3 SIMPELE ADEMHALINGSOEFENINGEN DIE JE METEEN MEER RUST EN ENERGIE GEVEN

3 SIMPELE ADEMHALINGSOEFENINGEN DIE JE METEEN MEER RUST EN ENERGIE GEVEN

17/11/2020 0 Door Ymkje

Wanneer je schouders constant in standje kramp staan, TO DO’s je naar de keel vliegen of er maar geen einde lijkt te komen aan die najaarsdip, dan is er één ding wat je meteen helpt: ademen. En met deze 3 simpele ademhalingsoefeningen pak jij binnen no-time de controle terug.

Vroeger (‘vroegah’) vergat ik het soms. Om er plotseling vanuit mijn tenen een intens diepe zucht uit te gooien. Tot verbazing van de mensen om me heen, waarom die zucht? ‘Geen idee’ was altijd mijn antwoord. Ik vergat gewoon soms te ademen. No big deal. Dacht ik.

Simpele ademhalingsoefeningen om jezelf te sturen

De grap is alleen dat je ademhaling wél een big deal is. Ja, het houdt je in leven (inkoppertje). Maar het is ook de sleutel van jouw gemoedstoestand en met de juiste ademhalingsoefeningen kun jij dit prima sturen.

Ademhaling bij stress

Komt de stress je oren uit, wordt er van 100 kanten tegelijk aan jou getrokken of duizelt van het gepieker? Grote kans dat je kort en oppervlakkig ademhaalt. En laat dat nou nét het signaal voor jouw lijf zijn om in standje vecht-vlucht te schieten.

Standje vecht-vlucht is de oeroude respons van jouw lichaam op acuut gevaar. Iets wat best relevant is wanneer je oog in oog met iets dodelijks staat, maar niet wanneer je TO DO’s je naar de keel vliegen. Het mooie: pas je ademhaling aan je zorgt direct voor rust en ontspanning in je lijf.

Breng de rust terug met je ademhaling

Waar die snelle, oppervlakkige ademhaling jou in opperste staat van paraatheid brengt, kalmeer je juist van rustig en diep ademhalen. Benut je hele ademcapaciteit door richting je buik te ademen en je lichaam krijgt het signaal om te ontspannen. En hoe fijn: dat is iets wat je prima kunt trainen met een paar simpele ademhalingsoefeningen.

Ademhalingsoefening 1: twee bewuste tellen

Deze oefening brengt je lichaam in ontspanning en geeft rust in je hoofd. Perfect als je tijdens je dag even een break nodig hebt of ’s avonds in bed, om ontspannen in slaap te vallen.

Adem rustig in en uit, terwijl je een of twee handen op je buik hebt liggen. Adem richting je handen. Adem dan volledig in – hou je adem 2 tellen vast – en adem dan volledig uit. Herhaal dit 10x om je heerlijk ontspannen te voelen.

Ademhalingsoefening 2: Adem naar balans

Drukke dag achter de rug? Of zit je gewoon niet zo lekker in je energie? 

Doe deze ademoefening 3 minuten en je brengt jezelf weer in balans: het ene neusgat activeert, terwijl de andere je juist kalmeert (deze oefening vind je ook in mijn E-book!).

simpele ademhalingsoefeningen

Ademhalingsoefening 3: Boost je mindset

Perfect om vastzittende gedachten los te laten en om van mindset te veranderen. Ook ideaal om te gebruiken als je lekker ingekakt naar je computerscherm staart.

Haal diep adem door je neus. Als je echt volledig hebt ingeademd, neem je nog 2 extra teugen lucht (door je neus). Hou je adem even kort vast en adem dan volledig uit door je neus. Doe dit een paar keer (2 of 3 herhaling werkt al) en je hoofd is helder en je energie opgepept.

Je snapt: inmiddels weet ik dat die ademhaling wél een big deal is. Dat het echt een fantastische tool om je eigen gemoedstoestand mee te sturen. Met deze simpele ademhalingsoefeningen kun jij dat al zelf ervaren (en er kan nog zóveel meer met ademen, leer ik oa tijdens de cursus Circular Breathing waar ik aan deel neem). En geloof me: dit is slechts het topje van een fantastische ijsberg met tools om meer grip te pakken op je eigen gedachten, gevoelens en gedrag, waar ik je als mindsetexpert graag kennis mee laat maken!

Wil je meer van dit soort fijne tools? Check mijn E-book Boost Je Energie!