Moe, moeder? Deze 5 tips helpen jou om goed te slapen.

Moe, moeder? Deze 5 tips helpen jou om goed te slapen.

19/10/2020 1 Door Ymkje

Heb je voor je gevoel nét je hoofd op je kussen gelegd, gaat die wekker alweer. En terwijl je voorzichtig één oog openschuift, klinkt verderop wekker 2: de kids maken er zelfs op dit vroege tijdstip al een feestje van. Hallo leven van een moeder. Waar slaaptekort de norm is en wallen weer hip. Moe, moeder? Deze 5 tips helpen jou om goed te slapen.

Waarom je goed wilt slapen

Mocht je niet overtuigd zijn van het nut van slapen, dat leg ik je graag uit. Het is niet voor niets dat slaap als randvoorwaarde terug komt in al mijn programma’s. En hoewel slaap er zeker niet eentje is in de categorie ‘less is more’ hóef je gelukkig niet de 8 uur per nacht aan te tikken om tóch goed te slapen als moeder.

Áls je eenmaal in je bed ligt, wil je ook gewoon slapen. Geen gepieker, gedraai en gedoe. Gewoon hoofd op je kussen en weg. Maar hoe zorg je er nou voor dat je meer slaap krijgt, zónder meteen je kids de deur uit te doen? En hoe zorg je er vooral ook voor dat je béter slaapt?

Deze 5 slimme tips helpen jou om meer en beter te slapen.

Laten we beginnen met een inkoppertje:

1. Zorg voor een aantrekkelijke slaapplek

Lekker donker, raampje open voor frisse lucht, niet te warm of koud (max. 18 graden), geen gekke geluiden (hier waren het de muizen op zolder die voor heel wat frustratie zorgden… inmiddels is het Muizen vs Ons 0-4. #muienval)… Het klinkt logisch, maar hier valt genoeg te winnen. Zorg voor lekker beddengoed, een fijn matras en een kussen wat bij jou past. Kortom: zorg voor een plek waar je ook meer wílt slapen.

2. Draai af. En dit is echt – ik herhaal: ECHT – jouw sleutel tot meer slapen.

Nog éven een half uurtje scrollen door je Instagramfeed. Je werkmail lezen, vlak voordat je er in duikt. Dodelijk voor je slaap. Écht. Hoe drukker je hoofd, hoe slechter je slaap. En dat heb je 100% zelf in de hand. Zorg ervoor dat jij je dag rustig afsluit, zodat je nacht ook rustig kan starten. 

Hoe? 

  • Knikker die telefoon ruim voor bedtijd in de hoek. En doe dat meteen ook met je andere schermen (misschien niet zo goed voor de apparaten, maar hey, you get the metaforische point, toch?). Reken minstens een uur (ja echt!). Want schermtijd en slaap… Je weet het ongetwijfeld.
  • Schrijf je hoofd leeg. Welke zorgen heb je? Wat mag je niet vergeten? Zolang het in je hoofd zit, blijft het rondzingen. Staat het op papier, is het weg. Leg een boekje naast je bed en ga met een leeg hoofd slapen.
  • Doe een paar ontspanningsoefeningen en bereid zo je lijf en je hoofd voor op de nacht. Haal een paar keer rustig en diep adem. Rek je lichaam uit. Span al je spieren aan, om vervolgens compleet te ontspannen… Kan gewoon in je bed!

3. Ritme is alles

De enige reden waarom wij met drie kleine baby’s overeind bleven, was ritme. Gezette tijden voor flesjes, slaapjes, voor alles. Wij mensen gaan goed op ritme. Jij ook. Je hebt een fantastische biologische klok, die exact weet wat voor jou de beste tijd is om te gaan slapen en wakker te worden. Jouw klokje wordt heel gelukkig van ritme. En als jouw klokje gelukkig is, voel jij je fit.

4. Reminder! 

Vergeet jij ook élke avond de tijd? Waardoor je altijd later ligt dan je éigenlijk wilt? Stel op je telefoon je bedtijd in zodat je een reminder krijgt (of zet een wekker). En als je dan toch bezig bent: blok ook meteen je schermtijd een uur voordat je gaat slapen.

5. Oordoppen en de hele shabang

Simpeler wordt het niet: slaap af en toe met oordoppen. Leg een kussen op je hoofd. Sommeer je partner dat het even niet jouw beurt is. En wat hier een échte lifesaver is: doe de deur van de kinderkamer(s) dicht. Als er écht iets is, hoor je het wel. Maar voor elke kuch, draai of kreet hoef jij niet uit je welverdiende slaap te worden gerukt.

Slaap lekker :)