PERFECTIONISME MAAKT ONS PERFECT ONGELUKKIG

PERFECTIONISME MAAKT ONS PERFECT ONGELUKKIG

21/06/2019 2 Door Ymkje

5 tips om minder perfectionistisch te zijn

Perfect gelukkig zijn, wie wil dat niet? Tegelijkertijd belanden er megaveel jonge mensen thuis met een burn-out. Het lijkt tegenstrijdig. De grap is: het streven naar perfect gelukkig, maakt ons perfect ongelukkig. Laat het perfectionisme los en er ontstaat ruimte voor geluk. Hoe zit dit? Ik leg het je uit. Plus 5 tips om minder perfectionistisch te zijn.

Ok is het nieuwe goed. 

Wanneer ik dit schrijf, besef ik me dat dit glad ijs is. Met wat het suggereert. Of kán suggereren. Settle for less. Zesjescultuur. Het is wat het is. Doe maar gewoon, dat is al gek genoeg. Zomaar wat gedachtes die het woord Ok oproepen.

‘Ik wil gewoon de perfecte vrouw zijn.’

Deze simpele zin hoorde ik in een documentaire voorbij komen. Gewoon perfect zijn. Easy does it. De documentaire ging over het hoge aantal millenials met een burnout. De kans is groot dat jij, net als ik een millenial* bent. En dat je, net als ik, bent opgegroeid met het idee dat je veel (alles?) kan bereiken, als je maar hard je best doet.

En don’t get me wrong: met hard je best doen is niets mis. Maar vraag jezelf af of perfect zijn over de gehele linie een haalbare kaart is.

De perfecte partner. Dé moeder waarvan de kindjes nóóit een mental breakdown in de supermarkt krijgen. Die dat zonder moeite combineert met een baan waarin iedereen vol lof over jóu spreekt. En op jouw feestjes heeft iedereen het naar de zin. Bij jou schijnt altijd de zon. 

Jij houdt niet alleen alle ballen in de lucht, maar poetst ze tussen het gooien door ook nog even en sorteert ze op kleur. Dat.

Geluksonderzoek

Geluksonderzoek laat zien dat een deel van geluk maakbaar is. Door onszelf. Door de manier waarop we denken en naar onszelf kijken. Wat natuurlijk fantastisch is: als je maar weet aan welke knoppen je moet draaien!

Perfectionisme helpt niet

Uit datzelfde onderzoek blijkt ook dat perfectionisme een van de eigenschappen is die juist níet helpt om je gelukkiger te maken. En dan vooral het streven om perfect te zijn in álles wat je doet*.

Perfectionisme maakt je dus perfect ongelukkig. 

Wat helpt? Minder perfectionistisch zijn. Simpel. 

5 tips om minder perfectionistisch te zijn

Maar hóe dan? Ik geef je 5 tips om je op weg te helpen.

  • 1. Wat is het ergste wat er kan gebeuren…?

Eet je kind voor de rest van zijn leven nóóit meer zijn groente als het dineert met broodjes pindakaas? Gaat je werkgever failliet als jij niet op je vrije dag je mail beantwoord? Mislukt je feest compleet als je geen customized verjaardagstaart hebt gefixt? Valt de volledige vakantie in het water als het even regent?

Wat is het ergste wat er gebeurt als het níet perfect is? En bedenk je dat Beyoncé soms ook een scheetje laat, Maxima ongetwijfeld ook wel eens schreeuwt tegen haar kinderen en Floortje Dessing vast ook regelmatig in de file staat. En dat Instagram niet het echte leven is. 

  • 2. Bedenk je: heb ik er écht invloed op?

Wat een hele berg energie kost, is dat we perfect willen zijn in dingen waar we geen invloed op hebben. Mooi weer in het weekend. Kindjes die zich perfect gedragen in het openbaar. Je partner die keurig zijn was in de juiste wasmand gooit. Dat etentje wat precíes is wat je jezelf erbij voorgesteld had. Het loslaten van je verwachtingen van dingen waar je tóch geen invloed op hebt, werkt heel bevrijdend :)

  • 3. Ga iets doen wat je totaal nog niet kan

Ben jij een perfectionist in hart en nieren? Ga iets doen wat je helemáál nog niet kan. Ga gitaar spelen. Potten bakken. Binnen de lijntjes kleuren. Houthakken. Maakt niet uit: als het maar iets is, waarin perfect zijn gewoon onmogelijk is. Geniet van het proces en maak vooral fouten (maar pas bij houthakken wel een beetje op natuurlijk…).

  • 4. Focus je op wat je wél hebt.

Ik roep het vaker: sta stil bij de dingen waar je dankbaar voor bent. Ik doe het elke avond en schrijf het zelfs op. 3 tot 5 dingen waar ik die dag dankbaar voor was. Automatisch focus je jezelf daarmee op alles wat je wél hebt. Wat wél goed ging. En dat is stiekem best veel, geloof me maar.

  • 5. Perfectionisme mag!

Maar kader het af! Het is prima om op één gebied perfectionistisch te zijn. Als jij tandarts bent, dan is het zelfs best handig. Of als jij fotografeert, dan is zoeken naar hét perfecte shot alleen maar goed. Maar laat het daarbij. Accepteer dat je op andere fronten geen perfectie hoeft te leveren.

De perfecte vrouw is niet perfect. De perfecte vrouw is perfect imperfect. En als het je lukt daar ok mee te zijn, ben je een gelukkig mens. Thrust me.

* Millenials zijn grofweg de mensen die tussen 1980 en 2000 geboren zijn.

* De uitgebreide resultaten van het geluksonderzoek vind je hier.

Wil jij de nieuwste artikelen graag in je inbox ontvangen? Wil je op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen rondom MultiplYMe? Schrijf je dan nu in voor onze mails!