6 VOORDELEN VAN KOUD DOUCHEN

6 VOORDELEN VAN KOUD DOUCHEN

01/01/2021 0 Door Ymkje

Koud douchen. En dat in januari. Are you freaking kidding me? Nee! Zeker niet! En net zoals ik tegen mijn kinderen altijd zeg dat je pas kan zeggen dat je iets niet lust als je het geproefd hebt, is dit eentje in dezelfde categorie. Moet je écht eens gedaan hebben (vooruit, wel vaker dan eens), om de voordelen van koud douchen zelf te ervaren.

Koud douchen: mijn natuurlijke energieboost!

Toegegeven: ik begin altijd warm. Ik ben namelijk dol op warmte. Ga stiekem ook lekkerder op zomerse temperaturen dan op Nederlandse winters (lees: regen, wind en met een beetje mazzel 3 vlokken natte sneeuw). Jarenlang had ik continu last van wintervingers (van die wit/paarse, dood aanvoelende vingers), sinds een jaartje is dat minder. En laat ik nou net sinds een dik jaar ook koud douchen. Toeval? 

Na de warme douche komt het moment: de knop gaat resoluut van warm naar koud. Helemaal koud. Een kleine minuut draai ik rustig mijn rondjes, terwijl ik focus op een kalme ademhaling. Met de seconde wordt het fijner en als die kraan dan uit gaat: wow, wat is dit heerlijk! Nog minstens een uur na de douche gloei ik na, terwijl de energie door mijn lijf giert: ik wil niet anders meer!

1 januari, frisse start

De voordelen van koud douchen

Maar wat zijn nou de voordelen van koud douchen? Want eerlijk: op het eerste gezicht klinkt het niet enorm aantrekkelijk. Zéker niet tijdens een natte, Hollandse winter. Ik zet voor jou 6 voordelen op een rijtje:

1. Het verbetert je bloedsomloop

Wat er gebeurt als je van warm naar heel koud gaat, is dat je bloedvaten in één keer vernauwen. Als natuurlijke stressreactie gaat je hart jet bloed sneller rondpompen, richting je organen. Dit is je natuurlijke overlevingsmechanisme. Het effect daarvan is een natuurlijke boost voor je bloedsomloop en je hart- en vaatstelsel.

2. Het maakt je alerter

Nóg een voordeel van dat sneller rondpompen van je bloed, is dat er meer bloed naar je hersenen gaat. En laat dát er nou net voor zorgen dat jij alerter bent. Dus heb je nog moeite met ontwaken… Dit is je oplossing!

3. Koud douchen versnelt je stofwisseling

En daarmee kan koud douchen dus ook nog eens een rol spelen wanneer je op gewicht wilt blijven (of een paar kilootjes kwijt wilt, om maar even in de traditionele goede voornemens te blijven). Omdat je lichaam zichzelf warm probeert te houden door je bloed sneller rond te pompen en te gaan rillen, geef je jouw stofwisseling een extra boost. Doe je dit dagelijks, dan kan je stofwisseling wel met 16% versnellen!

4. Sneller herstel van spieren/vermoeidheid

Koud douchen werkt perfect als herstel voor je spieren. Dus heb je er een flinke workout op zitten of voelt je lijf moe aan: dit is je medicijn! Omdat er na je koude douche meer bloed naar je spieren gaat, herstellen ze makkelijker en heb jij minder last van spierpijn.

5. Natuurlijke energieboost

Tja, deze kan natuurlijk niet achterblijven! Die koude douche geeft een flinke kick. En dat blijft nog wel een tijdje nazingen. Deze natuurlijke stressreactie activeert jouw lichaam compleet en levert je absoluut meer energie op, perfect om je dag mee te starten.

6. Mindset boost

En dit is misschien wel de meest interessante: train jezelf om ondanks alle stemmetjes in je hoofd die roepen ‘doe het niet!’ die kraan tóch op koud te draaien. En om vervolgens je rust te bewaren: focus op relaxte ademhaling, focus op ‘dit is fijn, dit is goed voor me’. Dit is écht een onwijze training voor jouw fitte mindset. Heb je hier de controle over jouw gedachten, dan kun je dat ook met gemak buiten die douche!

En nu jij: koud douchen, let’s go!

Na deze voordelen sta jij natuurlijk te popelen om onder die koude douche te springen! Let’s go!

voordelen van koud douchen
ebook boost je energie

Zoek jij nog meer manieren om jouw energie te boosten?

Vraag hier het gratis E-Book BOOST JE ENERGIE! aan! Met 20+ tips voor een fitte mind en body.