5X WINTERDIP TIPS OM ALS EEN BAAS JE WINTERDIP DE BAAS TE ZIJN

5X WINTERDIP TIPS OM ALS EEN BAAS JE WINTERDIP DE BAAS TE ZIJN

09/12/2020 0 Door Ymkje

Winter is coming! En dat betekent dat we ons massaal met twee dingen bezighouden: krijgen we een witte kerst? En hoe trotseer ik mijn winterdip? Over dat eerste kunnen we kort zijn (nee). Hoe jij als een baas je winterdip de baas blijft lees je hier. Mét 5 praktische winterdip tips die jij meteen toe kunt passen.

Tijd voor winterdip tips

Je herkent het vast: met het verdwijnen van het aantal zonuren, verdwijnt ook jouw energie: alles lijkt moeite te kosten. Bankhangen is de norm. En echt happy voel jij je ook niet. Hallo winterdip, tijd voor wat tips om ‘m de baas te blijven.

De winterdip verklaard

En weet je, die winterdip is logisch te verklaren. Want we gaan nou eenmaal lekker op daglicht. Licht zorgt ervoor dat jij je uitgerust voelt. En naast dat het in de wintermaanden korter licht is, is de zonsterkte ook nog eens minder. Dat zorgt oa voor meer aanmaak van melatonine (maakt je slaperig) en minder aanmaak van serotonine (beïnvloedt je stemming). 

Als je kijkt naar de natuur, dan zie je dat alles wat leeft zich mee veert met de seizoenen: planten groeien niet of nauwelijks in de winter, dieren trekken zich terug voor een winterslaap. Logisch dus, dat ook wij het effect van de seizoenen ervaren. En daar is niets mis mee, zolang je lekker mee beweegt en goed in je vel zit. Lastiger is het wanneer je écht een winterdip ervaart: te weinig energie om je ding te doen, moe, prikkelbaar, somber en vooral heel veel zin om in je holletje weg te kruipen (en véél chocola/suikers te eten).

Blijf ‘m als een baas de baas met deze winterdip tips

Wat kun je doen om je dip de baas te zijn? 5 winterdip tips die jij direct kunt toepassen om óók in de wintermaanden lekker in je vel te zitten.

1. Omarm het.

Het hoort erbij dat je deze maanden méér behoefte hebt aan oa slaap. Je er tegen verzetten kost je een bak aan energie, die je nou júist tekortkomt. Als mindsetexpert zeg ik: accepteer dat je lager in je energie zit en dat je meer behoefte hebt om in je holletje te kruipen. Maak het gezellig met kaarsjes, dekentjes en je grootste pot winterthee. Knuffel er op los (= een boost aan fijne stofjes!) terwijl de kerstdeuntjes op de achtergrond klinken… met deze tip is die winterdip zo gek nog niet!

2. Houd je ritme vast.

Een winterdip ontstaat omdat je biologische klok moeite heeft met de verminderde hoeveelheid licht. Daarnaast wordt jouw interne klokje ook ongelukkig als jij de ene dag om 10 uur en de andere dag al om 6 uur je bed uitstapt. Hoe meer ritme, hoe beter. Zorg dus dat je slaaptijden dagelijks zoveel mogelijk gelijk zijn.

3. Start met beweging.

Ja hoor, is ze weer met haar bewegen. Gun jezelf een goede, energieke start van je dag: rek je flink uit, vouw jezelf dubbel en schudt je spieren los. Wedden dat je fijn ontwaakt?

4. Stap naar buiten.

Ja, donkere dagen vragen om binnen cocoonen. Maar vergeet niet elke dag even wat buitenlucht op te snuiven. Goed voor oa vitamine D, waardoor die dip smelt als sneeuw voor de zon (zeker als de zon ook écht schijnt!).

5. Eet kleur.

De chocola roept je naam en de kerstkransjes lachen naar je. I get it. In de winter heb je meer trek in zoet. Alleen helpen die je niet door je winterdip. Een stukje kan, zo’n partypooper ben ik niet. Zorg er alleen voor dat je verder lekker vers en veel kleur eet: zelfgemaakte soepjes (heerlijk warm!), bord vol fruit en groente en weinig bewerkte producten. Én slik eventueel vitamine D bij in de wintermaanden.

Nog meer winterdip tips? Eerder deelde ik al 10 tips voor meer energie.

nieuwjaarschallenge

Doe van 1 t/m 8 januari mee met de NIEUWJAARSCHALLENGE. Geen loze voornemens, wél elke dag even stilstaan bij jou: met praktische inspiratie en korte, fijne opdrachten. Dit is wat de challenge jou oplevert:

  • ENERGIE: Jij hebt scherp waar je op leegloopt én… waar jij van gaat bruisen: daar wil je meer van in 2021!​
  • PRIORITEIT: Jij begint dit jaar met dat wat prioriteit heeft: JIJ en wat JIJ nodig hebt om de meest fitte versie van jou te zijn!
  • FIT LIJF: Beweging is jouw sleutel tot een fitte, energieke jij. En hoe fiks je dat in jouw drukke bestaan? Jij weet het!
  • FITTE MIND: Fijne gedachten, helpende overtuigingen: jij hebt de tools om je eigen mindset vóór je te laten werken!

Schrijf je HIER in!