MEER ENERGIE? DAN IS EEN FITTE MINDSET NET ZO BELANGRIJK ALS EEN FIT LIJF! (3)

MEER ENERGIE? DAN IS EEN FITTE MINDSET NET ZO BELANGRIJK ALS EEN FIT LIJF! (3)

07/01/2021 0 Door Ymkje

(3) 10 praktische tips om jouw fitte mindset te trainen.

Een fitte mindset is essentieel om lekker in jouw energie te zitten. En net als een fit lijf is een fitte mindset iets wat je moet trainen en onderhouden om te zorgen dat ‘ie fit blijft. Hoe? Je leest het in deel 3 van dit drieluik over hoe jouw mindset je meer energie geeft.

Allereerst: wat is die fitte mindset ook alweer?

Deze 3 dingen vormen samen jouw fitte mindset:

1) Jij bent er tot in het puntje van je teentjes van overtuigd dat JIJ de regie hebt over alles wat je denkt, doet en voelt.

2) Jij focust je op wat je wél wilt. Op dat waar jij invloed op hebt.

3) En jij maakt je keuzes bewust en met intentie.


Wat kun jij nu doen om je fitte mindset te trainen? 10 praktische tips:

1)  Slaap. Je snapt: een fitte mindset hangt absoluut samen met een fit lijf. Sterker nog: die twee zijn een ijzersterk team. Een fitte mindset train je dus in eerste instantie al door goed voor jezelf te zorgen. Zorg dat je genoeg en goede slaap krijgt, zodat jouw brein de kans krijgt om uitgerust aan een nieuwe dag te starten.

2) Goede voeding. En om in diezelfde hoek te blijven: waar gezonde, verse en gevarieerde voeding een weldaad is voor je lijf, is dat het ook voor jouw mindset. Wat je tot je neemt, is jouw brandstof. Ook voor je brein. Een auto rijdt ook niet op shampoo, zorg dus dat je de juiste dingen eet en drinkt!

3) Mentale voeding. Nog eentje in de categorie voeding: wees zorgvuldig in waar jij je gedachten mee voedt. Ga je niet lekker op alle ellende op TV? Kijk dan niet! Loop je volledig leeg op de verhalen van die vriendin-die-eigenlijk-niet-meer-een-vriendin-is? Kies voor jezelf en neem afstand.

4) Het zijn ‘maar’ gedachten. Jij bepaalt: merk je dat er steeds gedachten boven komen die jou niet helpen? Bedenk je dat het ‘maar’ gedachten zijn. En zeg dat tegen jezelf. Je hoeft niet alles voor waarheid aan te nemen, dat doe je ongetwijfeld in het dagelijks leven ook niet. Dus doe dat zéker ook niet bij dat interne stemmetje van je.

5) Zoek de frisse lucht op! Ga lekker de natuur in en geef je brein de kans om even heerlijk de focus op niks te mogen hebben. Natuur werkt als natuurlijke ontspanner, wat supergoed is voor herstel en het leggen van nieuwe verbindingen in je brein.

6) Intentie. Bepaal elke ochtend wat jouw intentie is voor de dag. Wil jij je krachtig voelen? Of juist ontspannen? Wil je écht een half uur gewandeld hebben aan het einde van de dag?  Met 1 taak tegelijk bezig zijn? Door aan het begin een intentie te zetten, stel jij je filters onbewust af op die intentie. Zeker wanneer je ‘m opschrijft, hardop tegen jezelf zegt en als reminder in je telefoon zet.

7) Juiste focus: ‘Where focus goes, energy flows’ (Tony Robbins)

Oftewel: ben jij bezig met vermijden (‘niet te laat komen’, ‘niet snoepen’, ‘niet afgaan voor de groep’, ‘niet weer in de stress schieten’), dan is dat waar je energie heen gaat. En wat je (onbewust) aantrekt. Zo werken je filters immers. Leer jezelf daarom aan om hardop en in jezelf áltijd te zeggen wat je wél wilt.

8) Maak een invloedslijstje. Één van de grootste killers van jouw fitte mindset, is dat je vooral bezig bent met die dingen waar je geen invloed op hebt. Wat anderen van je vinden of verwachten bijvoorbeeld. En bezig zijn met alles waar je geen invloed op hebt, is echt killing voor jouw gevoel van regie. Op welke dingen heb je allemaal wel invloed? Maak een lijstje en je zult zien dat er gelukkig heel veel is wat jij kunt sturen.

9) Wees dankbaar! Reserveer elke dag een moment om stil te staan bij alles waar je trots op bent. Of dankbaar voor bent. Die dingen waar jij je focus op wilt leggen, omdat het enorme energiegevers zijn!

10) Rechtop! Ga stevig staan, knal je borst vooruit, zet je mooiste glimlach op en zeg tegen jezelf dat jij de allerleukste, mooiste, slimste, grappigste, enz… bent die jij maar kent. Dit werkt écht om jouw fitte mindset een boost te geven. Herhaal vooral zo vaak als je maar wilt!

Dit zijn 10 praktische tips die jij elke dag kunt toepassen. En je zult merken dat het je heel snel meer energie geeft! Meer lezen? Deel 1: Wat is een fitte mindset en deel 2: Hoe werkt jouw mindset?