Dit is een NO GO voor jouw ochtendroutine

Dit is een NO GO voor jouw ochtendroutine

06/07/2022 0 Door Ymkje

Wat is het allereerste wat jij doet zodra jij je ogen opendoet ‘s ochtends? Nog een keertje op SNOOZE drukken (nee joh!), een slaperige ‘goedemorgen’ naar je partner, sprintje naar de WC of een kind wat aan je trekt… Je hebt vast je eigen voorkeur. Als je dit maar laat, want dit is echt een grote NO GO voor jouw ochtendroutine.

En daar is je telefoon… Killing voor jouw ochtendroutine

Even checken of er nog een appje is binnengekomen. Je socials door scrollen of even je mailbox ophalen. De wereld heeft het immers 8 uur zonder je moeten doen… Wellicht is voor jou – net als voor velen – het grijpen naar je telefoon zo wat het eerste wat je ‘s ochtends doet. En dat is dus echt een NO GO als jij je dag bewust en met rust wilt starten.

Waarom een NO GO?

Dit is wat er gebeurt: jouw aandacht verschuift naar buiten. Buiten jezelf, naar je telefoon. Naar de nietszeggende berichten en apps, die ook nog eens zo ontwikkeld zijn, dat ze automatisch jouw aandacht vasthouden. Waardoor je blijft scrollen. En voor je het weet, ben je een kwartier verder.

Al die aandacht buiten jezelf, maakt het veel moeilijker om beter te voelen. Om op te merken hoe jij je voelt. Vermoeid, uitgerust, of juist onrustig? En het maakt het nog lastiger om te voelen wat je nodig hebt. Actie? Ontspanning? Wat meer tijd voor jezelf? Waardoor het een extra grote uitdaging is om je eigen grenzen te voelen en te bewaken.

Een goede ochtendroutine maakt je dag

Hoe je ‘s ochtends start, bepaalt de rest van je dag. Begin vanuit rust en het lukt je beter om die rust vast te houden. Bepaal een heldere focus en het lukt je beter die koers te volgen. En door daar ‘s ochtends, wanneer er nog geen ruis en afleiding is (tenzij jij die bewust opzoekt 📱), tijd voor te maken, sta jij al met 1-0 voor.

Maak van je NO GO een GO

Heel simpel: stel een beperking in voor je apps. Met schermtijd (iPhone) regel jij dat je tot een bepaalde tijd (in mijn geval tot 7:30u) geen toegang hebt tot je social media apps. En stel jezelf de vraag: waarom moet ik ‘s ochtends al online zijn? Voor wie doe ik dat? En wat levert het me werkelijk op? Of beter: wat kost het me juist?

Exact, een rustige start. Waar je de rest van je dag lekker op gaat.