ZELF DE REGIE PAKKEN: BEN JIJ JE EIGEN EXCUUS OF JE EIGEN KRACHT?

ZELF DE REGIE PAKKEN: BEN JIJ JE EIGEN EXCUUS OF JE EIGEN KRACHT?

31/01/2020 0 Door Ymkje

Zelf de regie pakken is de basis van een leven waarin jij aantrekt waar je klaar voor bent. Geen magie, gewoon verantwoordelijkheid pakken en beseffen dat je áltijd een keuze hebt. In wat je denkt, wat je doet en wat je voelt. En dat maakt je leven misschien niet altijd volkomen maakbaar, maar absoluut stuurbaar.

Regie pakken: trek je aan waar je klaar voor bent?

Buiten is het donker, binnen is het nog stil. Zachtjes sluip ik voorbij de slaapkamer van de jongens. Het zal me niet gebeuren dat door mijn eigen lompheid mijn rustige start in het water valt. En dus loop ik net als anders, keurig netjes en geconcentreerd op mijn tenen langs de rechterkant – links kraakt – van de trap af. Eenmaal beneden begint mijn vaste routine. Ik kies een fijne routine in mijn meditatie app en duik op mijn kleedje. Rustig mag mijn hoofd opstarten. Daarna mijn lijf, die ik in een aantal stretches duw en tot slot pak ik mijn bullet journal erbij en schrijf wat ik wil schrijven.

Als mijn meditatie voorbij is, verschijnt er een quote. En hoewel ik absoluut een haat/liefde verhouding heb met quotes, moet ik eerlijk bekennen dat ik toch elke keer benieuwd ben naar die quote in mijn app.

‘Je trekt aan waar je klaar voor bent’ staat er.

Het mooie van quotes vind ik dat ze óf meteen lekker blijven hangen en dat je denkt: ‘JA! Dit is het!’ óf dat je meteen van weeïgheid door je knieën zakt en denkt: ‘donder toch op met je clichés’.

Alleen bij deze wist ik het niet. Ik neigde naar ‘JA!’, maar voelde ergens een maar…

Ja, maar…

En dat past bij me. Ik ben goed in middelen. Compromissen zoeken. Leerde afgelopen week tijdens mijn opleiding NLP weer wat interessante lessen over mezelf. Regels die ik onbewust graag toepas. Eentje ervan is dat ik graag wil dat iedereen (ja, iedereen #missworld) zich comfortabel voelt. En op zoek zijn naar de gulden middenweg is dan een handige eigenschap.

Maar dat terzijde en terug naar ‘Je trekt aan waar je klaar voor bent’. De rest van de dag zit ‘ie in mijn hoofd. Lekker gedaan, quote (of lekker gedaan Ym. Ik bepaal immers nog steeds zelf wat er in dat hoofd gebeurt 😅).

Om maar meteen met de ‘maar’ te beginnen: sommige dingen in het leven zijn domme pech. Vernietigende ziektes. Veel te vroeg afscheid nemen van dierbaren. In een helikopter stappen die even daarna tegen een bergwand slaat. Dat soort dingen trek je niet aan omdat je er ‘klaar’ voor bent. Dat weiger ik te geloven.

Tot zover de ‘maar’.

Want naast dat je sommige dingen niet kiest of afdwingt, is er één ding wat je altijd doet: je kiest zelf hoe je reageert. Of jij je omver laat blazen. De schouders eronder zet. Focust op wat er níet is. Juist begint bij dat wat je wél hebt. Regie pakken dus.

Je trekt aan waar je klaar voor bent

Toen wij ontdekten dat er drie kleine ventjes in mijn buik groeiden, hebben we regelmatig gedacht: ‘hoe dan?’ Op zich snapten we het technische proces wel, maar hoe we dat in de praktijk handen en voeten moesten geven, was nog wel een ding.

We zetten onze schouders eronder en deden wat we dachten dat juist was: zochten ervaringsverhalen, zorgden dat we de juiste spullen in huis hadden en gingen uit van onze eigen kracht. Positief naïef: we zien wel wat we tegenkomen en dealen met de hobbels zodra we ze tegenkomen.

Waren we klaar voor een drieling? Ja, en dat hebben we volledig aan onszelf te danken. Omdat we zorgden dat we er klaar voor waren. Omdat we onze eigen kracht gebruikten om er te staan op het moment dat het nodig was. Was het altijd makkelijk? Zeker niet. Maar door ook die momenten met beide handen aan te grijpen om van te leren en weer een stap verder te kunnen zetten, staan we waar we nu staan.

Onderschat je eigen kracht niet. Waar jij je focus legt, daar gaat je energie naartoe. In plaats van stil te staan bij wat niet lukt, wat je niet hebt of wat je niet kan is het veel interessanter om te bepalen wat er wel is. En waar je wel naartoe wilt.

Leg de focus daar waar je wél je energie aan wilt geven en het komt op je pad. Daar is niets magisch aan, dat is gewoon heel simpel te verklaren. Jij filtert continu de wereld om je heen. Gelukkig maar, want je wordt de hele dag overladen met zó vreselijk veel prikkels dat je helemaal gek zou worden als je álles bewust zou waarnemen. Die filters die jouw plaatje van de werkelijkheid maken, bepaal jij zelf. Jouw overtuigingen spelen bijvoorbeeld een belangrijke rol. 

Maar ook of jij vooral bezig bent met wat je NIET wilt, of juist met wat je WEL wilt. Focus je op wat je WEL wilt, dan zie jij (onbewust) meer van dat. Dan maak je (onbewust) keuzes die je daar dichterbij in de buurt brengen. Je krijgt waar je klaar voor bent.

‘Hoe vet zou het zijn als ik in 2020 op een groot podium mijn verhaal mag delen?’ sprak ik in december uit. Afgelopen week was het zover en sprak ik voor 100 mensen over balans en mindset.

Maar ook thuis: ‘vandaag maken we er een relaxte dag van’ werkt écht zoveel beter dan ‘vandaag schreeuw ik NIET tegen de kinderen’.

En misschien zit je nu instemmend naar je scherm te knikken. Zolang het gaat om de leuke dingen – dat wat je wel wilt – klinkt het allemaal best lekker, toch?

Maar besef je ook dat dit the other way around ook werkt. Focus op wat je niet wilt en je energie zit daar. Jouw filters helpen je dan om vooral dáár de aandacht naartoe te laten gaan. Onbewust.

‘Denk niet aan een paarse olifant’ kennen we allemaal (juist, wat zie je voor je?). Maar wat dacht je van ‘ik schreeuw niet tegen de kinderen’ tot ‘ik ben geen goede moeder’ of ‘ik word niet blij van mijn werk’.

Mag het er dan niet zijn?
Mag je nooit eens balen van jezelf? 
Móet je altijd maar blij worden van de dingen die je doet?

Natuurlijk hoeft dat niet. Don’t get me wrong: het gaat er niet om dat je altijd maar vrolijk en blij bent. Verdriet, teleurstelling en boosheid mag er net zo goed zijn. Het gaat er om wat je er vervolgens mee doet.

Want voed jezelf met ‘ik word niet blij van mijn werk’ en de kans is groot dat je na elke werkdag thuiskomt met een tas vol voorbeelden waarom het NIET leuk is. Schiet je niets mee op en word je ongetwijfeld niet veel vrolijker van. Buig ‘m om naar een ‘volgens mij ben ik toe aan een nieuwe uitdaging’ of ‘voor nu is het goed en leg ik mijn focus gewoon op andere dingen’ en je energie gaat ook daar naartoe.

Je doet jezelf vreselijk tekort wanneer je daar niet je verantwoordelijkheid pakt. Je hebt namelijk altijd een keuze. Ik wat je denkt, wat je doet en hoe jij je voelt. Jij hebt de touwtjes in handen.

En dat betekent niet dat je altijd alles zelf maar moet kunnen, moet weten of moet doen. Hulp vragen van anderen die jou kunnen helpen de focus te leggen op dat wat jouw energie verdient, maakt je juist hartstikke krachtig. Je bent tot veel meer in staat dan je zelf voor mogelijk houdt.

Zorg dat je ALTIJD je eigen kracht bent in plaats van je eigen excuus.

regie pakken
Jouw beslissingen bepalen wie je bent, niet je omstandigheden (om er nog maar eens een goede quote in te gooien 😅).