REVIEW: DE BALANSPLANNER – DE TOOL DIE JOU HELPT OM MEER BALANS TE CREËREN

REVIEW: DE BALANSPLANNER – DE TOOL DIE JOU HELPT OM MEER BALANS TE CREËREN

27/05/2019 0 Door Ymkje

De Balansplanner. De weg naar meer overzicht en balans. Wat is de Balansplanner precies en wat zijn mijn ervaringen? Je leest het hier!

Lijstjes. Ik ben van de lijstjes. Losse briefjes vol notities, TO DO’s, andere Belangrijke Zaken: jaren mijn poging om structuur aan te brengen in de chaos die Het Leven heet. Eenmaal moeder werd dit bijna levenswerk, want werkelijk: ik vergat alles. Mombrains keer drie denk ik. 

Het probleem van de losse lijstjes

Maar losse lijstjes raakten kwijt, hadden dubbelgangers die toch nét een beetje anders waren, of niet compleet waren. Resultaat: de chaos bleef chaotisch. 

Bundel je chaos in een journal

Tot ik het slimmer ging aanpakken. De sleutel? Alles bundelen. In één boekje, netjes bij elkaar. Eerder schreef ik al hoe ik werk met mijn Bullet Journal. En waarom schrijven voor mij een absolute must is in het creëren van meer rust.

Maar wat als je meer structuur zoekt?

Waar sommige mensen helemaal creatief op hol slaan zodra ze een boek vol gestippeld papier in handen krijgen (een traditionele Bullet Journal), is dit voor anderen de reden om dat boek heel snel heel diep op te bergen. Te vrij, te leeg, te ongestructureerd, waar begin je? No worries: ze bestaan ook mét structuur. En eentje daarvan is de Balansplanner.

De Balansplanner: mooie must have voor als je meer rust in je hoofd wilt :)

De Balansplanner

Voor de lancering van mijn website deed ik een mooie samenwerking met Jisca, de bedenker en ontwerper van de Balansplanner. Ik werd bedolven onder de enthousiaste reacties: dit is exáct wat heel veel drukke moeders zoeken. Dat moest ik natuurlijk testen!

Flink boekwerk

‘Dit is serious shit’, was het eerste wat door me heen schoot toen ik de Balansplanner uitpakte. Je hebt meteen een flink boekwerk in handen. Mooie, harde kaft (er zijn verschillende ontwerpen) en dik 300 pagina’s inhoud.

Meer rust in je hoofd

Doel van de planner is absoluut om je meer rust in je hoofd te laten ervaren. Met de planner creëer je overzicht. Er is ruimte voor je planning, je TO DO’s, maar ook om je hoofd leeg te schrijven, om ideeën te dumpen of wat je maar wilt.

Uitgebreide uitleg, met bonus via de mail

De planner begint met een uitgebreide uitleg: waarom de planner zo is vormgegeven, hoe alles werkt… Wat nog niet alles is, want elke week ontvang je ‘planmail’ met nog meer tips en tricks.

Hoe werkt de planner?

Net als bij het ‘echte’ journallen, begint de planner met een jaar- en maandoverzicht. Voor je lange termijn overzicht en focus. Altijd handig.

Maar wat de planner écht onderscheid van een leeg journal exemplaar, zijn de weekoverzichten, die alvast gestructureerd en al voor je klaar staan:

De weekoverzichten zijn ongedateerd, waardoor je volledig op je eigen manier gebruik kan maken van deze overzichten.

(Balans)bonusjes

Achterin de planner heeft Jisca nog allerlei leuks gestopt om je op weg te helpen naar meer balans. Over hoe jij je tijd indeelt, waar je energie van krijgt, je routines… Maar ook ruimte voor hele praktische lijstjes: van boodschappen tot films die je nog wil zien. En natuurlijk vind je ook de ‘bekende’ lege journalpagina’s terug, die je helemaal naar eigen inzicht kan vol kliederen.

Werkt ‘ie fijn?

Ja. Drie absolute pré’s:

  • De planner werkt heel intuïtief, dat vind ik belangrijk. Daarnaast zit er een uitgebreide instructie bij.
  • Waar ik absoluut op ‘aan’ ga, is dat er wekelijks ruimte is om bewust je focus te bepalen én te evalueren. 
  • De ‘extra’s’: de planmail die je wekelijks ontvangt is leuk en werkt als stok achter de deur om door te pakken met het aanbrengen van structuur en overzicht voor jezelf. Daarnaast biedt de planner veel suggesties om meer inzicht te krijgen in je eigen balans.

Wat iets minder lekker werkt voor mij, is de structurering van de dagen in het weekoverzicht. Hier staan de tijden van een dag al voorgedrukt, zodat je deze als agenda kunt gebruiken. Voor mij íets te gestructureerd, omdat ik mijn agenda digitaal/op de familieplanner (jaja, #lifegoals) beheer.

Overigens geen dealbreaker: ik deelde die ruimte gewoon op mijn eigen manier in.

Structuur in je chaos

Een beetje structuur aanbrengen in je eigen chaos is fijn. Je hoofd leeg schrijven werkt fijn. Echt. En waar de een heel lekker gaat op een leeg boek om standje creatief de vrije loop te laten, heeft de ander nét even iets meer structuur nodig. De Balansplanner kan dan een hele fijne tool zijn (en mocht deze je niet aanspreken: je vindt nog veel meer planners als je een kleine Google-zoektocht start).

Wat is voor jou dé manier om meer structuur in je eigen chaos te creëren?