BOEKJES!

BOEKJES!

16/02/2019 6 Door Ymkje


Max kan de hele dag wel Poeta’s lezen. Diede test het liefst elk boekje op zijn scheurkracht. En Kars? Die bladert en vertelt zichzelf de meest wonderlijke verhalen. Alle drie zijn ze er gek op. Boekjes. Absoluut favoriet zijn de ‘mooie’ boeken, die ik veilig op hoogte weg zet (HIER vertel ik daarover). Of de boekjes die ik zonder twijfel categoriseer als regelrechte rommel. In dit artikel een paar van hun (en mijn) absolute favorieten. En vooruit, ook eentje uit de categorie regelrechte rommel. 

Deze favorieten zijn absoluut de moeite waard, zeker als je van mooie illustraties houdt:

DE STAD VAN INGELA – Ingela P. Arrhenius

prachtig boek voor dreumesen met mooie platen, illustraties

Dit boek heeft echt prachtige afbeeldingen. Simpel, maar met zoveel oog voor detail. Personen, dieren, voorwerpen komen door het hele boek heen terug en het boek eindigt met een overzichtspagina van al die personen, dieren en voorwerpen. Vooral die laatste pagina vinden ze hier super. Het is absoluut een sport wie als eerste het vliegtuig ziet. Of de ballonnen. Of de banaan.

En wat ik een leuke bijkomstigheid vind: als we straks op ’t platte lând wonen, krijgen de jongens toch nog íets mee van de stad. 

Overigens heeft Ingela P. Arrhenius heel veel boekjes geillustreerd. Stuk voor stuk fantastisch. Toen onze jongens iets jonger waren, was Beestje waar ben je?absoluut een schot in de roos. Dat boek is na intensief gebruik – je raadt het al – gesneuveld.

HET SPROOKJESPRENTENBOEK – Caroline Ellerbeck

prachtig boek voor dreumesen met mooie platen, illustraties

Dit boek is zo ontzettend leuk gemaakt! Alle sprookjes fietsen hier door elkaar heen, waardoor er én superveel te zien is én je lekker creatief kunt zijn in het verhaal wat je erbij vertelt. Ideaal voor als je van alle sprookjes nog wel iets weet, maar van vele de strekking vergeten bent.

Op elke bladzijde komen een aantal items terug. En dus zoeken we hier altijd fanatiek naar de poes. En de rode auto. En de fiets. Vanaf iets ouder ook leuk om écht verhalen bij te vertellen, maar hier reikt de spanningsboog nog niet zover.

AAA-WOE! WIE MAAKT DAT GELUID? – Jonny Lambert

prachtig boek voor dreumesen met mooie platen, illustraties, spannend verhaal

Leuk en spannend, met hele mooie platen. Het is niet te missen als Kars dit boek leest: hij roept constant ‘AAA-WOEEEE!’. Superschattig (en na 10 bladzijden langzaam een beetje irritant). Wellicht voor 2+ helemaal leuk, maar ze bladeren er hier ook al graag doorheen. 

WIE HOORT ER NIET THUIS? – Klavertje vier-serie 0

prachtig boek voor kleuters met mooie platen, illustraties, zoekplaten, zoekboek

Heel veel kleurtjes. En platen waar je niet op uitgekeken raakt. Het boek heeft 7 verschillende bladzijden, elk met een volledig stuk natuur uitgetekend (bijvoorbeeld een bos, een boerderij, de zee). Vol met alles wat daar rondloopt en groeit, plus nog een aantal dieren die daar niet thuishoren. De kunst is natuurlijk om díe dieren er tussenuit te vissen.

Dat is nog net een beetje next level voor onze drie (vanaf 3 jaar misschien meer kans), maar plaatjes kijken en alles benoemen wat ze zien (bijvoorbeeld de welbekende ‘lula’: any ideas wat Diede hiermee bedoelt?) gaat al heel prima. Lekker hysterisch met alle kleurtjes, maar wel superleuk.

HET GROTE FIEP KIJKBOEK – Fiep Westendorp

prachtig boek voor dreumesen met mooie platen, illustraties, nostalgie, denken aan vroeger

Absoluut een klassieker, deze illustraties. It brings back memories, wat het boek dubbel zo leuk maakt. Dit boek heeft alles: je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een illustratie van. Niet direct een verhaal (dat mag je er wederom zelf bij verzinnen), wel ontzettend veel te zien.

Dit is één van de boeken die hier met sporttape aan elkaar hangt, omdat de liefde ervoor met iets te veel hartstocht getoond is door de drie. Ik sta serieus op het punt een nieuw exemplaar aan te schaffen zó leuk vind ik deze.

En zo kunnen we natuurlijk nog wel even doorgaan. Nijntje wordt hier bijvoorbeeld ook absoluut verslonden. 

Naast deze pareltjes ook nog eentje in de categorie absolute rommel. Omdat ik het niet laten kan. En ik dit educatieve feelgood verhaal graag met jullie deel. 

KIKI DE KIKKER

Ik zou zeggen: oordeel zelf.

beter niet lezen met je dreumes

Gelukkig bestaat er in deze serie ook nog EVERT DE EZEL, GREET HET GEITJE en ELSJE DE EGEL. Ik kan ze helaas niet meer vinden. Dikke jammer.  

Er zijn ongetwijfeld nog heel veel andere mooie, spannende, betoverende, …, boeken. Heb je een absolute must read voor ons? Laat het vooral even in een reactie weten!