dag (bijvoorbeeld: doelgericht in mijn werk, of een geduldige moeder) en welke TO DO’s ik heb.

En elke avond sluit ik af met 3 tot 5 dingen waar ik dankbaar voor ben. De zon die scheen. Drie peuters die heerlijk samen speelden. Een leuke samenwerking voor mijn bedrijf. Het kan alle kanten op, maar zorgt altijd voor blijheid.

Waarom zou je willen schrijven?

Dat moet je helemaal zelf bepalen. Waarom het voor mij werkt, schreef ik hier al. Rust. Overzicht. Bewuster stilstaan bij wat écht belangrijk is. Ik ga er heel goed op.

Denk je nu: leuk zo’n leeg boek vol stipjes, maar ik heb wel iets meer structuur nodig: don’t worry! Daar bestaan gelukkig hele mooie oplossingen voor. Bijvoorbeeld De Balansplanner, die ik de afgelopen maanden mocht testen. En het goede nieuws: eind deze week deel ik mijn ervaringen met deze planner met je!