STOP MET RENNEN EN BEGIN JE DAG MET RUST IN JE HOOFD: ZO CREËER JIJ VOOR JEZELF DÉ PERFECTE OCHTENDROUTINE

STOP MET RENNEN EN BEGIN JE DAG MET RUST IN JE HOOFD: ZO CREËER JIJ VOOR JEZELF DÉ PERFECTE OCHTENDROUTINE

28/11/2019 1 Door Ymkje

Als je me langer volgt, dan weet je dat ik zo’n gekkie ben die elke ochtend de wekker zet, om vóór haar kids op te staan. Het leverde me zelfs mijn eigen hashtag #opstaanmetymkje op. Alles om met meer bewustzijn je dag te beleven en met rust in je hoofd te starten. Maar waarom nou zo vroeg? En hoe creëer je voor jezelf een fijne routine om je dag mee te beginnen?

Meer rust in je hoofd door vroeger op te staan

Er zijn boeken vol over geschreven: vroeg opstaan maakt je succesvol, productiever en gelukkiger. Zo. Dat staat. Hal Elrod stelt in Miracle Morning dat je vóór 8 uur actief moet zijn om meer focus en zelfbewustzijn te creëren. Robin Sharma gaat in The 5AM Club nog een stapje verder: je wekker zou om 5 uur moeten gaan om productiever, gezonder en kalmer te leven. En eerlijk: als je op zoek bent naar meer rust in je hoofd, klinkt dat best aantrekkelijk.

Bewust je dag starten geeft rust in je hoofd

Maar wat is nou de zin van zo vroeg opstaan? Kort gezegd helpt het je om bewust je dag te starten. In alle rust. Bedenk je maar eens hoe je dag start, als niet jij, maar jouw kids of jouw telefoon de start van je dag bepalen. Je staat meteen ‘aan’ en voor je het weet ren je mee met die denderende trein die de waan van de dag heet. Geen ruimte voor focus, zelfbewustzijn of kalmte.

En hoe meer je meegaat in de waan van de dag, hoe groter het verlangen wordt naar rust in je hoofd. Even stil staan, ademhalen en bepalen wat je eigenlijk wilt doen. Hoe lekker is dat? En dat ik exact waarom #opstaanmetymkje al anderhalf jaar vast in mijn systeem zit gebakken.

Voor mij de perfecte manier om bewust wakker te worden: niet alleen mijn hoofd kan rustig opstarten, dit dertigplus lijf heeft tegenwoordig ook even wat tijd en aanmoediging nodig om op gang te komen. En daar maak ik graag de tijd voor, samen met het plannen van mijn dag en bepalen waar mijn focus ligt. En voor je nu gaat roepen dat je écht geen ochtendmens bent: ik ook niet :)

Meer rust in je hoofd: hoe ziet de ideale ochtendroutine eruit?

Heel makkelijk: dat is hartstikke persoonlijk. Wat voor jou werkt, doet voor mij misschien wel helemaal niets en vice versa. Maar. Er is een maar. Want vroeg opstaan doe je met een reden. Laten we zeggen dat die reden is dat je gedurende de dag méér rust in je hoofd wilt (en daar kun je dan de focus en zelfbewustzijn van Miracle Morning onder gooien, of de productiviteit, gezondheid en kalmte van The 5AM Club). Dan is het wel handig om dat te doen, wat daaraan bijdraagt. 

Vaste onderdelen voor jouw ochtendroutine

Wat kun jij nou doen om voor jezelf dé ultieme ochtendroutine te creëren? Simpel. Just go. Ontdek wat bij je past, voel wat voor jou werkt en vergeet vooral niet: het opstaan doet áltijd een klein beetje pijn (maar het is het absoluut waard!). Met deze bouwstenen (voor het gemak ingedeeld naar de 6 gewoontes uit de methode van Miracle Morning) vorm jij jouw ideale routine.

1. Stilte

Hoe vaak gebeurt het nou dat je in huis, terwijl iedereen thuis is, volop kunt genieten van de stilte? Dit is je moment om daar éven bewust bij stil te staan. Dit moment leent zich ook perfect voor meditatie, waarbij je met je aandacht even bij het hier en nu bent. Zéker wanneer je moeite hebt om rust in je hoofd te vinden, is dit een mooie training om die gedachtestroom te temmen. Nieuw in meditatieland? Apps als Headspace of Meditation Moments helpen je op weg.

2. Affirmaties

‘Ik neem de tijd voor mezelf’. Door dit zinnetje (of elk ander willekeurig zinnetje wat voor jóu belangrijk is) elke dag voor jezelf te herhalen, zorg jij ervoor dat dit zinnetje zich langzaam lekker in jouw gedachten nestelt. Waar het er langzaam voor zorgt dat ‘ik neem tijd voor mezelf’ langzaam onderdeel wordt van jou en je automatisch meer tijd voor jezelf neemt.

Hoe dit werkt? In het heel kort: jij maakt jouw gedachten. En waar dit grotendeels onbewust gebeurt – kun jij door krachtige affirmaties – jouw gedachten bewust beïnvloeden. Schrijf ze op, zeg ze zachtjes op of schreeuw ze uit: doe vooral wat bij jou past. Meer weten over affirmaties? Lees hier verder.

3. Visualiseren

Spannend gesprek op de planning? Kijk je op tegen de drukte die jouw agenda die dag voorspelt? Visualiseer de dag dan voor jezelf. Dit is niets meer dan in gedachten vast even beleven wat je straks gaat doen. Wat dit doet? Voor je brein is visualiseren gelijk aan echt beleven. Door het vast een keertje te visualiseren zul je als je straks écht in dat spannende gesprek zit het gevoel hebben dat je het al een keertje hebt gedaan. Works like a charm.

4. Beweging

Natuurlijk wil je niet alleen je hoofd langzaam op gang krijgen: ook dat lijf moet mee J En wat werkt er beter dan een beetje beweging? Wat overigens in alle mogelijke vormen kan en daarbij is helemaal niets fout en alles goed. Bewegen laat je bloed sneller stromen, waardoor de energie door je lijf gaat. En niet alleen dat: het zorgt er ook nog eens voor dat er meer zuurstof naar je hersenen gaat, waardoor je scherper aan je dag begint. Tel daar nog eens bij op dat een goede workout zorgt voor oa dopamine, wat zorgt voor een lekker gevoel van motivatie om je dag te knallen. 

Dans door de kamer, vouw je dubbel als een echte yogi of ren een fijn rondje buiten (pak je ook nog eens de fijne effecten van de buitenlucht mee), het mag allemaal!

5. Lezen

Zijn er onderwerpen waar jij je graag in verdiept? Blijf je graag op de hoogte van het nieuws? Dit is je moment. Lees een fijn boek over focus, verdiep je in hoe jij je geest traint of leer hoe het je allemaal geen bal uitmaakt. Of pak gewoon dat fijne leesboek wat je al tijden wilde lezen, maar er in de waan van de dag maar niet van komt. Elke dag 10 minuutjes betekent in een week meer dan een uur leesplezier! En spreek vooral met jezelf af dat die telefoon gewoon nog lekker even aan de kant blijft, zodat je écht kunt focussen op jouw rustige start.

6. Schrijven

Dat schrijven een bijzonder krachtige tool is om jouw hoofd leeg te maken, schreef ik al eerder. Wat je allemaal kunt schrijven tijdens je ochtendroutine om je dag heel bewust te starten?

  • Inchecken bij jezelf: hoe heb ik geslapen? Hoe voel ik me? Wat houdt me bezig?
  • Intenties zetten: hoe wil ik me voelen? Wie wil ik zijn? Waar wil ik mee bezig zijn?
  • TO DO lijstje maken: welke taken pak ik vandaag op? Waar pak ik tijd voor mezelf?
  • Affirmaties (zie hierboven)
  • Dankbaarheid: waar ben je dankbaar voor?
  • En alles wat je verder maar kwijt wilt… eetplanning, boodschappenlijstjes, leuke quotes: het is jouw feestje.
rust in je hoofd
Schrijven is een bijzonder krachtige tool om je hoofd leeg te maken.

Zoek je naast rust in je hoofd nóg een extra boost energie? Pak dan deze tips mee:

En wil jij je dag écht goed beginnen, voeg dan absoluut een goede knuffelsessie (of als je tijd hebt: ochtendseks) toe aan je routine. Lekker knuffelen maakt oxytocine vrij in jouw hersenen en zorgt ervoor dat jij je hartstikke lekker voelt. Stap je daarna onder de douche en eindig jij je douchesessie koud? Dan kan je dag écht niet meer stuk. Dit zorgt namelijk voor een heerlijke energieboost.

Mijn routine:

6:05

De wekker gaat. Als mijn ruggengraat sterk is, stap ik er meteen uit. Anders snooze ik 1x (hoewel ik weet dat snoozen echt totáál niet goed voor je is…).

6:15

Nadat ik op mijn teentjes naar beneden ben geslopen, start ik een meditatie met de app van Meditation Moments. Zodra ik wakker word, komt mijn gedachtenstroom meteen op gang. Door eerst een paar minuten te mediteren, train ik mezelf om mijn gedachten nog even ‘uit’ te laten. Dit helpt me gedurende de dag makkelijker de rust in mijn hoofd te bewaren.

6:20

Na een paar minuten mediteren begin ik, nog steeds met mijn ogen dicht, aan wat yogaoefeningen om mijn lijf ook rustig wakker te maken. Dit zijn oefeningen die ik zelf fijn vind en ik heb afgestemd met de fysiotherapeut vanwege eerdere rugklachten.

6:25

Ik pak mijn bulletjournal om even te schrijven. Wat ik schrijf? Ik begin met wat er in me opkomt. Soms komt er een hele stroom aan woorden, tot het filosofische aan toe. En soms is het alleen: ‘goedemorgen, ik heb lekker geslapen.’ Ik neem voor mezelf even de dag door: wat ga ik doen vandaag? Dit is het moment waarop ik bepaal waar ‘mijn tijd’ zit in de dag en welke to do’s ik mezelf stel. Ook bepaal ik wat mijn intentie is voor de dag (zo schreef ik vorige week: ‘vandaag ben ik lief voor mezelf en duidelijk naar mijn omgeving’) en schrijf en zeg ik een aantal affirmaties (eentje daarvan is: ‘ik ben een dankbaar mens’).

6:35

Ik ben klaar met mijn vaste routine. Als er nog tijd is, maak ik vast ontbijt, douche ik even of kijk ik rustig even het journaal. O, en voor ik het vergeet: als BJ in de buurt is, knuffelen we. Blijven we gezond bij. En is natuurlijk ook gewoon fijn.

7:30

Tot nu heeft mijn telefoon uit gestaan. Heerlijk rustig :)