Mijn lessen uit de HELWEEK

Mijn lessen uit de HELWEEK

10/12/2021 0 Door Ymkje

Het is donderdagnacht, 1:43. 
Ik zit in mijn kantoor. 

(ja, je leest het goed.)

Alle kleding van onze jongens ligt gesorteerd en netjes opgevouwen (Ymkje stijl, verwacht er niet te veel van) om me heen. 

Ondertussen luister ik naar Wiggert Meerman, die me vertelt om uit m’n veilige comfort te stappen.

Normaal slaap ik nu.
Vandaag niet. Ik sla de nacht over.
Uit vrije wil.

Uit m’n comfortzone, CHECK.

Ik deed vorige week mee met de HELWEEK. De titel bezorgt je spontaan angstzweet, de werkelijkheid valt mee. Het is een week lang de beste versie van jezelf leven. Je vaste gewoonten opschudden en kijken wat er overblijft als alles anders mag.

Terug naar donderdagnacht. 

Waar iedereen zijn bed op zoekt, zijn er zo’n 500 mede-helwekers die, net als ik, hun TO DO lijstje erbij pakken. En in de magische stilte van de nacht 7 hele uren productiviteit winnen.

En voor je denkt: ‘briljant! Dit is dé oplossing voor mijn uitpuilende TO DO lijst!’

Dat is het niet.

Toegegeven: de nacht was echt prima te doen. 
Ik was verassend productief, dat absoluut. 

Met de nodige dansjes tussendoor was het zomaar 5 uur. 
En toen begon de dag alweer (in de HELWEEK sta je dagelijks om 5u op).

Maar méér tijd creëren is niet de oplossing voor jouw uitpuilende hoeveelheid TO DO’s. 

Jouw probleem is prioriteit.

Omdat je bang bent een ander teleur te stellen. 
Omdat je verwacht dat een ander het van je verwacht. 
Omdat je nou eenmaal geen keuze hebt.

U vraagt, wij draaien. Jij bent er goed in.

Als jij geen prioriteiten stelt, kun je nog zoveel nachten overslaan, maar je bent nooit klaar. 

Je TO DO’s zijn nooit uitgespeeld, als jij geen keuze maakt.

Ik had 7 hele nachten kunnen vullen als ik álles had willen doen. En tegen de tijd dat ik klaar zou zijn, is m’n lijst alweer 6x gevuld. 

Daar pas ik dus voor.

In één van de HELWEEK-sessies kwam de vraag:
Wat zou je blijven doen, als je wist dat je nog precies een jaar had? 
Wat krijgt jouw prioriteit als je tellertje op 365 dagen komt te staan?

Ik ben benieuwd naar jouw antwoord.

Er zijn 3 inzichten die ik met je wil delen. 3 inzichten die ik meeneem uit de HELWEEK en waarvan ik weet, dat ze ook waardevol voor jou zijn.

  • Denk niet in alles of niets. We willen veel te vaak op álle fronten perfect zijn. Óveral bij zijn. Laat het los. Bepaal voor jezelf: waar wil ik écht op mijn best zijn? Ik vind het onwijs belangrijk dat ik voor mijn kinderen de best mogelijke moeder ben. Dat betekent dat ik vaker ‘ja’ zeggen tegen mezelf: zorg dat ik lekker in mijn vel zit, door veel te bewegen. Op tijd naast m’n bed te staan. M’n huis netjes, heeft geen prio. De was keurig opvouwen doe ik niet aan.
  • Less = more. Wie te veel doet, doet vaak te weinig, schrijft Erik Bertrand Larssen, de bedenker van de HELWEEK. Oftewel: doe 1 ding tegelijk. Stel jezelf haalbare doelen. Niets zo frustrerend als je dag eindigen met een langere TO DO lijst dan waar je mee begon. En niets zo slecht voor je zelfvertrouwen dan elke dag je eigen doelen niet halen. Om het concreet te maken voor jezelf: 5 TO DO’s op een dag is meer dan genoeg.
  • Pak regie over je eigen energie!! En ja, als vitaliteitscoach en mindsetexpert is dat praten voor eigen parochie. Niet voor niets, want dit is écht key. Prioriteiten stellen betekent écht goed voor jezelf zorgen. Weten waar jíj́ energie van krijgt en dat vervolgens ook dóen. Dat betekent óók nee durven zeggen. Stoppen waar een ander doorgaat. Je ruimte innemen.

Waar mag jij je prioriteiten nog beter stellen? 

Als er 1 besluit is, dat je nu kunt nemen. 1 keuze die je direct meer rust geeft. Of meer energie. 

Wat zou dat zijn? 

En zullen we het niet bij besluiten houden, maar het ook gewoon doen? (Let’s go wild… ;))