Negatieve gedachten doorbreken? Zo doe je dat!

Negatieve gedachten doorbreken? Zo doe je dat!

03/11/2020 0 Door Ymkje

Je herkent ze ongetwijfeld: negatieve gedachten. Naast dat je er écht niet een vrolijker mens van wordt, helpen ze je ook gewoon niet én kosten ze een bak aan energie (in mijn E-Book meer hierover). Als mindsetexpert krijg ik vaak de vraag: hoe kun je negatieve gedachten doorbreken? Dat doe je zo!

Moest je verdorie vannacht al 6x je bed uit voor een speen/knuffel/snotje/monster (doorhalen wat niet van toepassing is), presteert je fiets het ook nog om met lekke band op je te wachten, blijkt die vergadering die jij moet leiden opeens vandaag te zijn in plaats van volgende week en lukt het je gewoon alwéér niet om de pepernoten keurig in het zakje te laten liggen.

FML, álles gaat fout. 

Zegt ze met enig gevoel voor drama. 

Hoe ontstaan negatieve gedachten?

Wat jij waarneemt, is slechts een fractie van de werkelijkheid. Dus zit jij te balen van het feit dat je fiets een lekke band heeft, ontgaat je tegelijkertijd dat het zonnetje prachtig schijnt.. De bril waardoor jij naar de wereld kijkt, laat voor het gemak een hele boel weg. En hoe jij in je energie zit, wat voor soortgelijks je al hebt meegemaakt en of jij iemand bent die snel problemen óf juist kansen ziet: het bepaalt allemaal de betekenis die jij geeft aan het stukje wat je wél waarneemt. En hop, daar zijn je negatieve gedachten. Die vervolgens weer op je stemming drukken en je gedrag beïnvloeden.

Wat vervolgens weer negatieve gedachten oproept. Want al balend van je lekke band graai je er lustig op los in de zak met pepernoten, om vervolgens gefrustreerd te concluderen dat het je wéér niet gelukt is om niet te snoepen vandaag. Waar je dan weer van baalt. And so on….

Hoe kun je negatieve gedachten doorbreken?

Het mooie is: net zo makkelijk als ze ontstaan, kun je negatieve gedachten ook doorbreken. Áls je ervan overtuigd bent dat jíj degene bent die jouw gedachten stuurt (en dat ben je nu).

En gelukkig zijn er ook nog eens meerdere manieren om dat te doen. Altijd lekker om meerdere tools te hebben om door die negatieve gedachten te breken, toch? Dit zijn er vast 5:

1. Zit je er middenin? Doe éven een stap achteruit.

En vraag jezelf hardop af: is dit wat er WERKELIJK gebeurd of is dit slechts het PLAATJE wat ik er nu van maak? Simpel en doeltreffend.

2. Maak jezelf los. Letterlijk.

Vaste spieren moeten bewegen om los te komen. Vastzittende, negatieve gedachten doorbreek je net zo: beweeg! Ja, is ze weer met haar bewegen. Het werkt. Echt! Ga lopen, fietsen, sporten: actie! Door te bewegen ben je oa beter in staat problemen op te lossen én het geeft je ook nog eens een fijn gevoel.

3. Vanuit dat fijne gevoel kun je óók je gedachten sturen.

Zoek een plek waar jij je happy voelt. En lukt dat even niet? Stap dan in een herinnering die je dat fijne gevoel gaf. Wat zie je daar? Wat voel je? Welke gedachten heb je dan? Gun jezelf een paar minuten in jouw ‘happy place’ en doorbreek negatieve gedachten.

4. En focussssss….

Train jezelf om bewust te zien wat je wél wilt zien. Levert je automatisch andere gedachten op.

Where focus goes, energy flows.

Tony Robbins

5. Omarm het.

Koortsachtig wegdrukken, zoals een bal die je onder water probeert te duwen (lukt niet), betekent dat het vaak alleen maar heftiger wordt. Accepteer het en de lading zakt er vaak al snel weer af.

Zijn jouw negatieve gedachten zo hardnekkig dat je er maar tegenaan blijft lopen? Een goede reset van je mindset is dan de oplossing! Als mindsetexpert en gecertificeerd NLP en Tijdslijn beoefenaar begeleidde ik tientallen vrouwen om duurzaam door deze gedachten heen te breken. Ben jij er ook aan toe om je weer lichter en meer ontspannen te voelen? Boek een vrijblijvende kennismaking en dan vertel ik je er meer over!