Tips voor een positieve mindset: hier zijn er 5!

Tips voor een positieve mindset: hier zijn er 5!

24/10/2022 0 Door Ymkje

Het is een vraag die ik vaak krijg: wat kan ik nou doen om mijn mindset positiever te maken? Leuke vraag, ik deel graag 5 tips voor een positieve mindset: dit zijn dingen die ik dagelijks doe. En ze zijn zo simpel, dat jij ze ook makkelijk kunt toepassen in jouw leven.

Wat is nou eigenlijk mindset?

Je mindset is niks anders dan alle gedachten en overtuigingen die jij hebt. Een overtuiging is iets waarvan jij vindt dat het waarheid is en vanuit waar jij naar de wereld kijkt. Je hebt onder andere overtuigen over jezelf, je hebt overtuigen over andere mensen en je hebt overtuigingen over de wereld.

De basis van jouw mindset zijn je overtuigingen

Zo zien sommige mensen de wereld op dit moment als een onveilige plek die kapot gemaakt wordt. Wat je brein doet, is bevestiging zoeken van je eigen overtuigingen, al doe je dat onbewust. Vind jij de wereld een onveilige plek, dan vind je daar bewijs voor. Ben jij er van overtuigd dat alles goed komt, dan vind je ook jouw bewijs. Die overtuigingen ontstaan gedurende ons leven. En een groot deel van die overtuigingen worden al vrij vroeg in ons ingeprent tijdens onze opvoeding. Maar ook gedurende jouw leven komt daar steeds meer bij.

En wat is dan een positieve mindset?

Die overtuigingen, samen met je gedachten, zijn je mindset. Die mindset kan heel erg gericht zijn op het negatieve: op wat je niet wilt, op wat niet lukt of op wat je niet kunt. Ben je juist bezig met de dingen die wél lukken, waar je dankbaar voor bent of met wat wel goed gaat, dan is je mindset positiever. Je kunt je voorstellen dat die positieve mindset je een veel fijner gevoel geeft dan bezig zijn met de dingen die niet lukken.

Daar zijn ze: 5 tips voor een positieve mindset

Wat zijn nou simpele dingen die jij kan doen om die positieve mindset bij jezelf te bekrachtigen? Ik deel 5 simpele dingen met je die ik zelf dagelijks doe. Deze tips helpen mij om die positieve mindset te blijven ontwikkelen. 

1. Beperk je nieuwsconsumptie

De eerste is dat ik nagenoeg geen nieuws kijk of lees. Dat doe ik heel bewust. Ik steek niet mijn kop in het zand steek, want de belangrijke dingen komen toch op een manier wel bij mij terecht, maar er wordt zoveel negativiteit in het nieuws gedeeld. En als dat is wat je consumeert, dan bepaalt dat je overtuigingen (‘de wereld is een onveilige plek’) en stuurt je gedachten.

2. Start in rust je dag

Het tweede is de rustige start van mijn dag. Ik begin heel bewust, heel rustig, met aandacht voor mezelf. Dat betekent dat ik elke dag check: hoe word ik wakker? Hoe voel ik me vandaag? Voel ik me energiek of vermoeid? Voel ik me ontspannen of gespannen? Hoe voelt mijn lijf? Ik bepaal ook waar gaat mijn focus vandaag naar toe. Wat is mijn intentie? 

3. Sta bewust stil bij de dingen waar je dankbaar voor bent

Wat ik ook doe is dat ik dagelijks aan het eind van de dag altijd vijf dingen opschrijf waar ik dankbaar voor ben geweest die dag. Dat kunnen grootste dingen zijn, zoals het feit dat we een dak boven ons hoofd hebben of in een land met vrede wonen. Het kunnen ook hele kleine dingen zijn, zoals iets grappigs wat één van m’n kinderen zei. Of dat we tijd hadden om een spelletje Memory te spelen voor schooltijd. Door daar aan het einde van de dag even bij stil te staan, verschuif je bewust je focus naar het positieve. En dankbaarheid is een HEEL krachtig gevoel, wat doorwerkt in je gedachten en je gedrag.

4. Laat je niet irriteren, maar fascineren

De vierde manier is dat ik me niet wil ergeren of irriteren aan dingen, maar dat ik me graag laat fascineren. Als iemand bijvoorbeeld in de supermarkt voordringt kun je ontzettend geïrriteerd of zelfs gefrustreerd raken. In plaats daarvan kun je óók denken: ‘goh, fascinerend, zou diegene haast hebben? Wat zou er zijn?’. De energie die op fascineren zit, is compleet anders dan die op irriteren. Je verandert er de situatie misschien niet mee, maar wél hoe je er mee omgaat. En dát is waar je invloed op hebt.

5. Heb ik hier invloed op?

De vijfde en laatste tip voor een positieve mindset, gaat om die invloed. Wanneer iets je gebeurt wat veel van je energie vraagt, kijk dan eens goed: wat ligt binnen mijn invloed en wat ligt daarbuiten? Want vaak storen wij ons aan dingen waar we helemaal geen invloed op hebben. Neem volledig natregenen terwijl je jouw kinderen ophaalt. Je kunt het regenen niet laten stoppen. Een paraplu tevoorschijn toveren lukt waarschijnlijk óók niet. Wat je wél kunt kiezen: ga ik nu balen of boos worden? Of lach ik er om, doe ik een regendansje en trek ik thuis wat droogs aan (en stop ik een paraplu in m’n tas voor de volgende keer…)? Je hebt áltijd invloed op hoe je er mee omgaat.

Daag jezelf uit om een gewoonte te maken om die positieve mindset te trainen en je zult merken dat het steeds vanzelfsprekender wordt. Én dat het je veel minder energie kost. Want negatieve gedachten zijn de grootste energieslurpers die er zijn. Welke tip ga jij nu meteen toepassen?

Wil jij je elke dag een fitter, frisser en blijer mens voelen? Vraag dan nu het gratis Ebook ‘Boost Je Energie!’ aan!