OP TIJD NAAR SCHOOL: 5 TIPS OM DE SCHOOLRUN VLEKKELOOS TE LATEN VERLOPEN

OP TIJD NAAR SCHOOL: 5 TIPS OM DE SCHOOLRUN VLEKKELOOS TE LATEN VERLOPEN

14/04/2021 0 Door Ymkje

 

Iedereen op tijd op school of op de opvang krijgen? Zonder gehaast en klotsende oksels lijkt het een utopie. Lijkt, want je kunt er écht zelf wat aan doen om die schoolrun vlekkeloos te laten verlopen. Ik geef je 5 tips om één van de grootste energievreters om te buigen tot een ontspannen activiteit.

Op tijd naar school: energievreter!

Lekkerder in je energie zitten, is één van de thema’s waar ik veel op coach. De eerste stap die we dan zetten, is kijken naar wat jouw energiegevers en energievreters zijn. En één energievreter komt bijzonder vaak voorbij: zorgen dat iedereen op tijd op school (of opvang) is. En dan vooral het gehaast en bijbehorende stressvolle gedachten en gevoelens die dat oproept.

Hoe zorg je er nou voor dat die schoolrun zo vlekkeloos verloopt, dat het jou niet een bak aan energie kost én iedereen op tijd op school verschijnt? Zodat jij jouw kostbare energie niet ’s ochtends vroeg al hebt verbruikt en iedereen blij en ontspannen de deur uit gaat. 

5 tips om de schoolrun vlekkeloos te laten verlopen

1. Preparation is everything!

Inkopper? Wellicht, en dat is niet voor niets zo. Een goede voorbereiding is goud. Wat kunnen jullie de dag van tevoren alvast doen, zodat de ochtend rustiger verloopt? Denk aan brood/fruit/drinken alvast klaarmaken en gymtassen gevuld bij de deur neerzetten. Maar ook: outfits voor de dag erna uitzoeken, de tafel al dekken voor het ontbijt en agenda’s vast op elkaar afstemmen: wie brengt, wie haalt?

2. Start je dag zelf in alle rust en op tijd.

Nog nét even een keertje snoozen, waardoor je bij het opstaan al weet: dit wordt een haastklus. Waardeloos gevoel en ook zó niet nodig! Mijn advies: zorg dat je nog vóór je kids je bed uit bent. Om zélf rustig te starten. Neem vast door: hoe ziet vandaag eruit? Wat ga je allemaal doen? Gun je lijf ook 5 minuten rekken en strekken en pak vast een douche: jij bent er klaar voor! Rustig starten maakt het veel makkelijker om die rust vast te houden.

3. Hanteer een vaste, voorspelbare routine.

Wij gewoontedieren gaan goed op routine. Kinderen ook. Zorg voor voorspelbaarheid, zodat het niet meer dan logisch is dat alles wat gedaan moet zijn voor jullie de deur uit kunnen, ook gebeurt. En zorg dan meteen dat alles wat móet eerst gebeurt en dat alles wat de kids willen kan, áls er tijd overblijft. Werkt lekker motiverend. 

4. Doe alles bewust een tandje rustiger aan.

Wanneer jij je opgejaagd voelt, ga je automatisch gehaaster handelen. Wat je exact 0 tijdswinst oplevert (sterker nog: het geeft alleen maar frustratie). Merk je dat opgejaagde gevoel? Let er dan op dat je júist rustig blijft in je handelingen. Met je houdingen en bewegingen beïnvloed je namelijk direct jouw gevoelens en gedachten. Gebruik dat dus in je voordeel om jezelf rustig en ontspannen te houden!

5. Let. It. Go. En geef je over. 

Wat is het allerergste wat er kan gebeuren als jullie een paar minuutjes te laat zijn? Een juf die streng naar je kijkt? Een kruisje achter je naam? Wanneer je ok bent met dat het ook wel eens een keertje niet kan lukken om iedereen op tijd af te leveren, valt het negatieve, gehaaste gevoel meteen weg. So be it, morgen nieuwe kans.

 

Vond je deze tips fijn? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt elke twee weken fijne inspiratie op het gebied van balans, energie en mindset. Ook hou ik je zo op de hoogte van nieuwe activiteiten die ik organiseer!