NIET GILLEND GEK WORDEN IS NOG EEN HELE KUNST…

NIET GILLEND GEK WORDEN IS NOG EEN HELE KUNST…

26/01/2019 0 Door Ymkje

5 tips om lekker blij en gebalanceerd de dag door te dansen

Kinderen zijn gemaakt om jou het leven zuur te maken. Om jouw dag nét even wat moeizamer te maken dan ‘ie al was. Door jou er lekker vroeg uit te trommelen. Of door überhaupt te zorgen dat je die lekkere diepe slaap, die je even heel hard nodig hebt, nooit bereikt. Door altijd precies dát te pakken waar ze niet aan mogen komen. Of die luier nét even vol te poepen als jij alles en iedereen volledig ingepakt hebt om even een boodschapje te halen. Ze doen het er om. Echt. Niet gillend gek worden is nog een hele kunst…

Althans, zo vóelt het soms. Neem Kars. Onze grote avonturier. Ik beticht hem er regelmatig van dat hij altijd eerst een ruimte scant. Op zoek naar voorwerpen die ik per ongeluk binnen zijn reikwijdte heb laten staan. Vaak niet direct heel geschikt voor kleine kinderhandjes. Om er vervolgens fullspeed op af te stevenen. En als ik niet op pas, sta ik te zuchten. Met mijn ogen rollend ‘gaan we weer….’ te murmelen. Ho. Stop! 

gillend gek worden
Lekker blij en gebalanceerd.

Want het énige wat Kars doet, is ontdekken. Zijn wereld, die elke dag weer een stukje groter wordt. Vól interessante objecten, die hij het liefst allemaal aanraakt (en mee gooit, maar dat terzijde). Die zucht en die rollende ogen mag ik mezelf aanrekenen. Want kennelijk ben ík degene geweest die niet goed heeft opgeruimd. Of even vergeten was dat mijn zoons inmiddels zó groot worden dat een nieuwe revisie van wat waar nog kan staan wellicht nodig is.

Ik heb hierin een keuze: zuchten en steunen, óf me even bewust verbazen over de grote sprongen die mijn kleine dreumes maakt (en vervolgens het Interessante Object vriendelijk van hem afpakken). Het zit ‘m in keuzes als deze die bepalen hoe mijn dag gaat. Of ik het voel: die fijne, relaxte vibe. Alles (een soort van) onder controle. Of dat het vóelt als een dag die rond de lunch best had mogen eindigen. 

‘Het leven is een feestje, maar je moet zelf de slingers ophangen’. 

Zei ooit iemand.

Ja, ja. Hoog clichégehalte. Blablabla. I know. Maar cliché’s zijn vaak cliché’s omdat ze kloppen. Ik geloof er enorm in dat je zélf bepaalt of jij gillend gek wordt. Hoe je dealt met de dingetjes die op een dag voorbijkomen. Of je de dag blij afsluit, of liever asap je bed in duikt. 

In het intense leven met een drieling heb ik hierin wat waardevolle lessen geleerd voor mezelf. Simpele trucjes, die mijn dag een stuk makkelijker, fijner en blijer maken. Waardoor ik, als die drie ‘s avonds lekker liggen te slapen, ook nog de energie voel om de dag nog even goed af te maken. 

Ik deel er graag vijf met je:

  1. Geef ze je volle aandacht!

Het is zó makkelijk: terwijl je wat Duploblokjes op elkaar zet, app je met je andere hand nog even een vriendin. En check je direct even de Instastories. Ondertussen begint de dreumes (of 3) aan je te trekken: ‘mama’. ‘Mamaaaaaaaamamamamaaa!!’ 

Ik leg dat ding weg. Echt. Even meespelen, met mijn volle aandacht erbij. Het doet wonderen. Kind blij, ik blij. Want opeens zie ik écht wat er gebeurt. Dat Max eigenlijk al heel knap kan bouwen. En er hele spelletjes omheen verzint. Waarin ik als lijdend voorwerp dankbaar word meegenomen. Je hoeft echt niet de hele dag mee te helpen met Duploblokjes stapelen. Maar een paar van die momenten waarop je met volle aandacht in het hier en nu met ze meespeelt, zijn voor hen en voor jou goud waard. Echt waar.

2. Zet ze af en toe voor de TV.

gillend gek worden
Couchpotatoes!

Lekker tegenstrijdig he? Eerst de volle aandacht geven om ze vervolgens lekker voor de TV te parkeren. Net zo hard dat je kids af en toe even de volle aandacht verdienen, verdien je dit zelf ook. Even een warme kop koffie drinken. Dat artikel lezen wat al dagen opgeslagen op tafel ligt. Of een stukje uit je boek. Even jezelf opsluiten in de voorraadkast om een koekje te eten (ja dat doe ik: lees hier). Of even die vriendin appen. Of je stories checken, wat je wilt. Waarom helpt dit mij? Omdat ik éven tot mezelf kom. Een mini-oplaadmomentje tussendoor. Even geen kids die iets van me willen. En stiekem geniet ik altijd onwijs van die geconcentreerde koppies die al steeds beter meezingen met de intro van de Teletubbies.

3. 5 minuten puinruimen.

Ligt je kind eindelijk even een tukkie te doen tussendoor, is je huis ontploft. Zul je net zien. Stap 1 is om ze te leren mee te helpen met opruimen natuurlijk. Maar met 3 kan ik je vertellen dat wat nummer 1 net ín de bak heeft gegooid, er door nummer 2 weer uit wordt gehaald. Opruimen kúnnen ze wel, maar liefst wel als ze er daarna meteen weer een rotzooi van mogen maken. Dus zodra zij op bed liggen, kies ik op Spotify een lekker knalnummer uit. Die gaat op standje luid en zo lang als het nummer duurt, ruim ik op. Duplo aan de kant, boekjes weer in de kast. Alles wat me irriteert, berg ik weg. Zodat ik daarna lekker rustig mijn eigen dingen kan doen, zonder mijn nek te breken.

4. Ga naar buiten.

gillend gek worden

Al is het alleen maar om te zien wat er gebeurt als je tegen ze zegt dat we naar buiten gaan. Dat vind ik dus hilarisch. Gejuich. Laarzen die gepakt worden. De HELE mand met mutsen, sjaals en wanten die geleegd wordt. Max die mijn schoenen komt brengen. En ze vervolgens ook aan probeert te doen bij me. Diede, die de hele dag zijn sokken uittrekt, wil opeens weer sokken aan. Iets zegt me dat ze het buiten leuk vinden… En afgezien van dat: het breekt zo lekker je dag. En soms is dat even heel hard nodig. Plus: frisse lucht is frisse energie, good vibes en een boel vitamientjes, liet ik me vroeger altijd vertellen. 

5. Schrijf van je af!

Bert Jan en ik eindigen onze dag altijd met elkaar te vertellen wat het leukste was die dag. Daar schreef ik HIER over. Maar daarnaast hou ik ook mijn eigen boekje bij. Waarin ik bijna elke avond in bed nog even iets schrijf. Vaak een paar dingen waar ik dankbaar voor ben. Of wat ik leuk vond die dag. Wie me positief verbaasde. Of een mooi inzicht wat ik had. Het helpt me om te relativeren. Stil te staan bij alle mooie dingen die gebeuren. En dat er SU-PER veel is om dankbaar voor te zijn. Soms klein, soms groot.

Dit zijn voor mij 5 kleine dingen, die een wereld van verschil kunnen maken op een dag. Het verschil tussen blij de dag door of gillend gek worden. En jij? Wat werkt voor jou? Laat het hieronder weten!