Ready? GO! 5 fijne voordelen van ’s ochtends vroeg sporten

Ready? GO! 5 fijne voordelen van ’s ochtends vroeg sporten

18/02/2022 0 Door Ymkje

’s Ochtends vroeg sporten heeft ontzettend veel voordelen. Zowel praktisch als fysiek en mentaal doe jij jezelf een groot plezier om ’s ochtends alvast je minuten beweging af te vinken. Maar wat zijn dan die voordelen? Ik deel er hier 5 met je.

Jaren geleden, nog ver voordat er kinderen in het spel waren, stond ik regelmatig om 6:45 in de crossfitbox. Naast dat het belachelijk vroeg was (vond ik toen) en ik vaak wat stoeide met wanneer ik dan moest ontbijten, merkte ik wél: dit is heel fijn. Ik stond meteen AAN voor de rest van de dag en merkte dat ik vaak een stuk productiever was dan op andere dagen.

Tegenwoordig is vroeg opstaan een way of life, geboren uit noodzaak om mét 3 kleine kinderen nog iets van tijd voor mezelf over te houden. Ik ga er goed op. Helemaal wanneer ik start met een lekkere workout. Logisch, want ‘s ochtends vroeg sporten heeft ongelooflijk veel voordelen. 

De voordelen van ‘s ochtends vroeg sporten

En deze 5 voordelen laten zien dat zowel je lijf, je hoofd als je drukke schema goed gaan op ’s ochtends vroeg sporten.

1. Die is maar afgevinkt!

Yes! Bedenk je eens hoe lekker het is als je aan het begin van je dag al meteen een TO DO kunt afvinken? Sterker nog: het shot endorfine (een van de gelukshormonen) wat je er van krijgt, werkt nog de hele dag door! (Weten hoe dit principe werkt? Het boek Eat That Frog is een aanrader!)

2. Je hele dag door productiever

Door in beweging te komen zet jij jezelf AAN. Van top tot teen. Eenmaal in beweging is het makkelijker om de hele dag door meer te blijven bewegen. De fiets pakken in plaats van de auto, die klus die al de hele tijd ligt te wachten… Het gaat allemaal een stuk makkelijker. Én: beweging stimuleert processen in je brein, waardoor je meer focus ervaart, productiever bent en sneller problemen weet op te lossen. WIN-WIN dus.

3. I Feel Good!

Sporten stimuleert oa de aanmaak van endorfine (anti-stress), dopamine (beter humeur, meer motivatie en aandacht) en serotonine (impulscontrole en zelfvertrouwen). Je snapt: daar ga jij de hele dag profijt van hebben! Daarnaast verbetert de doorbloeding van je brein door het sporten en stimuleert het de aanmaak van BDNF, een stofje wat ook wel pokon voor je brein wordt genoemd. Essentieel voor herstel en het leggen van nieuwe verbindingen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle andere fysieke voordelen zoals sterker worden!

4. Doei vermoeidheid!

Als jij tot het merendeel van de Nederlanders behoort die regelmatig moe wakker wordt, dan is dit een perfect middel om die vermoeidheid meteen je lijf uit te werken. Yes, kijk óók naar de oorzaak van die vermoeidheid ’s ochtends. Maar wedden dat jouw energie STROOMT nadat je hebt gesport?

5. Nuchter sporten is fantastisch voor jouw innerlijke vuurtje

Één van de bezwaren tegen al zo vroeg sporten is de vraag wanneer je dan moet ontbijten. Het mooie: hier hoef jij je voor het sporten nog niet druk om te maken! Nuchter bewegen verbetert je energiehuishouding, helpt je bloedsuikerspiegel stabieler te maken en versterkt je immuunsysteem.

’s Ochtends vroeg sporten, hoe dan?

Heel simpel. Probeer gewoon uit wat bij jou past. Doe wat oefeningen, ga een rondje hardlopen of doe natuurlijk mee met MoveME (elke doordeweekse dag om 6:15, je kunt zo een weekje aanhaken!). Begin rustig en check bij jezelf hoe dat voelt. Je lijf kan namelijk echt wel wat aan! En bedenk je: je hóeft echt niet tot het gaatje te gaan om deze voordelen mee te pakken.

En lijkt sporten je écht nog een stap te ver ’s ochtends vroeg? Begin met een wandeling. Ook dat werkt al fijn op jouw energie, humeur en focus!