VALT HET MOEDERSCHAP JE ZWAAR?

VALT HET MOEDERSCHAP JE ZWAAR?

29/06/2019 0 Door Ymkje

2 Inzichten voor als het even niet vanzelf gaat.

Ik schreef het deze week al: niet elke dag is een topdag. En heel realistisch: that’s life. Het hóeft ook niet elke dag volle bak genieten te zijn. Maar wat als je er even niet zo lekker in zit? Het moederschap je écht even zwaar valt? Ik deel graag 2 inzichten met je, die mij helpen als het even niet zo lekker gaat.

Ik betrap mezelf erop dat ik langzaam richting standje frustratie ga. Het is inmiddels tegen negenen en ze blijven maar doorgaan. Al ruim een uur hebben ze de grootste pret. En hoewel het érgens ook heel grappig is, vind ik het nu wel de hoogste tijd dat ze gaan slapen. Op mijn strengst spreek ik ze toe. ‘NU is het ECHT klaar.’ (maakt 0 indruk). ‘We gaan NU slapen.’ (3 grijnzende pretbekkies kijken me aan). ‘Alle kindjes slapen al.’ (‘alle kindjes slapen al’ herhaalt Diede met een grote glimlach). Geduld Ymkje, Geduld. Laat het los, leg ze neer en ga weg. Het kost me moeite. Een half uurtje later is het eindelijk écht helemaal stil.

Een goede moeder zijn is zwaar

Eerlijk: ik vind mezelf best een goede moeder. Heb het écht wel in mijn vingers. Ik heb jarenlang lesgegeven aan pubers. Met een klas vol ‘eigenlijk vind ik het wel leuk, maar ik ben puber, dus doe net alsof er niks aan is’ leerde ik veel geduld te hebben. Heel veel geduld. Maar drie peuters zijn next level, kan ik je zeggen. En dat maakt het soms best zwaar.

Wat maakt het moederschap nou zo zwaar?

Punt 1: de verwachtingen die jij en ik van onszelf hebben. 

Dat we het áltijd goed doen. Ons nooit op de kast laten jagen. De juiste keuzes maken. Met kindjes die keurig in de pas lopen. Netjes hun groentes eten. En die keurig gaan slapen als ik ze met z’n drietjes in bed worden gelegd.

Wees realistisch

Ze zijn er absoluut. Die dagen waarop alles vanzelf lijkt te gaan. Kids blij, jij lekker in je vel, de zon die schijnt… Iedereen eet zijn spruitjes. Die dagen waarop het werk je uit handen vliegt en je uit elke onverwachte hoek waardering krijgt. Die dagen waarop álles lukt en je einde dag met een vreugdedansje jouw bed in schuift. Maar laten we eerlijk zijn. Meestal gaat het niet vanzelf. Is het vaak ook gewoon hard werken om er een fijne dag van te maken. Wat helemaal ok is, zolang dat ook je verwachting is.

Laat ze los

In het voorjaar coachte ik een kei van een moeder. Met vier dochters was hun avondritueel met recht een uitdaging te noemen. Het frustreerde haar dat het nooit écht soepel liep. En het kostte haar een bak energie, waar ze van baalde. ‘Verwacht je niet te veel van ze?’ vroeg ik. Het bleek dé opening te zijn. Ze liet haar verwachtingen los. En bepaalde wat ze aan kon passen in het avondritueel, om meer rust te creëren.

Foute verwachtingen leiden tot frustratie

En de grap is: ik leerde met haar mee. Over de verwachtingen die ik zélf heb. Van onze peuters, van mijn werk, van BJ. Zodra ik vínd dat ik het zwaar heb, of frustratie bespeur dan check ik eerst: kloppen mijn verwachtingen? Frustratie ontstaat namelijk waar verwachtingen niet kloppen.

Samen spelen met 1 tractor, drieling
Positief denken: gewoon genieten als ze vreedzaam samen spelen. Met één stuk speelgoed.
In plaats van denken aan ál die keren dat dit niet zo vreedzaam gaat…

Punt 2: We focussen op dat wat NIET lukt

Ze vallen maar niet in slaap. Ik kan ervan balen, gefrustreerd door raken, boos worden (en eerlijk: dat gebeurt ook écht wel eens). Het levert me niets op. Ja, negativiteit. Moederschap als zware last. Maar waarom daarop focussen, als het toch eigenlijk superfijn is dat mijn kids zóveel pret hebben met elkaar? Dat ze alle drie happy zijn (en toevallig besluiten dat het nog geen bedtijd is…)? Natuurlijk: ze moeten slapen. Maar in slaap vallen kan ik niet afdwingen.

Positief denken als het je zwaar valt

Wat ik wél af kan dwingen is hoe ik naar de dingen kijk. Mindset, je kent het woord vast. En zonder meteen de zweefjurk aan te trekken: positief denken doet iets met je. Echt. Wat je aandacht geeft groeit. Focus op alles wat wél lukt, wat goed loopt en waar je blij mee bent en daar krijg je meer van. Niet omdat het magie is, wel omdat je onbewust méér van dat gaat doen. Gaat zien.

Ik ben een positiviteitsgekkie. Geloof erg in de kracht van positief denken en juist kijken naar wat je wél hebt. Schrijf dankbaarheidslijstjes en heb serieus voor alle 17 deelnemers van mijn ONLINE PROGRAMMA een klein vreugdedansje gedaan. Lukt alles dan opeens wél? Nee, maar ook als iets niet lukt, gaat er altijd een stukje wél goed. Wordt álles daardoor leuk? Nee. Wel leukER. Maar het gaat niet vanzelf. Je moet het echt zelf doen. (Binnenkort meer over dit onderwerp!)

De realiteit hier thuis

Nationale modderdag drieling
Nationale Modderdag. Deze drie vermaakten zich wel.

Gisteren. Nog voor achten staat het zweet me op de rug. De deur uitkomen met drie blijkt een ware beproeving deze keer. Kars die besluit zijn schoenen weer uit te trekken zodra ik met nummer 2 en 3 bezig ben. Max die besluit te poepen terwijl iedereen nét klaar is om te vertrekken. Diede die besluit dat hij met loopfiets en al de trap op wil en niet eerder meegaat dan dat dit gelukt is.

Zo’n dag gaat het niet vanzelf. En moet ik mezelf herinneren aan het feit dat binnen een uur tijd drie peuters uit bed plukken, aankleden, laten eten en naar de opvang brengen, wellicht niet een hele realistische verwachting is. Frustratie ligt op de loer. Maar hé: de zon schijnt. Ik heb drie blije peuters die ik poepvrij aflever bij de kindjes (de opvang :) ). Waar ze op Nationale Modderdag de boel lekker op stelten mogen zetten. 

Valt het moederschap je zwaar? Wat doe jij om jouw leuke, relaxte zelf te blijven?

 

 

 

 

 

Maandag 1 juli start mijn ONLINE PROGRAMMA. In 9 weken zorgen we voor meer rust in je kop. Meer energie in je lijf. Zodat je met focus kunt genieten van wat er voor jou écht toe doet. Elke week staan we stil bij 1 thema, wat je door middel van een audio en hele praktische opdrachten (je wordt letterlijk en figuurlijk in beweging gebracht!) voor jezelf gaat aanpakken. We starten maandag met DE REGIE LIGT BIJ JOU.

Nieuwsgierig? Deze ronde zit het programma vol, maar ik houd je graag op de hoogte! Schrijf je snel in voor onze mails en je mist helemaal niets :)


Schrijf je in!