YOGA ALS OCHTENDROUTINE: PERFECT OM IN BEWEGING TE KOMEN #3

YOGA ALS OCHTENDROUTINE: PERFECT OM IN BEWEGING TE KOMEN #3

19/03/2020 0 Door Ymkje

Hoe fijn is het om te merken dat dingen óók gewoon gewoon blijven? En dat je gewoon ook zelf kan creëren door te doen wat je normaal ook doet. Je vast te houden aan routines die je kent. Deze week deel ik elke ochtend een stukje van #opstaanmetymkje. Vandaag gaat ‘ie over bewegen. Over yoga als onderdeel van je ochtendroutine. En waarom je lijf in beweging brengen wat mij betreft onmisbaar is voor een fijne, bewuste start van je dag.

Start je dag bewust

Zeg eens eerlijk, wat is het eerste wat jij ’s ochtends doet als je wakker wordt? Je ogen opendoen waarschijnlijk, maar daarna?

Pak jij je telefoon om te checken wat je de afgelopen acht uur allemaal gemist hebt? Schiet jij meteen in de actiestand omdat je kind je aandacht vraagt? Of ben jij van de slow start?

Hoe jouw dag begint, is megabelangrijk in hoe jij je vervolgens voelt. En dat heeft alles te maken met hoe jouw hoofd en lijf op gang komen ’s ochtends. Want om de overgang tussen slaap en wakker zijn een beetje vriendelijk te laten verlopen, is een slow start belangrijk.

Wanneer jij meteen je telefoon erbij pakt, om direct van alles ‘moet’ dan gebeurt er iets in je brein. Die zet een proces in werking waarbij er in korte tijd veel cortisol wordt aangemaakt. Je stresshormoon. En nu is een beetje van dat hormoon niet erg. Sterker nog, dit is onmisbaar om te ontwaken. Maar teveel levert écht stress op in je lijf en dat is niet goed, wanneer dit elke dag opnieuw gebeurt.

De afgelopen dagen gaf ik je al 2 tools die je kunnen helpen om je hoofd rustig te laten starten. Voor beide heb je niet je telefoon nodig, maar wel even een momentje tijd voor jezelf en liefst pen en papier. Zo kun jij je dag rustig plannen en een intentie zetten voor de dag. Allebei perfect om jou echt regie te geven over jouw dag.

Beweging als onderdeel van je ochtendroutine

Vandaag gaat het om je lijf. Want ook die verdient het om even rustig wakker te kunnen worden, om vervolgens klaar te zijn voor een dag actie. Begin je dag met beweging. Hoeft niet gek of raar, maar pak een paar minuten om je lichaam echt wakker te maken.

Wanneer jij in beweging komt, gaat je energie stromen. Het helpt je om je instant een stuk fitter te voelen. En wanneer jij je lijf in beweging brengt, creëer je automatisch ook beweging in je hoofd. En dat heeft alles te maken met stofjes die er vrij komen wanneer jij beweegt, die kort gezegd werken als motivatie, waardoor je ook sneller mentaal in actie komt.

Yoga als ochtendroutine

Maar hoe dan? Je kunt er natuurlijk voor kiezen om meteen een knaller van een workout er uit te gooien. En voor sommige mensen werkt dit. De meeste mensen zoeken vaak iets subtielers. Voor mij werkt yoga als onderdeel van mijn ochtendroutine perfect. Perfect om mijn lijf wakker te maken. Het is rustig, vriendelijk, maar genoeg boost voor mijn lijf om ‘aan’ te gaan. Daarnaast is het de perfecte manier om echt even te voelen hoe je lijf voelt, iets waar we anders snel aan voorbij gaan.

Je kunt hierin je eigen yoga routine creëren, maar online is ook heel veel te vinden. En op dit moment zie ik ook een heleboel initiatieven voorbij komen van mensen die gratis online yoga geven nu op locatie even niet meer kan.

Ook gedurende de dag kan yoga een mooi moment om even in beweging te komen of te ontspannen. Ook einde dag is het de perfecte manier om rustig je dag af te draaien, uit je hoofd te komen en je voor te bereiden op een goede nacht slaap.

Hier vind je deel 1 over je dag plannen en deel 2 over intenties zetten.

Deel 4 over mediteren vind je hier.