3 tips voor meer rust in huis: zo fix je dat!

3 tips voor meer rust in huis: zo fix je dat!

28/10/2020 0 Door Ymkje

Liever een dag werken dan bij je kids…? Ik hoor het in mijn coaching vaak. Vergezeld van schuldige blik en dito glimlach: of ik nog tips voor meer rust in huis heb? Want die is ver te zoeken…

Logisch, kids willen áltijd iets en áltijd van jou (hier wel 🙋‍♀️). Zo vóelt het tenminste. Als je niet oppast, ren je van boterham naar dubloptoren en terug. En lig jij er ergens rond lunchtijd wel af. Hoe zorg je voor relaxte dagen waar je einde dag nog steeds energie hebt? Ik deel 3 simpele tips voor meer rust in huis. Zonder schuldige glimlach.

Bijna Europees Kampioen traplopen

Ooit deed ik mee aan de Europese Kampioenschappen traplopen in Oostenrijk (don’t ask). 14 lentes jong, nul ervaring en geen strategie. Gewoon kop d’r veur en gaan. Ik besloot een sprintje te trekken bij de start. Die sprint duurde 100 treden. Stuk was ik. En toen had ik nog 3900 treden te gaan

Je zit nu ongetwijfeld te grinniken. Arme Ymkje. Ik grinnik ondertussen gezellig terug: jij doet exáct hetzelfde. En daarom snak jij naar meer rust in huis.

Vol gas? Niet als je meer rust in huis wilt!

Stel, je stapt nu in je autootje om even een vers croissantje te eten onder de Eiffeltoren.

Rij jij keurig 100, met tussendoor een koffiepauze om te tanken? 

Óf negeer je alle metertjes in je dashboard en scheur je met ruim 140 in één streep naar je croissant?

Wanneer geniet jij meer van je croissant?

En wanneer kom je óók weer thuis? 

Doseren voor meer rust in huis

De enige manier om meer rust in huis te ervaren (of van je verse croissant te genieten), is door energie te doseren. Dat betekent dat je niet alleen volle bak energie aan het géven bent, maar ook oplaadt tussendoor. Anders haal je elke keer zwaar in het rood de eindstreep. Of erger nog: sta je vanzelf leeg langs de kant.

Opladen kan op allerlei manieren. Actief, door lekker te sporten, te wandelen of een boek te lezen. Passief, door uit het raam te staren of in alle rust je warme koffie te drinken. Welke oplader is het beste? Dat hangt af van jouw behoefte en mogelijkheden.

Bedenk eens voor jezelf, welke tools heb jij almom actief of passief opladen? En nu je toch bezig bent: pak meteen pen en papier om er een lijstje van te maken.

3 tips voor meer rust in huis

Maar hoe pak je dat nou aan in de praktijk? Met deze drie simpele tips lukt het óók jou om meer rust te ervaren in huis.

1. Plan! 

Bedenk ’s ochtends – vóór de drukte losbarst – wanneer jij je oplaadmoment pakt. Doe dit bijvoorbeeld tijdens je ochtendroutine. Door er van tevoren over na te denken, is de kans al groter dat jij je moment ook echt pakt. En met het lijstje opladers wat je net maakte, is die tijd vullen voor jou een makkie (anders vind je hier nog wat inspiratie). Enne: die tijd is niet de was weg te vouwen. Just saying.

2. Alarm

Zet op je telefoon 3x een alarm, op willekeurige tijden. Begint je telefoon te joelen? Haal diep adem, laat je schouders zakken en kijk rustig om je heen. Dit is een korte energieboost die je gegarandeerd meer rust in huis geeft. En als je toch bezig bent alarmpjes te zetten: zet er ook eentje voor je oplaadmoment. Zodat je die zeker weten meepakt!

3. Focus

Focus op één ding tegelijk. Je kind aankleden terwijl je staat te ontbijten en aan het bellen bent met je werkgever, werkt niet heel lekker voor je rust. Doe één ding tegelijk en rond je activiteiten bewust af, voor je over gaat naar het volgende. Benoem het (‘broodje eten is nu klaar, we gaan nu allemaal een boekje lezen’), haal even diep adem: whatever works for you om rustig te schakelen tussen je activiteiten.

Met deze tips ervaar jij gegarandeerd al meer rust in huis, als jij ze consequent toepast. Zodat jij je dagen zonder schuldgevoel en met energie beleeft! Wil jij nog meer praktische tips? Check mijn gratis E-Book Boost Je Energie!