TIJD TEKORT. JE KENT HET WEL. Met deze tips stel jij beter prioriteiten.
Herken je dat, dat je voor je gevoel altijd tijd tekort komt? Dat zéker nu je kinderen hebt je steevast meer op je lijstje hebt staan dan je gedaan krijgt? En hoewel het verleidelijk is om met het beschuldigende vingertje te wijzen naar de tijd, ligt dit toch echt bij jezelf (partypooper 🙋🏼♀️). Bij het stellen van de juiste prioriteiten. Hoe werkt dit precies? Ik leg het je uit en deel praktische tips om beter prioriteiten te stellen.
Tijd tekort ‘s avonds, dus ‘s ochtends vroeger op
Het is 6:15 en ik zit met een kop thee achter mijn laptop. Ik ben al even op, want mijn wekker ging om 5:00. Een experiment, #opstaanmetymkje 2.0 zeg maar. Want waar onze jongens nog niet helemaal zonder middagslaap kunnen, vallen ze ’s avonds wel pas laat in slaap. Waardoor er van die uurtjes in de avond, waarin ik altijd nog grootse plannen heb om te sporten, schrijven, ultiem te chillen of nog even te werken, weinig overblijft. Tijd die ik wél echt nodig heb voor mezelf. En dus zoek ik mijn heil in de nog vroegere ochtend.
En je herkent het vast. Dat je structureel minder tijd hebt dan je éigenlijk zou willen. Met in je achterhoofd altijd een lange lijst vol dingen die je éigenlijk nog moet. Dat je steevast elke ochtend moet haasten om op tijd de deur uit te zijn. Zonder tandpastavlekken in je trui en snotvegen aan je broek. En dat je ’s avonds standaard nét wat te laat als je richting je bed vertrekt.
Heeft het te maken met tijd tekort, of…?
Tijd te kort. Altijd. Tenminste, dat deed ik mezelf graag geloven. En drie peuters zijn dan het perfecte excuus om te roepen dat het echt zo is. Gebrek aan tijd dus. Maar als ik heel eerlijk ben naar jou en mij, dan weten we beide dat het niets met tijd te maken heeft. En alles met prioriteit. Toch?
Ik zal het je uitleggen.
Jij bent de verassende factor
Tijd is er altijd. Elke dag opnieuw, vierentwintig hele uren in een dag. Niet verassend, niet raar, die uren zijn er elke dag opnieuw. De enige verassende factor, zijn wij. Wij, die met talloze lijstjes in ons hoofd en agenda’s volgepland vinden dat er een gebrek aan tijd is. Wij, die vinden dat we op álle fronten alles moeten doen. Omdat anderen dat ook doen.
Dat we op élk feestje moeten verschijnen.
Perfect werk af moeten leveren, elke dag maar weer.
Een huis moeten hebben waar áltijd onverwachts bezoek binnen kan denderen, schoon en opgeruimd.
Dat een dag met de kinderen een feestje moet zijn. Vol bezoekjes aan speeltuinen, musea en keurig gekapte haartjes.
Wat het ook is: gebrek aan tijd creëer je helemaal zelf. Door álles te willen. Door zoveel van jezelf te vragen, dat het onmogelijk wordt om álles te leveren. Waardoor je lijstjes steeds langer worden en de chaos in je hoofd groter.
Wat je denkt, voelt en vervolgens doet
Bedenk je ook wat alleen al die gedachte aan tijd tekort doet met jouw gevoel. Alsof je constant achter de feiten aanloopt. Geleefd wordt. De controle uit handen hebt gegeven. Alsof je een slaaf van je eigen lijstjes geworden bent in de ijzeren greep van je zelf gecreëerde gebrek aan tijd.
En wat je vervolgens doet, herken je vast: je gedraagt je ook alsof je het constant druk hebt. Snel even douchen, altijd haast wanneer je met kids en al de deur uit móet en ze op tijd móet afleveren. Snel je eten naar binnen werken. ‘Schiet eens op’ als mantra… En de grap is: het helpt je helemaal niets. Ja, het helpt om nog meer gebrek aan tijd te creëren. Althans: om nog meer gebrek te voelen.
Je komt geen tijd tekort
Wat dan wel? Laat het los. Laat die gedachte, dat je tijd tekort komt, los. Haal diep adem en doe een stapje rustiger aan: je wint er een boel rust in je lijf en hoofd mee terug, weet ik uit ervaring.
Is het dan zo simpel Ymkje? Ja en nee. Het is goed om te weten dat wat jij denkt continu invloed uitoefent op wat jij voelt en doet. En vice versa. Dus stop je met denken in termen van tijd tekort, dan levert dit je ongetwijfeld een gevoel van meer rust op. Waardoor je ook rustiger bent in wat je doet. Wat weer invloed heeft op wat je denkt, enzovoort.
Oftewel: door te denken dat je een gebrek aan tijd hebt, doe je alsof je gebrek aan tijd hebt en voelt het ook nog eens alsof je structureel achter de feiten aanloopt. En een simpele mindshift, door ánders te denken en te doen, helpt je al om jezelf meer ruimte te geven.
Waar ligt het échte probleem?
Tot zover is het zo simpel. Tackel je dan het werkelijke probleem? Misschien. Maar kijkende naar mezelf zit het probleem vaak niet écht in een gebrek aan tijd. Eerder in een gebrek aan prioriteit.
Want wat is voor jou écht belangrijk?
Je gezin?
Gezond en fit zijn?
Jezelf ontwikkelen?
Je baas gelukkig houden?
Hoeveel tijd steek je daarin? En wat doe je met de overgebleven tijd? Wanneer je niet in staat bent om te kiezen, om ‘nee’ te zeggen tegen dingen die niet belangrijk zijn voor jou of om je in je keuzes niet te laten beïnvloeden door wat anderen mogelijkerwijs wellicht van je zouden kunnen vinden, ontstaat al snel een gebrek aan prioriteit.
Ouderschap doe je er wel even ‘bij’
Mijn misvatting was dat we een drieling er wel ‘bij’ konden doen. Dat we alles wat we voorheen deden, net zo konden blijven doen. Dat ik in drie dagen net zoveel werk kon verzetten als ik voorheen in vijf werkdagen deed. Dat vijf keer in de week sporten wel ging lukken. Dat we als gezin veel leuke dingen konden doen. En er zat tijd overbleef om even rustig een boekje te lezen. Een wijntje te drinken.
Inmiddels weet ik beter. Gebrek aan tijd bestaat niet. Gebrek aan prioriteit wel. Wil je goed prioriteren? Ga dan terug naar de tekentafel. Want wat maakt dat je álles wilt? Welke verwachtingen heb je van jezelf? En wat denk je dat anderen van jou verwachten? Waar sta jij in jouw eigen ranglijst? Keurig na iedereen die je eerst tevreden wilt houden of kom jij op plek één?
5 praktische tips om beter prioriteiten te stellen
En terwijl je daar eens rustig over nadenkt, heb ik voor jou nog vijf hele praktische tips. Om jouw gebrek aan tijd prioriteit heel snel aan de kant te schuiven.
- Stop met snoozen. En gebruik die tijd voor jezelf. Je weet inmiddels dat ik dol ben op een rustige start ’s ochtends. En natuurlijk hoef je niet net als ik om 5:00 naast je bed te staan. Maar als jij een echte snoozer bent, bedenk je dan eens wat je met die paar minuten voor jezelf kunt: In alle rust ontwaken, intunen bij jezelf, iets eerder de deur uit. En mocht je nog niet overtuigd zijn, lees dan dit nog even over snoozen…
- Pak ’s ochtends éven een moment om te bepalen waar jouw focus ligt die dag. Ben jij vandaag vooral een geduldige moeder? Wil jij einde dag gezegd kunnen hebben dat je veel fysiek in de weer bent geweest? Staat jouw dag in het teken van taken afvinken op je werk? Spreek dat naar jezelf uit en blijf jezelf tijdens de dag friendly reminder dat dít je prioriteit heeft. Zelf doe ik dit elke dag en het helpt, echt!
- Bepaal voor jezelf een (REALISTISCH!!) aantal TO DO’s die jij op een dag kunt en wilt afvinken. Ik heb de regel dat er maximaal vijf TO DO’s op mijn lijst komen. Huishoudelijke taken, regeldingen, uitzoekklusjes: you name it.Ik weet dat vijf (natuurlijk een beetje afhankelijk van wát het is) voor mij haalbaar is, waardoor afvinken bijna altijd lukt. Wat weer een goed en productief gevoel geeft J
- Pak elke dag tijd voor jezelf, ook al vóelt het alsof die tijd er niet is. Het lijkt logisch: wanneer je druk bent gewoon even flink doorknallen. Niet doen. Het enige wat je doet is jezelf voorbijrennen en daar heeft niemand iets aan. Drink warme koffie met jezelf, ga wandelen, lees een boek of ga in bad. Wat je ook fijn vindt. Maar doe het.
- Bedenk einde dag: ‘Wat vond ik nou écht leuk om te doen vandaag?’ en vraag jezelf af of je hier voldoende prioriteit van hebt gemaakt. Hoe kun je hier meer van doen?
Zo. Á la Ymkje werd dit verhaal natuurlijk net weer iets langer dan gepland. Iets met prioriteiten stellen in wat ik allemaal met je wil delen ;)
Vind jij het moeilijk om prioriteiten te stellen? Heb jij het gevoel altijd wel tijd tekort te komen en zou je dit graag anders willen? Maar heb je geen idee waar je moet beginnen en hoe je dit voor elkaar krijgt? In mijn 1 op 1 coaching is dit bij uitstek een onderwerp waar we heel gericht mee aan de slag kunnen. Door te kijken naar wat jij praktisch nodig hebt, maar ook door te kijken welke overtuigingen en verwachtingen jou in de weg zitten om écht de juiste prioriteiten te stellen. Benieuwd naar wat er mogelijk is? Stuur me een mailtje, dan plannen we samen even een (vrijblijvende) kennismaking.