4 essentials voor jouw ochtendroutine die energie en focus geven.

4 essentials voor jouw ochtendroutine die energie en focus geven.

11/07/2022 0 Door Ymkje

Ochtendstond heeft goud in de mond. Prachtig voor op een tegeltje en stiekem helemaal waar. Hoe je ochtend begint, bepaalt de rest van je dag. Kan ook zo op een tegeltje. Al jaren ondervind ik dat mijn ochtendroutine me energie en focus geeft en inmiddels begeleid ik elke ochtend een groep dames om hun dag bewust en met energie te starten in mijn programma MoveME.

De functie van een goede ochtendroutine

Naast dat het hartstikke hip is om je dag lekker vroeg te beginnen (kijk maar naar de 5AMclub of het boek Miracle Morning), heeft het ook echt een belangrijke functie. Een goede ochtendroutine is jouw middel om jezelf in de juiste stand te zetten voor de rest van je dag. Met de focus op de juiste dingen, lekker in je energie en genoeg rust in je kop om je aandacht bij het nu te houden.

Wat zijn de essentials voor een ochtendroutine die meer energie en focus geeft?

Voor mij zijn dat een paar belangrijke zaken:

  • Bewegen. Je hebt een hele nacht in bed gelegen, dit is het moment om je lijf weer even AAN te zetten. En dat mag lekker actief, door meteen een workout te doen (sporten, nog voor je ontbeten hebt, is sowieso heel goed voor je systeem), of wat rustiger, door lekker te rekken/strekken of te wandelen. Je traint jezelf hiermee om bewuster je lichaam te voelen, iets wat voor ons ‘wandelende hoofden’ heel nuttig is. Daarnaast geeft bewegen altijd energie en heeft sporten een supergunstig effect op je brein.

  • Rust. Je dag starten vanuit rust, is zo belangrijk om te kunnen bepalen wat je nodig hebt in je dag. Laat alle ruis van telefoons, kranten, tv nog even links liggen. Daarnaast is het tijdens je dag zoveel makkelijker om meer rust te pakken, als jij je dag hier mee begonnen bent.

  • Vocht aanvullen. ’s Nachts verlies je ongemerkt veel vocht en dat mag (moet!) weer aangevuld! Begin je dag daarom met water (lauwwarm, fijner voor je darmen) of kruidenthee. Zelf ga ik goed op verse gember en verse kurkuma.

  • Positieve focus. Dit is het moment waarop jij jezelf ‘primed’ voor de rest van de dag. En dat betekent zoiets als jezelf in de richting sturen die jij graag wilt. Door je focus te leggen op de dingen die je blij maken, waar je dankbaar voor bent en waar je graag meer van wilt, ga je ze automatisch meer opmerken en pas je daar je gedrag ook onbewust op aan. Dit kun je doen door bijvoorbeeld op te schrijven waar je dankbaar voor bent, of een intentie (doel) uit te spreken voor jouw dag.

Hoe ziet mijn ochtendroutine er concreet uit?

Mijn wekker gaat om 5:30u en dat betekent dat ik ’s avonds m’n best doe er uiterlijk om 22u in te liggen (lukt niet altijd…). Als de wekker gaat, moet ik vaak (heel!) nodig plassen en ondertussen bedenk ik me waar ik me vandaag op verheug (positieve focus). Beneden drink ik wat en vaak loop ik dan eerst even naar buiten om met m’n blote voeten in het gras te staan (voelen!). Daarna schud ik me los (beweging) en bepaal ik mijn intentie voor de dag, vanuit rust (positieve focus). Dan maak ik me klaar voor de start met MoveME: de ene dag beginnen we actief met een workout, de andere dag met een ontspannen ochtendroutine. Als ik klaar ben met MoveME, douche ik (koud afdouchen) en dan zijn mijn kids ook wakker.

Meer weten? Luister mijn podcast: